Hlavné správyNajčítanejšieSponzorované

Offsetové projekty

Kategória článkov o ofsetových projektoch je zameraná na certifikované iniciatívy, ktoré pomáhajú znižovať vašu uhlíkovú stopu a redukovať emisie CO2. Ofsetové projekty hrajú kľúčovú úlohu pri vyrovnávaní emisií CO2 vytvorených napríklad pri cestovaní alebo výrobe. V tejto kategórii získate užitočné informácie o tom, ako ofsetové projekty fungujú a ako môžu prispieť k udržateľnejšiemu životnému štýlu.

Discover

Carbon Offsets vs Carbon Capture Technology: Ktorá voľba je najlepšia?

Keďže dopady zmeny klímy sú čoraz závažnejšie, čoraz viac produktov a služieb sa predáva cestujúcim, aby pomohli kompenzovať vlastnú uhlíkovú stopu. Medzi najbežnejšie patria uhlíkové kompenzácie – ktoré umožňujú individuálnym cestujúcim investovať do environmentálnych projektov určených na zníženie znečistenia uhlíkovými emisiami.  Bežné príklady projektov , ktoré možno financovať prostredníctvom nákupov uhlíkových kompenzácií, zahŕňajú zalesňovanie a výstavbu obnoviteľných zdrojov energie.

Aj keď sa tieto nákupy môžu zdať užitočné, vedie sa tiež veľa diskusií o tom, či majú skutočne zmysluplný vplyv v boji za spomalenie a zvrátenie zmeny klímy. V najhoršom prípade boli projekty kompenzácie uhlíka označené za formu greenwashingu , ktorá skutočne nepomáha znižovať emisie CO2. Niektorí odborníci však tvrdia , že výhody nákupu kompenzácií môžu prevážiť nad výzvami, ktoré identifikovali kritici. (Mia Taylor, travelpulse.com)

Čo je to dobrovoľný trh s uhlíkom?

Aká je veľkosť dobrovoľného trhu s uhlíkom? V snahe obmedziť zmenu klímy si veľké spoločnosti ako Microsoft, Google a Starbucks stanovujú ambiciózne ciele na dosiahnutie uhlíkovej neutrality a dobrovoľný trh s uhlíkom (VCM) im v tom pomáha.

VCM dáva spoločnostiam, neziskovým organizáciám, vládam a jednotlivcom možnosť nakupovať a predávať uhlíkové offsetové kredity. Uhlíková kompenzácia je nástroj, ktorý predstavuje zníženie emisií oxidu uhličitého alebo skleníkových plynov o jednu metrickú tonu.

Aby sme to uviedli do perspektívy, na zachytenie jednej tony emisií CO2 by ste museli pestovať približne 50 stromov za jeden rok ¹.

Spoločnosti, ktoré nie sú schopné dosiahnuť svoje ciele v oblasti emisií skleníkových plynov (GHG), si môžu kúpiť uhlíkové kompenzačné kredity investovaním do environmentálnych projektov, ktoré môžu zabrániť, znížiť alebo odstrániť uhlíkové emisie.

Napríklad letecká spoločnosť, ktorá chce uplatniť uhlíkovú neutralitu, môže vypočítať, koľko emisií uhlíka sa nedokáže zbaviť. Potom si môžu kúpiť ekvivalentné množstvo uhlíkových kompenzačných kreditov investovaním do projektu regeneratívneho poľnohospodárstva v Brazílii pomocou VCM. Letecká spoločnosť si tak môže nárokovať uhlíkovú neutralitu.

Od roku 2022 sa skutočný dobrovoľný trh s uhlíkom odhaduje na približne 2 miliardy dolárov. (Jennifer L. Carboncredits.com )

Kompenzácia uhlíka a znižovanie emisií: Skúmanie efektívnych stratégií

V ére, v ktorej sa zmena klímy javí ako jedna z najväčších výziev, ktorým ľudstvo čelí, podniky čoraz viac uznávajú dôležitosť riešenia svojej uhlíkovej stopy. Kompenzácia emisií uhlíka sa stala kľúčovou stratégiou spoločností na zníženie emisií skleníkových plynov a prispievanie k udržateľnejšej budúcnosti. Tento príspevok sa zaoberá rôznymi metódami, ktoré podniky využívajú na kompenzáciu svojej uhlíkovej stopy, vrátane projektov zalesňovania, investícií do obnoviteľnej energie a technológií zachytávania uhlíka. Okrem toho hodnotí účinnosť týchto stratégií a podnecuje diskusie o ich vplyve. (Siddharth Patro, viac na linkedin.com)

Čo je odstraňovanie uhlíka?

