Hlavné správyNajčítanejšieSponzorované

ETS Uhlíkové kredity

Uhlíkové kredity, tiež nazývané emisné kredity alebo uhlíkové certifikáty, sú finančné nástroje, ktoré sa využívajú na kompenzáciu emisií skleníkových plynov. Ich cieľom je podporovať opatrenia na znižovanie emisií CO2 a iných skleníkových plynov do atmosféry. Uhlíkové kredity sú často súčasťou trhov s emisnými právami, ako je EÚ ETS (Systém obchodovania s emisnými kvótami Európskej únie), ale existujú aj mimo neho. (Viac na dokonaly sprievodca dobrovolnym trhom s uhlikom)

Discover

Prvá metodika odstraňovania a skladovania oxidu uhličitého schválená zlatým štandardom

Summit Carbon Solutions (SCS) a Gold Standard s potešením oznamujú významný míľnik na ceste k dekarbonizácii. Po prísnom dvojročnom procese bola Metodológia fermentácie biomasy so zachytávaním a skladovaním uhlíka (BFCSS) , vyvinutá spoločnosťou SCS s významnou podporou spoločnosti Anew Climate, schválená zlatým štandardom a je teraz k dispozícii na použitie.

Metodológia umožní vydávanie uhlíkových kreditov overeného zníženia emisií Gold Standard pre BFCSS. Dokument obsahuje kritériá na určenie oprávnenosti projektu, ako aj protokol monitorovania a kvantifikácie na presné meranie a overovanie biogénneho CO2 odstráneného zachytávaním a ukladaním. Dodržiava prísne požiadavky Gold Standard na environmentálnu integritu, záruky, zapojenie zainteresovaných strán a trvalo udržateľný rozvoj. (Viac na goldstandard.org)

Zverejnenie ukazovateľa ročného prebytku (celkový počet kvót v obehu) pre rezervu stability trhu v rámci EU ETS

Dňa 1. júna 2024 o 10:00 SEČ Európska komisia zverejní celkový počet kvót v obehu (TNAC) na trhu EÚ s uhlíkom v roku 2023. TNAC zohráva dôležitú úlohu pri fungovaní rezervy stability trhu (MSR) systému obchodovania s emisiami EÚ (ETS). Určuje, či sa kvóty odoberú alebo uvoľnia z MSR.

Pripravovaná publikácia TNAC bude prvou po revízii rozhodnutia 2015/1814 (rozhodnutie o MSR) a smernice 2003/87/ES (smernica o ETS) v roku 2023. (Viac na climate.ec.europa.eu)

Vydaná metodológia uhlíkových kreditov pre domácu recykláciu potravín

Nová metodika je prvou svojho druhu z hlavného štandardu a umožní vydávanie uhlíkových kreditov na decentralizované spracovanie organického odpadu. Prístup, ktorý bol dnes zverejnený, znamená, že uhlíkové kredity môžu byť vydané tak, aby odrážali zníženie emisií spojené so spracovaním potravinového odpadu na mieste a zabránením odvážaniu odpadu na skládku. Metodika „ Znižovanie emisií metánu zo skládok prostredníctvom decentralizovaného spracovania organického odpadu “, ktorú vyvinula spoločnosť Lomi the Smart Waste™ na recykláciu potravín, po konzultácii s Carbonomics, bola schválená technickým poradným výborom Gold Standard a je teraz k dispozícii na použitie. (Viac na goldstandard.org)

Čo je to dobrovoľný trh s uhlíkom – a aký je jeho prínos pre opatrenia v oblasti klímy?

Dobrovoľný trh s uhlíkom je mechanizmus používaný na súkromné ​​financovanie projektov v oblasti klímy, ktorý sa v posledných rokoch čoraz viac rozširuje. Táto diskusia vysvetľuje, ako funguje dobrovoľný trh s uhlíkom, a diskutuje o hlavných bodoch kritiky zameranej na tento mechanizmus. Predovšetkým sú to tieto:

Kvalita projektov v oblasti klímy: Mnohé projekty v oblasti klímy nespĺňajú kritériá kvality potrebné na účinné zníženie emisií skleníkových plynov.

Firemné klimatické stratégie: V mnohých prípadoch nie sú firemné klimatické ciele transparentné a sú nezlučiteľné s cieľom 1,5 stupňa Celzia v Parížskej dohode. Najmä nadmerné používanie uhlíkových kreditov by mohlo viesť k tomu, že spoločnosti zanedbávajú vykonávanie opatrení na zníženie vlastných skleníkových plynov.

Regulácia: Dobrovoľný trh s uhlíkom je v súčasnosti prakticky neregulovaný. Nedostatok záväzných kritérií kvality prehlbuje existujúce problémy.

