Hlavné správyNajčítanejšieSponzorované

Adaptácia na zmenu klímy

Discover

Budovanie odolnosti prostredníctvom adaptácie na miestnej úrovni

Nástroj na podporu politiky Dohovoru primátorov spolupracoval s mestami v celej Európe, aby im pomohol implementovať opatrenia na prispôsobenie sa zmene klímy. Táto záverečná správa zhŕňa kľúčové poznatky z tohto dvojročného programu a ponorí sa do skúseností miest na ich ceste k posilneniu ich odolnosti voči zmene klímy  a implementácii adaptačných opatrení. (Viac na covenantofmayors-epublication.eu)

Stručné informácie o politike REGREEN

REGREEN, projekt Horizont 2020 financovaný EÚ o podpore prírodných riešení pre spravodlivé, zelené a zdravé mestské prechody, vytvoril 12 strategických prehľadov, ktoré syntetizujú kľúčové poznatky a odporúčania pre tvorcov politík v mestách a regiónoch, odborníkov a výskumníkov.

Stručné informácie o pravidlách na stiahnutie nájdete na webovej stránke REGREEN .

91 % európskych miest hľadá prírodné riešenia v boji proti klimatickým zmenám

Európske mestá čelia dopadom zmeny klímy čoraz pravidelnejšie a závažnejšie. Po rekordných letných horúčavách, záplavách a horúčavách v roku 2023 nebola potreba investovať do odolnosti nikdy jasnejšia.

Nová správa Európskej environmentálnej agentúry (EEA) zhodnotila adaptáciu v mestských centrách Európy, pričom sa zamerala na to, aké opatrenia mestá podnikajú a čo už funguje.

Zistilo sa, že takmer všetky európske mestá používajú riešenia založené na prírode ako svoj nástroj na zlepšenie odolnosti. Z 19 000 skúmaných klimatických akčných plánov 91 percent zahŕňalo možnosti, ako je udržiavanie parkov, mestských lesov alebo zelených striech a uľahčenie prirodzeného zadržiavania vody. (Rosie Frost, viac na euronews.com)

Správa EEA o adaptácii miest predstavuje kroky na ochranu zdravia občanov

Nová správa EEA „ Prispôsobenie miest v Európe “ zdôrazňuje naliehavú potrebu prispôsobiť naše mestá – kde žije väčšina Európanov – zmene klímy. Inšpiruje a podporuje činnosť poskytovaním prehľadu reakcií v politike a praxi, ktoré mestá prijímajú. Investície do odolnosti mestskej spoločnosti môžu chrániť zdravie a blaho mnohých Európanov pred nepriaznivými vplyvmi zmeny klímy, ako sú vlny horúčav a záplavy.

Správu si možno pozrieť na webovej stránke EEA .

Mestá sú kľúčom k Európe odolnej voči zmene klímy, prísnejšie adaptačné ciele môžu podporiť pokrok

Správa agentúry EEA „ Prispôsobenie miest v Európe “ zdôrazňuje naliehavú potrebu  prispôsobiť európske mestá zmene klímy a poskytuje prehľad opatrení, ktoré prijímajú. Správa poskytuje bohatý zdroj informácií na podporu politík prispôsobenia sa zmene klímy v celej Európe, od EÚ až po komunálnu úroveň.

Keďže európske mestá čoraz viac pociťujú  vplyvy klimatických zmien , ako sú vlny horúčav a záplavy, existuje jasný dôvod na investovanie do odolnosti mestskej spoločnosti , uvádza správa EEA. Mestá zohrávajú zásadnú úlohu pri realizácii adaptačných opatrení, ktoré musia zohľadňovať miestne podmienky a špecifické zraniteľné miesta. (Viac na eea.europa.eu)

Metodické usmernenie na vypracovanie stratégie/akčného plánu adaptácie na nepriaznivé dôsledky zmeny klímy

Adaptácia na zmenu klímy je komplexný proces, ktorý vyžaduje dlhodobé investície a plánovanie. Je dôležité, aby sa naše mestá a obce na tento proces pripravili a úspešne ho realizovali. Zmena klímy totiž postihuje tak prírodné systémy (lesy, pôda, vodné plochy, ekosystémy), ako aj systémy závislé od prírodných zdrojov (poľnohospodárstvo, lesníctvo, rybolov, vodné hospodárstvo, priemysel, obchod) – teda všetky oblasti ľudského života a zdravia. (Viac na enviroportal.sk)

Globálne otepľovanie: aké je pravidlo 3-30-300?

