Hlavné správyNajčítanejšieSponzorované

ESG GHG CSDDD

ESG je skratka pre Environmental, Social and Governance, v slovenčine E – environmentálne, S – sociálne a G – správne faktory, na základe ktorých môžeme hodnotiť udržateňosť a etiku firmy. Poskytujú pohľad na firmu ako vplýva na spoločnosť, životné prostredie a aký má manažérsky prístup k vedeniu podniku.  Investori a analytici ESG kritériá používajú na meranie rizík a príležitostí spojených s investovaním do daných spoločností. (Viac na wikipedia)

GHG Protocol (Greenhouse Gas Protocol) –  Protokol o skleníkových plynoch poskytuje účtovné a výkaznícke štandardy, sektorové usmernenia, nástroje na výpočty a školenia pre podniky a miestne a národné vlády.  Vytvorila komplexný, globálny, štandardizovaný rámec na meranie a riadenie emisií z operácií súkromného a verejného sektora, hodnotových reťazcov, produktov, miest a politík s cieľom umožniť plošné znižovanie emisií skleníkových plynov. (Viac na www.wri.org)

Discover

Príprava na povinné hlásenie ESG

Európsky parlament teraz schválil „smernicu o náležitej starostlivosti o udržateľnosti spoločností“, ktorá sa bude vzťahovať na spoločnosti z EÚ aj na spoločnosti mimo EÚ, ktoré podnikajú v Európskej únii. (Tento zákon sa implementuje postupne, v závislosti od veľkosti zainteresovanej spoločnosti, ale každá spoločnosť, ktorá v EÚ podniká v hodnote viac ako 450 miliónov eur, bude podliehať jeho ustanoveniam do piatich rokov a zákon sa bude vzťahovať aj na akékoľvek spoločnosti s franchisingovými alebo licenčnými zmluvami v EÚ, ktoré v EÚ vytvárajú obrat viac ako 80 miliónov eur a v rámci EÚ zarábajú na licenčných poplatkoch aspoň 22,5 milióna eur.) Požiadavky, ktoré tento zákon ukladá, sú významné, vrátane prijatia tzv. plán klimatickej transformácie v súlade s Parížskou dohodou (obmedzenie globálneho otepľovania na 1,5 stupňa Celzia), ako aj dosiahnutie čistých nulových emisií do roku 2050. Okrem toho, s určitými obmedzenými výnimkami, budú spoločnosti nútené minimalizovať a odstraňovať nepriaznivé vplyvy na životné prostredie v každom bode ich dodávateľský reťazec – činnosti smerom nahor aj nadol. (Viac na lexology.com)

GHG Protocol poskytuje celosvetovo najpoužívanejšie účtovné štandardy pre skleníkové plyny.

 

V roku 2016 92 % spoločností z rebríčka Fortune 500, ktoré reagovali na CDP, využívalo protokol GHG priamo alebo nepriamo prostredníctvom programu založeného na protokole GHG. Poskytuje účtovnú platformu pre prakticky každý firemný program vykazovania emisií skleníkových plynov na svete.

Popularita štandardov GHG Protocol je čiastočne spôsobená rozsiahlym dosahom a konzultáciami zainteresovaných strán, ktoré uľahčujú WRI a WBCSD počas každého projektu vývoja štandardov. (Viac na ghgprotocol.org)

 

Polovica slovenských firiem vôbec netuší čo je ESG reporting

Viac ako polovica (51 %) súkromných spoločností v SR stále nevie o tom, že najväčšie firmy pôsobiace v EÚ musia už tento rok zbierať dáta a následne vykonávať nefinančný reporting ESG (spoločenská zodpovednosť a udržateľnosť podniku). Nevedia ani o tom, že nasledujúce roky sa postupne pridajú aj menšie firmy. Ukázal to prieskum verejnej mienky pre poradenskú spoločnosť RSM SK, ktorý sa uskutočnil od 18. do 22. apríla medzi 130 firmami a vedúcimi pracovníkmi. V medziročnom porovnaní však ide o zlepšenie. Vlani v máji o povinnosti nevedelo až 60 % spoločností. (Zdroj : TASR)

Sociálna ekonomika a ľudské práva – csddd: nové pravidlá

Nové pravidlá starostlivosti CSDDD sa vzťahujú na spoločnosti z EÚ a mimo EÚ s viac ako 1 000 zamestnancami a obratom 450 miliónov eur Európsky parlament 24. apríla schválil smernicu o povinnej starostlivosti v oblasti udržateľnosti podnikov (CSDDD). Táto smernica zaviaže spoločnosti, aby začlenili ľudské práva a vplyv na životné prostredie do svojich systémov riadenia a riadenia.