Odstraňovanie uhlíka sa vzťahuje na proces aktívneho odstraňovania oxidu uhličitého (CO 2 ) z atmosféry . Keďže zníženie všetkých emisií skleníkových plynov pri zdroji nie je možné, odstránenie uhlíka je nevyhnutné na vyrovnanie nevyhnutných emisií a obmedzenie globálneho otepľovania.  Odstraňovanie uhlíka znamená odstraňovať CO 2 a bezpečne ho skladovať, takže nemôže prispieť k zvýšeniu globálnej teploty. Emisie ušetrené prostredníctvom činností odstraňovania uhlíka sa vo všeobecnosti nazývajú „ negatívne emisie “. (Viac na consilium.europa.eu)

Vzorové projekty pre lesnícke projektové podopatrenia PRV SR 2014 – 2022

Vzorové projekty, ako aj technickú podporu pre žiadateľov nájdete na stránke ForestPortálu:  https://www.forestportal.sk/prv_sr/projektove-podpory/.

Vzorové projekty (ŽoNFP a vybrané povinné prílohy s výnimkou projektovej dokumentácie) k:

činnosťUmelá obnova a výchova ochranných lesov a lesov osobitného určenia, najmä podsadbou lesných porastov (vzorový projekt na stiahnutie tu)

činnosťBudovanie a obnova občianskej a poznávacej infraštruktúry v lesných ekosystémoch (vzorový projekt na stiahnutie tu)

činnosťZlepšenie vodného hospodárstva v lesoch – (vzorový projekt na stiahnutie tu)

Čo každý vodca potrebuje vedieť o uhlíkových kompenzáciách

Vzhľadom na absenciu vládnych nariadení vyžadujúcich dramatické zníženie emisií skleníkových plynov (GHG), ktoré spôsobujú zmenu klímy, čoraz väčší počet spoločností prijíma ciele „čistej nuly“. Viac ako jedna tretina z 2 000 najväčších svetových verejne vlastnených spoločností vyhlásila čisté nulové ciele podľa Net Zero Tracker, databázy zostavenej v spolupráci akademikov a neziskové organizácie. Tieto ciele zvyčajne zahŕňajú verejné záväzky na zníženie emisií skleníkových plynov prostredníctvom opatrení, ako je úprava procesu, zmena zloženia produktov, prechod na palivá, prechod na obnoviteľnú energiu, investície do projektov odstraňovania uhlíka – a prísľub na nulové zníženie zostávajúcich emisií zakúpením kompenzácií uhlíka, známe ako uhlíkové kredity. Uhlíkové kredity sú finančné nástroje, pri ktorých kupujúci platí inej spoločnosti, aby podnikla určité kroky na zníženie emisií skleníkových plynov, a kupujúci získa kredit za zníženie. (Varsha Ramesh Walsh, Michael W.) Toffel

Naozaj fungujú uhlíkové kompenzácie?

Offsety sú zložitejšie ako len platiť za nové stromy, ktoré sa majú vysadiť po lete. Pre mnohých ekologicky zmýšľajúcich cestovateľov je jednoduché pri kúpe letenky skontrolovať tlačidlo „offset my flight“. Takmer každá letecká spoločnosť ponúka takýto program spolu s kalkulačkou, ktorá ukazuje, ako môže cestujúci kompenzovať svoj let. Uprostred vĺn horúčav a masívnych záplav, prečo neminúť pár dolárov navyše, aby ste prispeli k znižovaniu emisií skleníkových plynov? 

Mnohé z týchto programov kompenzácie uhlíka však nie sú tým, čím sa zdajú. Podľa jednej nedávnej štúdie publikovanej v Science , kompenzačné projekty neznížili odlesňovanie a projekty, ktoré zaznamenali určité zníženie, nie sú také efektívne, ako sa o sebe tvrdí. Julia Jones, profesorka vedy o ochrane prírody na Bangorskej univerzite, hovorí, že tieto výsledky nie sú dobrou správou, pretože záchrana lesov sekvestrujúcich uhlík je rozhodujúca pre udržanie otepľovania pod 2 °C alebo 3,6 °F.