V rámci boja proti globálnemu otepľovaniu sa Atény, jedno z najdusnejších európskych miest, púšťajú do veľkého projektu založeného na optimálnom rozložení vegetácie.
 Na dosiahnutie tohto cieľa chce starosta dodržiavať pravidlo „3-30-300“.
Vysvetľujeme vám túto magickú formulku, ktorá už priniesla svoje ovocie v oblasti duševného zdravia.

„Pravidlo 3-30-300 ,“  O čom to je ? „To znamená, že keď otvorím okno, musím vidieť aspoň tri stromy, že moje okolie musí byť pokryté aspoň 30 % zelene, s parkom alebo záhradou dostupnými do 300 metrov ,“ vysvetľuje. (Viac na tf1info.fr)

Pre misiu EÚ sú k dispozícii nové príležitosti pre projekty v oblasti prispôsobenia sa zmene klímy so 124 miliónmi EUR

Komisia 17. apríla 2024 prijala  zmenu  pracovného programu programu Horizont Európa na roky 2023 – 2024 s cieľom mobilizovať predtým nepridelené finančné prostriedky programu Horizont Európa s cieľom zvýšiť rozpočet na rok 2024 o takmer 1,4 miliardy EUR na 7,3 miliardy EUR.

Tento pozmeňujúci a doplňujúci návrh zahŕňa investíciu takmer 650 miliónov EUR do misií EÚ s cieľom umožniť  implementáciu oznámenia „Misie EÚ dva roky po: Hodnotenie pokroku a ďalší postup“, ktoré bolo prijaté 19. júla 2023. Pre misiu EÚ pre adaptáciu Zmena, uvoľnilo sa 124 miliónov eur.

V rámci Misie o prispôsobení sa zmene klímy sú teraz na  portáli financovania a verejných súťaží zverejnené nové príležitosti na podporu myšlienok o prispôsobení sa zmene klímy v rámci  pracovného programu Horizont Europe na roky 2023 – 2024 . (Viac na climate-adapt.eea.europa.eu)

Prispôsobenie sa zmene klímy si vyžaduje dlhodobý záväzok a komunitu v rámci programu LIFE

Klimatické zmeny sú v našich každodenných správach, od nových environmentálnych noriem, extrémnych poveternostných incidentov, šikovných nápadov a riešení a komunít, ktoré konajú. Ale tí, ktorí sú priamo zapojení do opatrení v oblasti klímy, môžu úlohu pokračovať vo svojej práci príliš cítiť zoči-voči nepriazni osudu, pomalému tempu alebo nedostatku naliehavosti.  LIFE Natur’Adapt  integroval zmenu klímy do manažmentu chránených území v Európe, aby podporil a usmernil manažérov chránených území, ktorí sú za ne zodpovední.  (Viac na cinea.ec.europa.eu)

Európska sieť pre výskum a inovácie regiónov

súčasťou klastra prírodných zdrojov a potravín spolu s pracovnou skupinou pre biohospodárstvo a pracovnou skupinou pre modré hospodárstvo. Climate Adaptation Task Force riadi a štruktúruje prácu ERRIN na adaptácii misie – vychádzajúc z predchádzajúcich aktivít ERRIN, pričom zapája členov do súčasných príležitostí a aktivít v rámci misie. Pracovná skupina ďalej podporuje pri riadení práce projektov adaptácie misie ERRIN a zároveň sa zaoberá témami relevantnými pre miestnu a regionálnu implementáciu misie. (Viac na errin.eu)

Indikátory zmeny klímy dosiahli v roku 2023 rekordnú úroveň: WMO

Nová správa Svetovej meteorologickej organizácie (WMO) ukazuje, že boli opäť prekonané a v niektorých prípadoch prekonané rekordy v oblasti hladiny skleníkových plynov, povrchových teplôt, tepla a acidifikácie oceánov, stúpania hladiny morí, antarktického morského ľadu a ústupu ľadovcov.

