Hlavné správyNajčítanejšieSponzorované

Znižujeme CO2

Prinášame vám tipy na znižovanie a redukovanie emisií CO2 – konkrétne a praktické rady z praxe nielen pre jednotlivcov ale aj pre firmy. Sme presvedčení, že každý môže prispieť k ochrane životného prostredia. Začnite meniť svet k lepšiemu už dnes, a nájdite inšpiráciu práve v týchto článkoch.

Discover

Výskum po prvýkrát kvantifikuje „medzery“ v odstraňovaní uhlíka – ukazuje, že krajiny potrebujú viac informovanosti, ambícií a opatrení

Od roku 2010 environmentálna organizácia OSN UNEP každoročne meria emisnú medzeru – rozdiel medzi prísľubmi krajín v oblasti ochrany klímy a tým, čo je potrebné na obmedzenie globálneho otepľovania na 1,5ºC alebo aspoň pod 2ºC.

Správy UNEP o nedostatkoch v emisiách sú jasné: klimatická politika si vyžaduje väčšie ambície. Táto nová štúdia teraz explicitne aplikuje tento analytický koncept na odstraňovanie oxidu uhličitého (CDR) – odstraňovanie najdôležitejšieho skleníkového plynu, CO 2 , z atmosféry.

Štúdiu publikovanú v časopise Nature Climate Change viedol berlínsky Mercator Research Institute on Global Commons and Climate Change (MCC) a zapojil sa do nej medzinárodný tím vedcov. (University of East Anglia, viac na phys.org)

Hodnotenie globálneho odstraňovania CO 2 v mestách

Tu, s cieľom podporiť cestu k dosiahnutiu nulových čistých emisií v mestách, posudzujeme existujúcu literatúru o odstraňovaní oxidu uhličitého (CDR) v mestskom meradle, pričom sa snažíme kvantifikovať potenciálny negatívny príspevok miest k emisiám globálne. Možnosti mestského CDR, ktoré sa tu zvažujú, zahŕňajú ukladanie uhlíka v mestskej vegetácii, pôde a budovách a zachytávanie CO 2 z vnútorného prostredia prostredníctvom decentralizovaného priameho zachytávania vzduchu. Naše odhady potenciálu ukladania a zachytávania uhlíka naznačujú, že nasadenie možností CDR v mestskom meradle by mohlo významne prispieť ku globálnemu zmierneniu zmeny klímy spolu s podporou rozšírenia opatrení v oblasti klímy z miestnej na regionálnu a národnú úroveň. (Quirina Rodriguez Mendez, Sabine Fussová, viac na nature.com)

Ako môžete šetriť životné prostredie po jednom jedle

Uhlíková stopa potravín alebo potravinová stopa sú emisie skleníkových plynov, ktoré vznikajú pri pestovaní, pestovaní, spracovaní, preprave, skladovaní, varení a likvidácii potravín, ktoré jeme.

V posledných rokoch nabrala diskusia o udržateľnosti a životnom prostredí celosvetovo významnú dynamiku. Od znižovania plastového odpadu až po využívanie obnoviteľných zdrojov energie si jednotlivci a komunity na celom svete čoraz viac uvedomujú svoj vplyv na planétu. Jedným z kľúčových aspektov, ktorý sa často prehliada, je environmentálna stopa nášho výberu potravín. (Viac na linkedin.com)

Znížte emisie uhlíka pomocou použiteľných údajov o elektrine

Mapy elektriny poskytujú použiteľné údaje o elektrine pre viac ako 230 regiónov. Pomáhame podnikom efektívnejšie znižovať ich emisie a umožňujeme produktom a službám odlíšiť ich ponuky tým, že umožňujeme koncovým používateľom, aby si viac uvedomovali uhlík.