Táto smernica bola pôvodne navrhnutá vo februári 2022 ako reakcia na naliehavú potrebu právnych predpisov v oblasti podnikovej zodpovednosti a zmierňovania negatívnych vplyvov na ľudské práva a životné prostredie. Po rokoch diskusií o texte dal Európsky parlament poslednú zelenú, čo predstavuje kľúčový krok k záväzku EÚ k udržateľnosti a zodpovednému podnikaniu. (Viac na lexology.com)

Maďarský novelizovaný zákon o ESG nadobudol účinnosť 25. apríla 2024

Pre spoločnosti môže byť ťažké zbierať a analyzovať údaje ESG vo svetle množstva dotazníkov na posúdenie rizík udržateľnosti, investícií, prístupu k financiám a dodávateľských reťazcov. V praxi sa tieto dotazníky líšia v rozsahu, hĺbke a informačných štandardoch a ich vyplnenie je náročné a ich nedodržanie môže viesť k strate zdrojov a obchodných vzťahov.

Výsledkom toho je, že novela zavádza jednotný dotazník pre maďarské spoločnosti na vykazovanie údajov týkajúcich sa ESG o ich operáciách, podnikových politikách a plánoch. Dotazník ESG bude slúžiť ako príloha k správe ESG, ktorú musia pripraviť a zverejniť spoločnosti, ktoré spadajú do pôsobnosti zákona o ESG. (Gábor Czike, Veronika Kovács, László Jókay, lexology.com)

Európsky parlament prijíma zákon o náležitej starostlivosti v oblasti životného prostredia a ľudských práv

Zákonodarcovia v Európskom parlamente hlasovali v pomere 374 ku 235 za prijatie smernice o náležitej starostlivosti v oblasti udržateľnosti podnikov (CSDDD), ktorá je kľúčovým právnym predpisom stanovujúcim povinné povinnosti pre spoločnosti pri riešení ich negatívnych vplyvov na ľudské práva a životné prostredie, čím sa odstraňuje hlavná prekážka pri implementácii. nového zákona, ktorý sa dostal do výrazných pochybností, keď jeho skoršia verzia nezískala schválenie členskými štátmi v Rade EÚ.

Revidovaný CSDDD, ktorý výrazne obmedzuje počet spoločností, na ktoré sa vzťahuje zákon, a predlžuje časový harmonogram na úplnú implementáciu, musí teraz pred nadobudnutím účinnosti formálne schváliť Rada. (Mark Segal, viac na esgtoday.com)

Kľúčový vývoj v prípadoch zníženia emisií skleníkových plynov (GHG).

Globálne otepľovanie alebo zmena klímy je jav, ktorý sa vyskytuje prirodzene, no postupom času ľudská činnosť strojnásobila množstvo skleníkových plynov (GHG) vypúšťaných do atmosféry. V súčasnosti existujú úmyselné právne kroky na zníženie emisií skleníkových plynov; tieto akcie znamenajú nepretržité úsilie o odstránenie prekážok, ktoré predstavujú emisie skleníkových plynov, a zmiernenie ich účinkov na ekosystém a komunitu s cieľom účinne predchádzať zmene klímy.

Tento článok skúma niekoľko pozoruhodných zmien v oblasti klimatických opatrení na zníženie emisií skleníkových plynov. Uznáva tiež účinok týchto opatrení na zníženie emisií skleníkových plynov. (Lilian Adat, Anastasia Edwardová, viac na lexology.com)

AIFMD II vstupuje do platnosti – obdobie implementácie sa začalo

S miestnym termínom transpozície 16. apríla 2026 musia správcovia fondov (Správcovia AIF) teraz posúdiť vplyv AIFMD II na AIF a PKIPCP, ktoré spravujú a/alebo uvádzajú na trh v rámci EÚ, ich úverové portfólio, ich politiky a zverejnenia v dokumentácii. poskytnuté investorom a príslušným orgánom. V tejto aktualizácii zhrňujeme hlavné zmeny týkajúce sa AIF, ktoré ponúkajú podielové listy alebo akcie AIF v EÚ.