Vlny horúčav, záplavy, suchá, lesné požiare a rýchlo sa zintenzívňujúce tropické cyklóny spôsobili podľa správy WMO State of the Global Climate 2023 biedu a chaos, prevrátili každodenný život pre milióny a spôsobili mnoho miliárd dolárov v ekonomických stratách.

Správa WMO potvrdila, že rok 2023 bol najteplejším rokom v histórii, pričom globálna priemerná teplota pri povrchu bola 1,45 °C (s hranicou neistoty ± 0,12 °C) nad predindustriálnym základom. Bolo to najteplejšie desaťročné obdobie v histórii.

„Sirény húkajú vo všetkých hlavných ukazovateľoch… Niektoré rekordy nie sú len na vrchole rebríčkov, ale aj búrajú. A zmeny sa zrýchľujú.“ povedal generálny tajomník OSN António Guterres. (Viac na wmo.int)

Adaptácia na zmenu klímy prostredníctvom územného plánovania

Mestá a regióny stoja v čele boja proti klimatickým zmenám. Hoci majú v tejto súvislosti veľkú zodpovednosť, často im chýbajú nástroje na implementáciu riešení. Integrované energetické, klimatické a priestorové plánovanie ponúka potenciálny nástroj pre ambiciózne opatrenia v oblasti klímy.

Kľúčové poznatky

Prispôsobenie sa zmene klímy

Prispôsobenie sa zmene klímy znamená prijatie opatrení na prípravu a prispôsobenie sa súčasným účinkom zmeny klímy, ako aj predpokladaným vplyvom v budúcnosti. Globálne emisie skleníkových plynov stále rastú. Aj keď sme sa zaviazali znížiť čisté globálne emisie do roku 2050 na nulu, koncentrácia skleníkových plynov v atmosfére sa bude v nasledujúcich desaťročiach naďalej zvyšovať a priemerné globálne teploty budú stúpať.

Keď sa klíma ohreje, prinesie so sebou všetky druhy rizík. Od častejších extrémnych poveternostných udalostí, ako sú vlny horúčav, sucha alebo záplav, až po eróziu pobrežia spôsobenú stúpajúcou hladinou morí, dopady ovplyvnia každého.

Preto Komisia prijala 24. februára 2021 novú adaptačnú stratégiu EÚ. ( Viac na climate.ec.europa.eu)

Klimatická odolnosť a prispôsobenie sa klimatickým zmenám

V našom každodennom živote nám odolnosť a adaptácia pomáhajú prekonávať veľké výzvy a premieňať problémy na efektívne riešenia.  Podobne adaptácia na zmenu klímy znamená prispôsobenie sa teplejšiemu svetu s cieľom chrániť ľudí, prírodu, našu prosperitu a spôsob života.

Kríza v oblasti klímy a biodiverzity v Európe a na celom svete je výzvou pre nás všetkých, aby sme spojili sily a konali novými a inovatívnymi spôsobmi.  Prispôsobenie sa klimatickým zmenám si vyžaduje porozumenie, plánovanie a konanie spôsobom, ktorý nielen znižuje negatívne dopady zmeny klímy, ale vytvára aj nové príležitosti stať sa bezpečnejším a odolnejším.  ( Viac na research-and-innovation.ec.europa.eu)

Budovanie kapacít krajín na prístup k financovaniu adaptácie

So zrýchľovaním klimatických zmien sa zvyšuje naliehavosť krajín, aby implementovali kľúčové plány, ktoré vybudujú odolnosť voči vplyvom klimatických zmien. Na to potrebujú primerané financovanie, ako aj vnútroštátne kapacity a know-how na prístup k dostupnému financovaniu. Toto bol kľúčový záver virtuálneho dialógu UNFCCC o zmene klímy adaptačný výbortento mesiac.

Finančné prostriedky sú potrebné na adaptačné opatrenia siahajúce od budovania morských hrádzí proti stúpajúcej hladine morí až po zvyšovanie odolnosti zdravotných systémov komunít zasiahnutých čoraz častejšími a silnejšími búrkami a vlnami horúčav. (Viac na unfccc.int)