„Je to skutočne znepokojujúce zistenie, že tieto projekty boli menej efektívne, ako sa tvrdilo,“ povedala. „To však neznamená, že neboli efektívnym nástrojom, že tieto projekty nič nedosiahli. Znamená to, že viac uhlíkových kreditov sa predalo, ako dodalo.

Uhlíkové kompenzácie sú o niečo komplikovanejšie, ako len minúť pár ďalších dolárov za let a potom predpokladať, že vaše peniaze pomáhajú chrániť stromy v Amazónii. Určenie množstva uhlíka, ktoré ste osobne vypustili, a určenie ekvivalentného množstva kompenzácií potrebných na potenciálne vyrovnanie týchto emisií je zložitý  proces účtovania , ktorý väčšinou nemusí byť presný. A existuje šanca, že kompenzácia, ktorú ste si kúpili na ochranu stromov v lese, išla niekam, kde  by sa tieto stromy aj tak zachovali , takže vaša kompenzácia v skutočnosti moc neprináša uhlík, ktorý ste vypustili do atmosféry.  (Emily Driehaus)

Problém s uhlíkovými kompenzáciami

Toľko ľudí zomrelo na choroby, vojny a zotročenie počas európskeho dobývania Ameriky, že amazonské pralesy opäť vyrástli, čím sa znížil atmosférický oxid uhličitý a možno prispeli k „malej dobe ľadovej“ v 17. storočí. Lesy dnes poskytujú pozitívnejšiu nádej na obmedzenie globálneho otepľovania. Súčasný prístup však zlyháva. Myšlienka uhlíkových kreditov na biologickej báze spočíva v tom, že emitent oxidu uhličitého – povedzme letecká spoločnosť – môže financovať projekt, ktorý chráni stromy, vysádza nové alebo zachováva iné ekosystémy obsahujúce uhlík, ako sú rašeliniská – mokrade s čiastočne rozpadnutou vegetáciou. – alebo mangrovy. Tieto projekty sú akreditované podľa schválených metodík významnými registrami ako Verra a Gold Standard. (Robin Mills)

Ako môžu vlastníci pôdy produkovať uhlíkové kompenzácie

Farmári, farmári a vlastníci pôdy môžu produkovať a predávať uhlíkové kompenzácie zachytávaním a ukladaním emisií. Robia to pomocou procesov  pestovania uhlíka a sekvestrácie uhlíka, ktoré zahŕňajú implementáciu postupov, ktoré odstraňujú CO2 z atmosféry premenou plynu na organickú hmotu v pôde a prípadne na rastliny.  Akonáhle sa CO2 absorbuje, pomáha obnoviť prirodzené  vlastnosti pôdy – súčasne zvyšuje produkciu plodín a znižuje znečistenie.

Farmári, farmári a vlastníci pôdy môžu kompenzovať emisie uhlíka nespočetnými spôsobmi. Aj keď nejde o úplný zoznam, uvádzame niekoľko postupov, ktoré sa zvyčajne kvalifikujú ako projekty produkujúce offsety.

  • Vracanie biomasy do pôdy ako mulč po zbere namiesto odstraňovania alebo spaľovania. Tento postup znižuje vyparovanie z povrchu pôdy, čo pomáha zachovať vodu. Biomasa tiež pomáha živiť pôdne mikróby a dážďovky, čo umožňuje živinám kolobeh a posilňovanie pôdnej štruktúry.
  • Použitie postupov konzervačného alebo neobrábania pôdy, ktoré zlepšujú kvalitu vody a vzduchu zvýšením živín, štruktúry pôdy, pórovitosti a sklonu.
  • Používanie manažmentu živín a presného poľnohospodárstva na udržanie zdravia rastlín a pôdy namiesto chemikálií alebo pesticídov.
  • Výsadba krycích plodín počas mimosezónneho obdobia, aby sa pôda pripravila na trhové plodiny zlepšením kvality pôdy.
  • Nahradenie povrchových zavlažovacích systémov záplavovými závlahovými systémami, aby bolo možné odtekajúcu vodu recyklovať na zlepšenie účinnosti.
  • Podpora opätovného rastu lesov na odstránenie, uloženie a opätovné využitie uhlíka v stromoch a rastlinách.
  • Návrat degradovaných pôd do ich prirodzeného stavu, premena výmery na trávnaté porasty alebo výsadba stromov alebo semien, aby sa voľná pôda zmenila na lesy alebo lesy.
  • Striedanie plodín na zabezpečenie dostatku živín v pôde.
  • Prechod na alternatívne typy palív, ako sú biopalivá s nižším obsahom uhlíka, ako je kukurica a etanol a bionafta získaný z biomasy.
  • Zmena hospodárenia s hnojom a zmena harmonogramu kŕmenia.