Začnite s bezplatnou skúšobnou verziou nášho komerčného API, pozrite si otvorené historické údaje na dátovom portáli alebo si pozrite naše dáta vizualizované na živej mape v našej bezplatnej aplikácii. (Viac na electricitymaps.com)

Globálna motivačná schéma na zníženie emisií uhlíka

Tento dokument navrhuje objektívny spôsob odhadovania a prideľovania „rozdielnej“ zodpovednosti za emisie uhlíka v jednotlivých krajinách. Tieto zodpovednosti sa premietajú do konkrétnych povinností a stimulov pre budúce znižovanie emisií a podporu adaptácie, zmierňovania a rozvoja. Návrhy v tomto dokumente by sa mali považovať za východiskový bod pre informovanú a produktívnu diskusiu. V rámci globálneho znižovania emisií uhlíka… (Viac na worldbank.org)

Správa Svetového ekonomického fóra identifikuje deväť spôsobov, ako môžu mestá znížiť emisie uhlíka v stavebníctve

Správa, ktorú dnes zverejnilo  Centrum pre mestskú transformáciu Svetového ekonomického  fóra , obsahuje osvedčené postupy vyvinuté priekopníckymi mestami, ktoré znižujú emisie uhlíka z projektov rozvoja miest.

Ako mestá rastú v populácii a význame, mestská výstavba bude naďalej naberať tempo. Odhaduje sa, že celosvetová podlahová plocha sa má do roku 2060 zdvojnásobiť, čo je ekvivalent výstavby New Yorku každý mesiac počas nasledujúcich 40 rokov. Správa  Znižovanie obsahu uhlíka v mestách: Deväť riešení pre ekologickejšie budovy a komunity vyzdvihuje deväť inovatívnych riešení pre všetky fázy výstavby a demolácie. (ESG News, viac na esgnews.com)

Tu je 9 malých vecí, ktoré môžete urobiť, aby ste tento Deň Zeme zmenili

Na počesť Dňa Zeme je tu 9 malých vecí, ktoré môžeme všetci spoločne urobiť a ktoré prinesú veľký rozdiel:

  • Ako poslednú možnosť používajte balenú vodu. Namiesto toho sa vždy, keď je to možné, rozhodnite pre opätovne použiteľné, znovu naplniteľné športové fľaše.
  • Na domáce čistiace prostriedky a prostriedky osobnej starostlivosti používajte znovu naplniteľné nádoby .
  • Použite papierové plachty na bielizeň na zníženie plastových nádob, ktoré končia na skládkach.
  • Darujte opakovane použiteľné veci do sekáčov alebo iných
  • Vysádzajte iba pôvodné rastliny, ktoré vyživujú miestne druhy a sú často odolné voči miestnym škodcom a chorobám, čím sa znižuje potreba hnojív a pesticídov.
  • Splachujte iba toaletný papier. Nepoužité lieky, chemikálie, obrúsky, plienky a menštruačné produkty sa z vodovodu len ťažko odstraňujú.
  • Namiesto toho, aby ste si kúpili jednorazový predmet, zistite, či si ho môžete požičať.
  • Zapojte sa do miestneho čistenia alebo výsadby stromov.
  • Ak to čítate v tlačenom vydaní, nezabudnite noviny recyklovať. (Co2AI)

Viac ako 200 klimatických vedcov v novej správe vyzýva ľudí, aby prijali rastlinnú stravu

Pesimistické scenáre klimatických zmien často obsadzujú titulky. Nová správa z Harvardu však ponúka záblesk optimizmu.  Podľa tejto správy môžeme stále dosiahnuť naše spoločné klimatické ciele a vyhnúť sa katastrofe  globálneho otepľovania . Tento úspech však spočíva na dôležitom upozornení: na zmenu spôsobu, akým vyrábame a konzumujeme potraviny, sú potrebné rýchle opatrenia. Odborníci sa zhodujú, že na splnenie cieľov Parížskej dohody, vrátane zníženia emisií skleníkových plynov (GHG) na úroveň spred roku 2019 do roku 2030, musíme globálne urýchliť prechod od živočíšnej výroby v prospech nízkouhlíkových, rastlinných alternatív. (Od Cyrila Renaulta, viac na sain-et-naturel.ouest-france.fr)

35 spôsobov, ako znížiť svoju uhlíkovú stopu

V týchto dňoch možno premýšľate o tom, ako znížiť svoju uhlíkovú stopu. Nemožno prehliadnuť správy o vplyvoch spaľovania fosílnych palív na životné prostredie. Aj keď je problém veľký, malé zmeny, ktoré robíte každý deň, môžu prispieť k čistejšej a zelenšej budúcnosti.