Zameriavame sa na kľúčové zmeny a doplnenia týkajúce sa správcov AIF (mimo) EÚ, ako sú základné požiadavky a modely riadenia vrátane zložky ESG, poskytovanie pôžičiek fondmi, dojednania o delegovaní, nástroje riadenia likvidity, požiadavky na zverejňovanie informácií pre investorov, poskytovanie dodatočných služieb a úprav. do NPPR. (Anne Fontaine, Pierre De Pauw, Frans van der Eerden, viac na lexology.com)

Aktualizácia riadenia ESG

Rada schvaľuje upravenú verziu návrhu CSDDD Európska rada (EK) 15. marca schválila  upravenú verziu  navrhovanej smernice o povinnej starostlivosti o udržateľnosť podnikov (CSDDD). Hlavné prvky konečného kompromisného textu sú vysvetlené v našej najnovšej  aktualizácii CSDDD . Súčasné znenie CDDDD sa už odvoláva na aplikáciu Smerníc OECD pre nadnárodné spoločnosti, ktoré zdôrazňujú špecifiká finančných služieb a od finančných inštitúcií očakávajú hodnotenie nepriaznivých dopadov a využitie ich vplyvu na spoločnosti. Koniec európskeho postupu pre CSDDD je už v nedohľadne. Ak Európsky parlament (EP) 24. apríla návrh prijme podľa plánu, smernica bude zverejnená v Úradnom vestníku Európskej únie. Po hlasovaní majú členské štáty dva roky na to, aby smernicu transponovali do vnútroštátneho práva, aby CSDDD nadobudol účinnosť do roku 2026. (NautaDutilh, viac na lexology.com)

Rastúci význam hodnotenia ESG a zverejňovania informácií o klíme

Globálne prostredie pre zverejňovanie informácií o klíme a vykazovanie v oblasti životného prostredia, sociálnych vecí a riadenia (ESG) sa rýchlo mení z prevažne dobrovoľného na model povinného podávania správ. Globálne prostredie pre zverejňovanie informácií o klíme a vykazovanie v oblasti životného prostredia, sociálnych vecí a riadenia (ESG) sa rýchlo mení z prevažne dobrovoľného na model povinného podávania správ. Základom každého spoľahlivého hodnotenia rizika ESG je transparentné zverejnenie ESG. Okrem širšieho vykazovania ESG sú pre podniky a finančné inštitúcie čoraz dôležitejšie zverejňovanie špecifických vplyvov na klímu z dôvodu rastúceho uznávania rizík a príležitostí súvisiacich s klímou a ich neúmerného vplyvu na podnikové financie. (Ramnath Iyer, viac na deccanherald.com)

Prečo investovať do ESG?

Kritériá ESG predstavujú hodnotiacu paradigmu vo finančnom sektore , ktorá presahuje čisto ekonomické aspekty a zahŕňa hodnotenie stupňa dodržiavania špecifických noriem udržateľnosti. Tieto kritériá sa neobmedzujú len na environmentálny rozmer, ale rozširujú sa aj na sociálny kontext, pričom osobitnú pozornosť venujú vplyvu na ľudí vo vnútri aj mimo organizácie, ako aj na riadenie, t. j. na štruktúru riadenia a organizácie.

V dôsledku toho hovoríme o investíciách do emitujúcich subjektov, cenných papierov alebo fondov, ktoré spĺňajú  štandardy hodnotené prostredníctvom ratingu ESG , čo svedčí o ich záväzku v oblasti životného prostredia, sociálnej oblasti a oblasti riadenia. (Chiara Compagnucci, viac na businessonline.it)

Greenwashingu vo finančnom sektore

Nariadenia implementované na tento účel – od nariadenia EÚ o zverejňovaní informácií o trvalo udržateľnom financovaní (SFDR) z roku 2021, ktoré upravuje zverejňovanie informácií prostredníctvom článkov 6, 8 a 9 finančných produktov, až po pripravované pravidlo proti zeleniu (FCA) úradu UK Financial Conduct Authority a požiadavky na zverejňovanie informácií a označovanie o udržateľnosti Režim — prichádza so zodpovednosťou manažérov fondov.

Nižšie sa ponoríme do predpisov a spôsobov, ako sa správcovia fondov môžu orientovať v zložitom, multijurisdikčnom regulačnom rámci, ktorý formuje investovanie ESG v Európe. (Oliver Rochman, Carl A. Valenstein, Chris Warren-Smith, viac na lexology.com)

Porovnanie záverečných pravidiel SEC o zverejňovaní informácií týkajúcich sa klímy so štandardom ISSB, požiadavkami EÚ CSRD/ESRS