Po prečítaní tohto zoznamu by vás mohlo zaujímať, ako sa určuje objem a hodnota uhlíkových kompenzácií produkovaných každou z týchto metód. Aby bolo jasné, nie je to ľahká úloha. Monitorovanie a vyhodnocovanie emisií a ich znižovaní môže byť výzvou aj pre najskúsenejších profesionálov v poľnohospodárstve.

Našťastie, keď nastane čas na uvedenie kompenzácií na VCM, odborník na overenie tretej strany môže zhromaždiť, analyzovať a overiť údaje z vášho vlastníctva, možno dokonca vykonať návštevu lokality, aby určil, na koľko kompenzácií máte nárok. Vyvíjaná nová technológia môže tiež na diaľku sledovať množstvo uhlíka sekvestrovaného na vašej pôde, čím sa eliminuje potreba akéhokoľvek  dohadovania. (Carboncredits.com)

Carbon Offsets: Pekná klimatická rozprávka, ktorá sa nevydarila

Mnoho podnikov používa kompenzáciu uhlíka ako spôsob, ako znížiť celkové emisie a zmierniť ich vplyv na životné prostredie, ale množstvo nedávnych výskumov tejto praxe zistilo, že kompenzácie sú hlboko chybné a neplnia to, čo sľubujú. Všetky podniky sa zaoberajú znižovaním emisií – a vzhľadom na akútnu klimatickú krízu, ktorej planéta čelí, by mali byť tiež. Mali by sa im tiež dariť lepšie , a to aj napriek tomu, že v blízkej budúcnosti mnohí zavádzajú nulové ciele. Je to preto, že mnohí používajú uhlíkové kompenzácie ako spôsob, ako zmierniť svoj vplyv na klímu. Zjednodušene povedané, kompenzácia uhlíka zahŕňa spoločnosti, ktoré „zrušia“ svoje emisie investovaním do projektov, ktoré sľubujú zníženie uhlíka inde, ako sú iniciatívy zalesňovania, výroba čistej energie a nedávno aj projekty zachytávania uhlíka. Kúpou týchto takzvaných „uhlíkových kreditov“ môžete „vyvážiť“ množstvo uhlíka v atmosfére. (Autor: Anay Mridul)

Úpravy uhlíka planéte nepomáhajú – štyri spôsoby, ako ich opraviť

Dosiahnutie „nulových“ emisií uhlíka si vyžaduje viac než len obmedzenie emisií skleníkových plynov. Oxid uhličitý sa musí tiež stiahnuť zo vzduchu , aby sa kompenzovalo pokračujúce uvoľňovanie zo sektorov, v ktorých sa emisie ťažko znižujú, ako je výroba cementu a ocele . Existuje mnoho spôsobov, ako to dosiahnuť – od získavania CO 2 priamo zo vzduchu chemickými prostriedkami až po vysádzanie stromov a morskej trávy alebo osievanie oceánov železom na stimuláciu rastu fotosyntetizujúceho fytoplanktónu. Dokonca aj pri úplnej dekarbonizácii bude potrebné každoročne zablokovať miliardy ton CO 2. Trhy s „uhlíkovými kompenzáciami“ – kreditmi, ktoré platia niekomu inému za znižovanie atmosférického uhlíka vo vašom mene – môžu byť efektívnym spôsobom globálneho riadenia odstraňovania CO 2 . Budú však fungovať len vtedy, ak budú správne ceny a stimuly a v súčasnosti existujú dva zásadné problémy s ich nastavením. (Philip W. Boyd, Lennart Bach, … Christian Turney)