Predtým, ako budeme hovoriť o spôsoboch, ako znížiť svoju uhlíkovú stopu, musíme sa najprv opýtať: „Čo je uhlíková stopa? Uhlíková stopa je súhrnom všetkých vedľajších produktov, ktoré pochádzajú z používania fosílnych palív na výrobu a prepravu tovaru, budovanie štruktúr pre domácnosti a podniky, poskytovanie jedla a cestovanie.

Plyny produkované týmito činnosťami, menovite oxid uhličitý, metán, oxid dusný a , sa nazývajú skleníkové plyny, pretože zachytávajú teplo v atmosfére, čím zvyšujú priemernú teplotu Zeme.

Znížiť svoju uhlíkovú stopu znamená zmeniť spôsob, akým pristupujete k činnostiam, ktoré produkujú skleníkové plyny, a ako sa na nich podieľate. Táto príručka vám ukáže, ako na to. (Viac na constellation.com)

Zníženie emisií CO₂ o 20 % s iba 2 % ekonomickou stratou

Podľa Medzivládneho panelu pre zmenu klímy (IPCC) je na zabránenie katastrofickým klimatickým zmenám nevyhnutná „rýchla a ďalekosiahla zmena“. „Transformácia ekonomiky smerom k klimatickej neutralite však vždy zahŕňa určité množstvo ekonomického stresu – niektoré odvetvia a pracovné miesta zanikajú, zatiaľ čo iné vznikajú,“ vysvetľuje Johannes Stangl z Complexity Science Hub (CSH). Pokiaľ ide o opatrenia klimatickej politiky, ako možno minimalizovať ekonomické škody? (Complexity Science Hub, viac na phys.org)

Čo je smernica o energetickej hospodárnosti budov (EPBD)?

Európska únia formálne prijala smernicu o energetickej hospodárnosti budov  (EPBD). Legislatíva stanovuje členským štátom rámec na znižovanie emisií a spotreby energie v budovách na základe revidovanej smernice, ktorú formálne prijala Európska rada a Európska komisia.

Teraz sa uverejní v Úradnom vestníku Únie a v najbližších týždňoch nadobudne účinnosť. Členské štáty ho potom budú musieť transponovať do svojich vnútroštátnych právnych predpisov.

Smernica obsahuje ustanovenia pre členské štáty EÚ, aby postupne vyradili fosílne palivá z vykurovania v budovách a podporili rozmiestnenie solárnych zariadení, pričom zohľadnia svoje vnútroštátne podmienky. Podľa vyhlásenia zverejneného Európskou komisiou budú musieť členské štáty zabezpečiť, aby všetky nové budovy boli „pripravené na solárnu elektrickú energiu“ v rámci normy EÚ pre solárnu energiu , ktorú v marci schválili poslanci Európskeho parlamentu. (PATRIK JOWETT, viac na pv-magazine.com)

Úloha údajov v boji proti klimatickým zmenám

Vo svete, ktorý si čoraz viac uvedomuje environmentálne výzvy, sa používanie údajov stáva kľúčovým nástrojom pri hľadaní účinných riešení na monitorovanie a zmierňovanie vplyvov na životné prostredie a zmeny klímy. Organizácie ako Svetová meteorologická organizácia (WMO) zdôrazňujú dôležitosť investícií do monitorovania klímy a systémov včasného varovania na zmiernenie humanitárnych dopadov extrémneho počasia. Okrem toho správy WMO poukazujú na to, že pokročilé technológie robia prechod na obnoviteľnú energiu dostupnejším a hospodárnejším. (Ruetira, viac na ruetir.com)

Sekvestrácia oxidu uhličitého na poliach je vhodná aj pre farmárov

Dve nezávislé štúdie potvrdili, že šírenie kamenného prachu na poliach s cieľom pomôcť odstrániť oxid uhličitý môže výrazne zlepšiť výnosy plodín, píše New Scientist .