Porovnanie záverečných pravidiel SEC o zverejňovaní informácií súvisiacich s klímou so štandardom ISSB, požiadavkami EÚ CSRD/ESRS, a zverejnenia „balíka zodpovednosti za klímu“ v Kalifornii Dňa 6. marca 2024 Komisia pre cenné papiere a burzu (ďalej len „SEC“) dokončila svoje dlho očakávané pravidlá zverejňovania informácií v súvislosti s klimatickými zmenami (ďalej len „Záverečné pravidlá“), ktoré stanovujú, aké informácie týkajúce sa klímy kótované spoločnosti v USA (vrátane zahraničných súkromných emitenti („FPI“) budú povinní zverejniť vo svojich hláseniach SEC. Pozrite si naše predchádzajúce publikácie, ktoré pojednávajú o Konečných pravidlách tu a tu. Európa tiež prijala pravidlá zverejňovania týkajúce sa klímy. Pozrite si naše predchádzajúce publikácie o Corporate Sustainability Reporting Directive („CSRD“) a European Sustainability Reporting Standards („ESRS“) (Viac na lexology.com)

CSDDD: rozsah zmenšený a smeruje k cieľovej čiare

CSDDD smeruje do cieľa po dlhom období rokovaní, ktoré prebehli v rámci európskeho legislatívneho procesu. Hlavné prvky konečného kompromisného textu sú predmetom tejto aktualizácie. Aj keď bude chvíľu trvať, kým sa CSDDD v spoločnostiach skutočne uplatní, stále ide o zmenu, ktorá vyžaduje, aby sa spoločnosti začali pripravovať v dostatočnom predstihu, aby boli schopné včas splniť svoje záväzky.

Dňa 15. marca Európska rada po turbulentnom postupe v Bruseli prijala smernicu o povinnej starostlivosti o podnikovej udržateľnosti (CSDDD). Za návrh hlasovali 19. marca aj členovia Výboru pre právne záležitosti Európskeho parlamentu (JURI). To znamená, že návrh CSDDD teraz čaká, čo je, dúfajme, posledná prekážka ako ďalšia, a ak všetko pôjde do finále, hlasovanie je naplánované na 24. apríla 2024. V dôsledku silného zatlačenia, najmä pokiaľ ide o rozsah a načasovanie, konečný text smernice bola oslabená, aby sa vyhovelo námietkam. (Suzanne Kröner – Rosmalen, Gaike Dalenoord, viac na lexology.com)

Čo je to Európska smernica o povinnej starostlivosti o udržateľnosť podnikov?

Vo februári 2022 Európska komisia zverejnila legislatívny návrh novej smernice o náležitej starostlivosti o udržateľnosť podnikov (CSDDD). Cieľom CSDDD je znížiť riziko nepriaznivých vplyvov na ľudské práva a životné prostredie, ktoré vznikajú v rámci globálnych hodnotových reťazcov, stanovením nových požiadaviek týkajúcich sa toho, ako musia spoločnosti vykonávať náležitú starostlivosť v rámci svojich operácií a hodnotových reťazcov.

  • Smernica o náležitej starostlivosti o udržateľnosti podnikov (CSDDD) je hlavnou súčasťou legislatívy EÚ, ktorá bude vyžadovať, aby spoločnosti z EÚ a mimo EÚ vykonávali povinnú starostlivosť o životné prostredie a ľudské práva vo všetkých svojich prevádzkach, dcérskych spoločnostiach a hodnotových reťazcoch.
  • Podľa navrhovaných pravidiel budú musieť spoločnosti identifikovať potenciálne a skutočné nepriaznivé vplyvy na životné prostredie a ľudské práva vyplývajúce z ich vlastných operácií, dcérskych spoločností a obchodných vzťahov. Spoločnosti musia prijať opatrenia na zabránenie alebo zmiernenie potenciálnych vplyvov, ktoré zistia, ako aj na ukončenie alebo minimalizáciu akýchkoľvek skutočných vplyvov. Ak to spoločnosti nedodržia a v dôsledku toho dôjde ku škode, môžu byť brané na zodpovednosť a čelia finančným sankciám.
  • CSDDD bude tiež prvým právnym predpisom EÚ, ktorý spoločnostiam nariadi prijať plán zmeny klímy. Očakáva sa, že požiadavky budú v súlade s CSRD EÚ a sprievodnými normami.
  • Zákonodarcovia EÚ v súčasnosti rokujú o konečnom znení CSDDD v trialógoch a očakáva sa, že dosiahnu dohodu začiatkom roka 2024. Hoci čakáme na objasnenie určitých oblastí smernice, spoločnosti môžu začať pripravovať svoje regulačné reakcie tým, že prijmú určité „neľutujem“. opatrenia na urýchlenie ich príprav. Patrí medzi ne mapovanie existujúcich politík due diligence, vykresľovanie hodnotového reťazca a identifikácia obchodných partnerov.

(Ruth Kilsbyová, Magda Puzniaková, viac na deloitte.com)

ČO SÚ ESG EMISIE ROZSAHU 1, 2 A 3?