Uhlíkové kredity vs. uhlíkové kompenzácie

Vo svojej podstate sú uhlíkové kredity aj uhlíkové kompenzácie účtovnými mechanizmami. Poskytujú spôsob, ako vyrovnať váhy znečistenia. Veľkou myšlienkou kreditov a kompenzácií je, že keďže CO2 je rovnaký plyn kdekoľvek na svete, nezáleží na tom, kde dôjde k zníženiu emisií. Pre spotrebiteľov aj spoločnosti má finančný zmysel znižovať emisie tam, kde je to najlacnejšie a najjednoduchšie, aj keď to nezahŕňa ich vlastnú prevádzku. Aj keď sa pojmy „uhlíkové kredity“ a „uhlíkové kompenzácie“ často používajú zameniteľne, označujú dva odlišné produkty, ktoré slúžia na dva rôzne účely. Predtým, ako začnete nakupovať, je dôležité pochopiť rozdiel medzi týmito dvoma a ktorý z nich vám pomôže dosiahnuť vaše ciele. Tu je široká definícia pojmov:

  • Carbon offset: Odstránenie skleníkových plynov z atmosféry.
  • Uhlíkový kredit: Zníženie emisií skleníkových plynov do atmosféry.

Aby ste si tento rozdiel lepšie predstavili, predstavte si zdroj vody znečistený blízkou chemickou továrňou. „Chemická kompenzácia“ by znamenala vytiahnutie chemikálií z vody, aby ju pomohli vyčistiť. „Chemický kredit“ by znamenal zaplatiť inej chemickej spoločnosti, aby vypustila do vody menej chemikálií, takže celková úroveň znečistenia zostane rovnaká. Jasné ako blato? Skvelé.

Klimatické zmeny a úloha médií

Každým dňom a rôznymi spôsobmi sa naša planéta Zem mení k horšiemu. Ale väčšina z nás tomu neverí. Teraz je koniec augusta – obdobie dažďov v južnej Ázii so scenárom záplav, tajfúnov, zosuvov pôdy a sucha. Na Západe je leto, s bezprecedentnými vlnami horúčav, spálenou zemou v mnohých európskych mestách a so zúrivými lesnými požiarmi na Havaji, Kanade a USA. Ale ľudia reptajú, sťažujú sa… a prispôsobujú sa. Zapnú klimatizáciu, ale ani na chvíľu nezmenia svoje návyky.  Jedným z problémov, ktorým čelíme, je, že dnes ľudia čoraz častejšie získavajú informácie zo sociálnych médií. Aj keď je to presné, sociálne médiá majú tendenciu byť povrchné a redukujú všetky konverzácie na zjednodušený formát tweetu. O zložitosti klimatických zmien sa vôbec nehovorí, zatiaľ čo pozornosť sa sústreďuje na vonkajší opis katastrofy, ako je zosuv pôdy, povodeň alebo požiar. To, čo sa v skutočnosti deje každý deň a každý okamih dňa, je, že obrovské ľudské priemyselné a technologické systémy zásadne menia samotné bio-geochemické cykly, od ktorých závisí život na Zemi. Klimatické zmeny sú len jedným z prejavov – meníme aj cykly uhlíka a dusíka a rovnováhu fosforu, ktoré sa vyvíjali milióny rokov. (Myron J. Pereira)

 

Typy projektov uhlíkových kreditov

Existuje mnoho rôznych typov projektov uhlíkových kreditov, ktoré možno uskutočniť na zníženie emisií uhlíka. Nižšie diskutujeme o niekoľkých:

  • Projekty zalesňovania a obnovy lesov   zahŕňajú výsadbu nových lesov alebo obnovu degradovaných lesov. Stromy absorbujú CO 2 z atmosféry a bránia mu vstúpiť do atmosféry.  Vývojári projektov, ako je DGB, spájajú ekológov a miestne komunity, aby navrhli a spravovali projekty opätovného zalesňovania.  Máme niekoľko rozsiahlych projektov na výsadbu miliónov stromov na ochranu prírody a prirodzených biotopov.  Každý projekt je hodnotený a certifikovaný nezávislou treťou stranou, aby sa zabezpečilo, že spĺňa prísne normy znižovania emisií a trvalo udržateľného rozvoja.
  • Projekty energetickej účinnosti sa zameriavajú na znižovanie spotreby energie a zlepšovanie účinnosti v budovách, továrňach a iných zariadeniach. Napríklad DGB má projekty energeticky účinných sporákov v Kamerune a Keni. 2,6 miliardy ľudí závisí od dreva a dreveného uhlia ako od primárneho zdroja paliva. Preto je nevyhnutné vyvinúť sporák, ktorý im pomôže využívať prírodné zdroje čo najefektívnejším spôsobom. To vedie k menšiemu odlesňovaniu, znečisťovaniu ovzdušia a emisiám uhlíka
  • Projekty obnoviteľnej energie vytvárajú čistú energiu z obnoviteľných zdrojov, ako je veterná, solárna a vodná energia. Investovaním do týchto projektov môžu spoločnosti získať uhlíkové kredity a kompenzovať svoje emisie.
  • Projekty zachytávania a využívania metánu zahŕňajú zachytávanie emisií metánu a používanie plynu ako zdroja paliva. Metán je silný skleníkový plyn uvoľňovaný pri výrobe ropy a plynu, ako aj zo skládok a poľnohospodárskych činností. Investovaním do týchto projektov môžu spoločnosti získať uhlíkové kredity.
  • Projekty zachytávania a ukladania uhlíka (CCS) zahŕňajú zachytávanie emisií CO 2 z priemyselných procesov a výroby energie, ich ukladanie pod zem alebo ich opätovné využitie na iné účely. Investovaním do projektov CCS môžu spoločnosti získať uhlíkové kredity a kompenzovať emisie. (AI)