Čadičové horniny prirodzene reagujú s oxidom uhličitým rozpusteným vo vode a premieňajú sa na uhličitany. Tento proces, nazývaný zvetrávanie, možno urýchliť, ak sa minerály rozdrvia na prach, čím sa zväčší povrch vystavený vode. (Gabriele Crescente, viac na internazionale.it)

Európsky parlament schválil zákon na zníženie uhlíkovej stopy nákladných áut

Európsky parlament v stredu odhlasoval prijatie zákona na zníženie emisií oxidu uhličitého z nákladných vozidiel, ktorý bude vyžadovať, aby väčšina nových ťažkých úžitkových vozidiel predávaných v EÚ od roku 2040 bola bez emisií.

Zákon presadí 90 % zníženie emisií CO2 z nových ťažkých úžitkových vozidiel do roku 2040 – čo znamená, že výrobcovia budú musieť predávať veľký podiel nákladných vozidiel úplne bez emisií CO2, aby kompenzovali zostávajúci predaj nových vozidiel s emisiami CO2.

„Poskytujeme prehľadnosť pre jeden z hlavných výrobných odvetví v Európe a silnú motiváciu investovať do elektrifikácie a vodíka,“ povedal zákonodarca Zelenej Európskej únie Bas Eickhout, hlavný vyjednávač parlamentu o tejto politike. (Kate Abnett, viac na insurancejournal.com)

40 najlepších ekologických produktov na zníženie uhlíkovej stopy v roku 2024

Pokúšať sa znížiť svoju uhlíkovú stopu sa môže zdať ako dosť veľká úloha, však? Kamkoľvek sa pozriete, všade sa hovorí o znečistení plastov, ktoré upcháva naše oceány a smrtiace plyny ohrievajú planétu. Je to dosť na to, aby sa niekto poškrabal na hlave a premýšľal: „Kde mám vôbec začať?“ No, tu je malý fakt na rozmýšľanie : Američania každý deň vyhodia okolo 500 miliónov pohárov na pitie.

Áno, čítate to správne,  každý deň!

Tento blogový príspevok je vaším priateľským sprievodcom k rozhodnutiam, ktoré sú šetrnejšie k našej planéte. Ukážeme vám niekoľko špičkových produktov, ktorých cieľom je znížiť množstvo odpadu a viac recyklovať

Od popíjania vody z vašej chladnej opakovane použiteľnej R fľaše až po kompostovanie kuchynských zvyškov bez problémov, máme dobroty, ktoré vám pomôžu urobiť niečo pre matku Zem bez toho, aby ste sa zapotili.  (Viac na editorialge.com)

Trvalé odstraňovanie uhlíka

Trvalé odstraňovanie uhlíka sa vzťahuje na činnosti odstraňujúce oxid uhličitý z atmosféry a jeho bezpečné a trvalé uloženie na niekoľko storočí. Niektoré príklady:

  • Priame zachytávanie uhlíka vo vzduchu s ukladaním (DACCS)
  • Bioenergia so zachytávaním a ukladaním uhlíka (BECCS) a iné metódy založené na biomase (BioCCS),
  • Chemická väzba CO 2 trvalo do produktov,
  • a ďalšie technologické riešenia, ktoré vedú k trvalému uloženiu.

Úloha trvalého odstraňovania uhlíka v Európskej zelenej dohode

V decembri 2021 Komisia predstavila  oznámenie  o trvalo udržateľných uhlíkových cykloch, ktorý navrhuje odstránenie 5 miliónov ton CO 2 ročne do roku 2030 prostredníctvom technologických riešení. (Viac na climate.ec.europa.eu)

Energeticky úsporné tipy na varenie veľkonočného obeda

Naša výpočty odhalili vplyv, ktorý by naše veľkonočné oslavy mohli mať na životné prostredie; akými inými spôsobmi môžeme kompenzovať našu uhlíkovú stopu (a účty za energiu), aby sme boli túto Veľkú noc energeticky efektívnejší?

Co2AI zostavil tieto tipy pre domácnosti, ktoré chcú znížiť množstvo energie, ktorú spotrebujú, najmä keď počas veľkonočného víkendu pripravujú v kuchyni hody.