Je všeobecne dobre známe, že najlepšie svetové spoločnosti prijímajú udržateľnosť ako obchodný imperatív a zároveň spájajú problémy ESG s ich poslaním a účelom. Je to vzrušujúce obdobie vo svete udržateľnosti. Ako sa táto dynamika ESG zvyšuje, stále viac spoločností uvádza svoje emisie uhlíka vo svojich správach o udržateľnosti. To je dobrá správa pre investorov ESG, pretože ak to viete merať, môžete to aj riadiť. Vykazovanie emisií uhlíka ako také vytvára príležitosť na urýchlenie prechodu na svet s nízkymi emisiami uhlíka. Nižšie diskutujeme o troch rozsahoch, ktoré sú jadrom vykazovania uhlíka. (Qayyum Rajan, viac esganalystic.io)

Čo znamená GHG? (A ako to súvisí s ESG?)

Ak ste sa pri skúmaní správ o udržateľnosti niečo naučili, je to, že toto je oblasť, ktorá miluje skratky. Máte ESG pre životné prostredie, sociálne veci a riadenie a CDP pre projekt odhaľovania emisií uhlíka. DEI pre diverzitu, rovnosť a začlenenie a SDG pre ciele trvalo udržateľného rozvoja.

A potom je tu GHG. GHG sa vzťahuje na tie skleníkové plyny, ktoré sa spomínajú všade od titulkov správ cez vládnu politiku až po zasadacie miestnosti.

Ale čo sú vlastne skleníkové plyny? Kde ich nájdeme a ako sa o nich informuje? Pri niečom, o čom sa veľa hovorí, sú zvyčajne nejasne pochopené, až kým nebudete musieť počítať. (Viac na figbytes.com)

Povinnosti náležitej starostlivosti pre spoločnosti v rámci nového CS3D

V rámci Európskej únie (EÚ) European Green Deal je jednou z oblastí práva EÚ, ktorá sa najrýchlejšie a najhlbšie rozvinula, oblasť týkajúca sa riadenia podnikovej udržateľnosti. Najnovšie bola v decembri 2023 predbežne schválená na politickej úrovni Smernica o náležitej starostlivosti o udržateľnosti podnikov („ CS3D “) a potvrdená COREPERom v revidovanej verzii v marci 2024. Prehľad tohto textu je k dispozícii  tu . Konečný text CS3D musí ešte pred nadobudnutím platnosti formálne prijať Európsky parlament a Rada ministrov.

Podľa CS3D budú musieť spoločnosti prijať a implementovať účinné opatrenia povinnej starostlivosti na identifikáciu, prevenciu, zmiernenie a ukončenie skutočných a potenciálnych škôd na ľudských právach a životnom prostredí vo svojich vlastných činnostiach, činnostiach dcérskych spoločností a ich obchodných partnerov. v súvislosti s ich „reťazcom činností“. (Viac na globalcompliancenews.com)

Spoločnosti sa môžu zlepšiť v otázkach ESG pomocou dohôd o udržateľnosti

V európskom a národnom právnom rámci existuje stále väčší počet nariadení, ktoré obsahujú kritériá ESG a ktoré vyzývajú spoločnosti, aby prijali konkrétny záväzok v oblasti sociálnej zodpovednosti a udržateľnosti samotnej spoločnosti a jej hodnotového reťazca.

Taliansko zaznamenáva výrazný rast, pokiaľ ide o politiky ESG, najmä vďaka vplyvu EÚ; samotný Národný plán obnovy a odolnosti (PNRR) je štruktúrovaný okolo troch strategických osí: digitalizácia a inovácia, ekologický prechod a sociálne začlenenie s jasným zameraním ESG. (Eleonóra Lenziová, lexology.com)

ESG: Navigácia v nárokoch greenwashingu v nových potravinárskych technológiách

Sektor výroby potravín je vždy inovatívny a výrobcovia hľadajú spôsoby, ako odlíšiť svoje produkty na preplnenom trhu a vytvoriť dopyt zákazníkov prostredníctvom tvrdení ESG. Existuje silná motivácia získavať, vyrábať a uvádzať na trh produkty, ktoré sú šetrnejšie k životnému prostrediu, sociálne uvedomelejšie alebo zdravšie. Spotrebiteľské trendy naznačujú nárast Austrálčanov, ktorí hľadajú ekologické produkty, pričom každý druhý aktívne hľadá ekologickejšie produkty alebo služby. Háčik je však v tom, že podniky sú stále zodpovedné za dodržiavanie existujúcich zákonov a nariadení, ktoré zabezpečujú pravdivosť vyhlásení, ktoré robia. (Paul Kirton, viac na lexology.com)