Úloha uhlíkových kreditov v cieľoch trvalo udržateľného rozvoja

Uhlíkové kredity sú spojené s niekoľkými cieľmi trvalo udržateľného rozvoja (SDG), ktoré stanovila Organizácia Spojených národov. Nasledujú príklady toho, ako uhlíkové kredity podporujú ciele udržateľného rozvoja:

  • SDG 7 – Cenovo dostupná a čistá energia: Uhlíkové kredity podporujú prechod na čisté zdroje energie tým, že podnecujú rozvoj projektov obnoviteľnej energie a energeticky účinných opatrení.
  • SDG 13 – Opatrenia v oblasti klímy: Uhlíkové kredity podporujú opatrenia v oblasti klímy tým, že podnecujú projekty na zníženie emisií, ktoré sú nevyhnutné na dosiahnutie cieľov udržateľnosti v Parížskej dohode z roku 2015.
  • SDG 14 – Život pod vodou: Uhlíkové kredity možno generovať prostredníctvom projektov na ochranu morí, ako je zalesňovanie mangrovov, ktoré poskytujú dôležité biotopy pre morský život a môžu viazať uhlík.
  • SDG 15 – Life On Land: Uhlíkové kredity sa môžu stať súčasťou projektov obnovy pôdy a zalesňovania, ktoré sú životne dôležité pre ochranu biodiverzity, boj proti dezertifikácii a zmiernenie meniacich sa podmienok životného prostredia.
  • SDG 17 – Partnerships for the Goals: Uhlíkové kredity poskytujú mechanizmus pre verejno-súkromné ​​partnerstvá na podporu cieľov SDG vytváraním stimulov pre podniky, aby investovali do projektov znižovania emisií v rozvojových krajinách.

Celkovo sú uhlíkové kredity úzko spojené s niekoľkými cieľmi trvalo udržateľného rozvoja a môžu byť nevyhnutné pri dosahovaní týchto cieľov poskytovaním mechanizmu na financovanie projektov znižovania emisií. (AI, co2online)

Čo sú projekty uhlíkovej kompenzácie?

Projekty uhlíkovej kompenzácie zahŕňajú investície do iniciatív znižovania emisií s cieľom kompenzovať nevyhnutné emisie inde. Tieto projekty môžu zahŕňať projekty obnoviteľnej energie, snahy o zalesňovanie, zlepšovanie energetickej účinnosti alebo iniciatívy na zachytávanie metánu. Podporou týchto projektov môžu jednotlivci a podniky vyrovnať svoju uhlíkovú stopu a prispieť ku globálnemu zníženiu emisií. Vo svete predstavuje uhlíkové financovanie príležitosti pre jednotlivcov, podniky a vývojárov projektov. Poskytuje prostriedky na prístup k dodatočnému financovaniu udržateľných projektov, stimuluje čisté a zelené investície a pomáha riešiť problémy súvisiace so zmenou klímy.