  • Ak na Veľkonočnú nedeľu pečiete jahňacie mäso, uistite sa, že tesnenie na dvierkach rúry udrží všetko teplo. Nielenže sa vaša pečienka upečie rovnomernejšie, ale ušetríte aj energiu.

  • Počas varenia majte dvierka rúry zatvorené, pretože pri pohľade na vašu lahodnú pečienku môže teplota klesnúť až o 25 stupňov a bude si vyžadovať viac energie, aby ste sa k nej vrátili.

  • Pre dokonalé chrumkavé pečené zemiaky ich pred pečením v rúre uvarte v hrnci. Nielenže skrátite čas varenia a ušetríte energiu, ale budete mať k jedlu aj chrumkavejšiu prílohu.

  • Ak pripravujete veľké kusy mäsa, oplatí sa nakrájať ho na menšie kúsky, aby sa uvarilo rovnomernejšie a rýchlejšie.

  • Na zeleninu použite dvojitý parný hrniec, aby ste mohli vrstviť zeleninu na seba a stále používať jeden krúžok na varnej doske. Tým sa zníži množstvo vody, ktorú musíte ohrievať, a krúžky, ktoré je potrebné použiť.

  • Ak môžete použiť mikrovlnnú rúru, urobte to. Mrazenú zeleninu tak pripravíte naozaj rýchlo a jednoducho a je to zďaleka energeticky najefektívnejší spotrebič v kuchyni, ktorý stojí len 21  centov za hodinu používania.

Akokoľvek veľa energie v kuchyni spotrebujete, je dôležité, aby ste za ňu neplatili príliš veľa.

25+ spôsobov, ako znížiť svoju uhlíkovú stopu

Kompenzácia vašich nevyhnutných emisií CO2 je praktický a okamžitý spôsob, ako prevziať zodpovednosť za svoj osobný príspevok k zmene klímy. S COTAP riešite aj globálnu ekonomickú nerovnosť.  Kompenzácia tiež odhaľuje potrebu čistejších zdrojov energie a príležitosti na zníženie vašej uhlíkovej stopy.

Znížte svoju uhlíkovú stopu pri jazde

Alternatívy k šoférovaniu

Ak je to možné, choďte pešo alebo na bicykli, aby ste sa úplne vyhli emisiám uhlíka. Spolujazda a verejná doprava drasticky znižujú emisie CO2 tým, že ich rozložia medzi mnohých jazdcov.

Jazdite v nízko uhlíkovom vozidle

Vysoký počet najazdených kilometrov nemusí vždy znamenať nízke emisie CO2. Všetky vozidlá majú  odhadované hodnotenie míľ na galón . Emisie elektrických vozidiel (EV) sa môžu značne líšiť v závislosti od toho, kedy a kde ich nabíjate , ale aj na tých najšpinavších elektrických sieťach dosahujú EV ekvivalenty MPG, ktoré sú výrazne lepšie ako vozidlá poháňané plynom. Stimuly, úspora plynu a výhodné plány úžitkových sadzieb EV často spolupracujú, aby bol prechod na autá, ako je Nissan Leaf, veľmi atraktívny. (Viac na cotap.org)

Zdravá strava zvyšuje ekonomickú a fyzickú realizovateľnosť cieľa 1,5 °C

Nová štúdia publikovaná v Science Advances zistila, že udržateľnejšia, flexitariánska strava zvyšuje uskutočniteľnosť klimatických cieľov Parížskej dohody rôznymi spôsobmi.

„Zníženie emisií skleníkových plynov súvisiacich so zmenami v stravovaní, najmä metánu z prežúvavcov chovaných na mäso a mlieko, by nám umožnilo rozšíriť náš súčasný globálny rozpočet na CO 2 vo výške 500 gigaton o 125 gigaton a stále zostať v rámci limitov 1,5°. C s 50% šancou,“ hovorí Florian Humpenöder, vedec PIK a spoluautor štúdie.

Stanovenie ceny emisií skleníkových plynov (GHG) v energetickom a pôdnom systéme je dôležitým politickým nástrojom na udržanie sa v rámci limitov otepľovania o 1,5 °C. (Viac na phys.org)