Ako fungujú projekty uhlíkovej kompenzácie? (Archív)

Všetky spoločnosti budú musieť prevziať zodpovednosť za svoju uhlíkovú stopu a projekty uhlíkovej kompenzácie sa stávajú ich silným spojencom.  Podnik už mohol identifikovať svoje zdroje emisií, vypočítal svoje emisie skleníkových plynov a zaviedol prísne opatrenia na zníženie… napriek tomu emisie, ktoré je ťažké znížiť, pretrvávajú. Sú to emisie, ktoré nemožno ani znížiť, ani im zabrániť.  Hoci v súčasnosti existujú technológie, ktoré sa vyvíjajú na ďalšiu pomoc pri dosahovaní cieľov spoločností v oblasti znižovania emisií uhlíka, na kompenzáciu nezmenšenej stopy sú potrebné okamžité opatrenia.  (Jennifer L, carboncredits)

Znížte svoju uhlíkovú stopu

CO₂ vo svojej podstate nie je jedovatý či nebezpečný plyn. Rastliny ho spotrebúvajú pri fotosyntéze, ktorá podporuje ich rast a ktorej výsledným produktom je kyslík – nezastupiteľný pre život na Zemi. Problém však nastáva v prípade, keď emitované množstvo CO₂ do atmosféry je väčšie, než jeho absorpcia prírodou, resp. ak príroda „nestíha“ prebytočné množstvo vydaného CO₂ odčerpať. Za týchto podmienok, hovoríme o globálnom otepľovaní Zeme. Vaše auto uvoľňuje do atmosféry oxid uhličitý (CO₂) s každým najazdeným kilometrom, čo zaťažuje životné prostredie a prispieva ku globálnemu otepľovaniu. Ak chcete minimalizovať zaťaženie vašim vozidlom, tak jednou z možností je jazdiť úspornejšie. Mimoriadne dôležitým mechanizmom je tiež uhlíkový offset, ktorý neutralizuje emisie vášho automobilu.

Členovia klubu OMV SMILE & DRIVE získavajú za každé tankovanie vernostné body, ktoré môžu využiť na rôzne výhody v rámci klubu SMILE & DRIVE. Odteraz môžu byť vernostné body OMV SMILE & DRIVE použité aj na vyrovnanie emisií CO₂, čím spoločne pomáhame životnému prostrediu. Už s 30 vernostnými bodmi OMV SMILE & DRIVE môžete vyvážiť množstvo emisií uvoľnených do atmosféry pri spaľovaní 32 litrov paliva. Body môžete darovať priamo na čerpacej stanici OMV, prostredníctvom aplikácie OMV SMILE & DRIVE alebo priamo na webovej stránku tu.

Carbon Offsets: Prehľad a trhový výhľad v roku 2023

Čo je to uhlíková kompenzácia a prečo sa používa? Uhlíkové kompenzácie používajú manažéri udržateľnosti na dosiahnutie pokroku smerom k cieľom spoločnosti v oblasti znižovania emisií skleníkových plynov (GHG). Uhlíková kompenzácia umožňuje spoločnostiam znížiť svoju uhlíkovú stopu podporou projektov, ktoré znižujú alebo odstraňujú skleníkové plyny z atmosféry.  Tieto projekty môžu zahŕňať činnosti, ako je výroba obnoviteľnej energie, opätovné zalesňovanie a ochrana prírodných zdrojov. Nákupom uhlíkových kompenzácií môžu spoločnosti znížiť svoje vlastné emisie a prispieť k zníženiu globálnych emisií skleníkových plynov. Okrem toho môže kompenzácia uhlíka poskytnúť spoločnostiam spôsob, ako preukázať svoj záväzok voči udržateľnosti spotrebiteľom, akcionárom a iným zainteresovaným stranám. (Steven Anderson)

“ kliknutím na názov článku, budete presmerovaný na celý článok“

Ministerstvo plánuje, že sektor lesného hospodárstva bude kompenzovať emisie uhlíka

Jakarta (ANTARA) – Ministerstvo životného prostredia a lesného hospodárstva plánuje, že sektor lesného hospodárstva bude kompenzovať uhlíkové emisie produkované energetickým sektorom s cieľom dosiahnuť čisté zníženie ekvivalentu oxidu uhličitého o 140 miliónov ton do roku 2030. Riaditeľ ministerstva pre kontrolu zmeny klímy Generál, Laksmi Dhewanthi, uviedol, že emisie energetického sektora sa stále podľa predpokladov zvýšia, aby sa pokryl domáci dopyt po energii. „Indonézia je z hľadiska spotreby energie na obyvateľa stále hlboko pod úrovňou priemerných krajín so stredným príjmom,“ poznamenala v utorok vo vyhlásení. (Preklad: Sugiharto P, Fadhli Ruhman
Editor: Anton Santoso)