Budúcnosť dobrovoľného trhu s uhlíkom je neistá. Štrukturálne faktory, ako aj faktory na strane ponuky a dopytu určia, ako sa tento mechanizmus a jeho príspevok k opatreniam v oblasti klímy v budúcnosti vyvinú.

(Nemecká národná akadémia vied Leopoldina, viac na Leopoldina leopoldina.org)

Zmeny v existujúcom ETS a MRV

Dňa 5. júna 2023 boli prijaté revízie smernice o systéme obchodovania s emisiami EÚ („ETS“) smernicou (EÚ) 2023/958, smernicou (EÚ) 2023/959 a nariadením o monitorovaní, podávaní správ a overovaní (ďalej len „MRV“) pre emisií z námornej dopravy nariadením (EÚ) 2023/957 nadobudlo účinnosť. Členské štáty mali transponovať vyššie uvedené smernice do 31. decembra 2023 týkajúce sa zmien existujúceho ETS. Tieto zmeny platia od 1. januára 2024. (Viac na climate.ec.europa.eu)

IETA zavádza nové usmernenia o uhlíkových kreditoch pre podniky

Medzinárodná asociácia obchodovania s emisiami (IETA) nedávno predstavila komplexné nové usmernenia zamerané na pomoc podnikom pri využívaní uhlíkových kreditov na dosiahnutie klimatických cieľov Parížskej dohody. „Pokyny pre vysoko integrované používanie uhlíkových kreditov“, ktoré boli odhalené počas každoročného Európskeho klimatického summitu IETA, obsahujú jasné odporúčania pre ich aplikáciu v podnikových environmentálnych stratégiách. (Viac na green.earth)

EÚ uvažuje o zavedení kreditov za odstránenie emisií na trh s uhlíkom

Európska únia zvažuje, či na svoj trh s uhlíkom zavedie kredity za odstránenie emisií, čo je krok, ktorý by mohol v budúcich rokoch znovu otvoriť trh uhlíkovým kreditom, uviedol v stredu predstaviteľ Európskej komisie.
Trh EÚ s uhlíkom je hlavnou politikou bloku na znižovanie emisií skleníkových plynov otepľujúcich planétu, čo robí tým, že vyžaduje od elektrární a tovární, aby si kúpili povolenie na každú tonu oxidu uhličitého, ktorú vypustia.
EÚ od roku 2020 zakázala na svojom trhu s emisiami medzinárodné kompenzácie uhlíka z dôvodu obáv z lacných medzinárodných kreditov s nízkymi environmentálnymi normami. (Kate Abnett, viac na reuters.com)

Medzinárodný register uhlíka (ICR)

Medzinárodný register uhlíka (ICR) poskytuje program GHG a elektronickú registráciu pre klimatické projekty a vydávanie ICR uhlíkových kreditov (ICC) pre klimatické projekty, ktoré sú v súlade s požiadavkami ICR a ISO 14064-2. Týmto spôsobom ICC predstavujú uhlíkové kredity s vysokou integritou z projektov na celom svete, pretože vychádzajú z medzinárodne uznávaných noriem a spoločne dohodnutých na uhlíkových princípoch.

V Medzinárodnom registri uhlíka sme hrdí na náš záväzok ku kvalite a transparentnosti. Úzko spolupracujeme s našimi klientmi, aby sme zabezpečili, že každý projekt, ktorý zaregistrujeme, bude spĺňať najvyššie štandardy environmentálnej integrity. Veríme, že tak môžeme vybudovať dôveru a dôveru v dobrovoľný trh s uhlíkom a pomôcť pri prechode k udržateľnejšej budúcnosti.

Medzinárodný register uhlíka, založený v roku 2020 a so sídlom na Islande, je globálna organizácia, ktorá sa venuje riešeniu výziev súvisiacich so zmenou klímy. Náš tím odborníkov je nadšený vytváraním skutočného, ​​merateľného vplyvu a pomáha našim klientom dosahovať ich ciele v oblasti udržateľnosti.

ICR prevádzkuje systém manažérstva kvality v súlade s ISO 9001:2015. (Viac na carbonregistry.com)

Úloha uhlíkových kreditov pri rozširovaní inovatívnych technológií čistej energie

Ako by vysokokvalitné uhlíkové kredity mohli urýchliť prijatie vodíka s nízkymi emisiami, udržateľných leteckých palív a priameho zachytávania vzduchu. Dosiahnutie čistej nuly si vyžaduje rýchly vývoj technológií, ako je vodík s nízkymi emisiami, udržateľné letecké palivá (SAF) a priame zachytávanie a ukladanie vzduchu (DACS). Správa IEA a GenZero skúma, ako môžu uhlíkové kredity stimulovať ich zavádzanie.

Je potrebné masívne navýšenie: výroba vodíka s nízkymi emisiami musí vyskočiť z takmer nuly dnes na 70 miliónov ton do roku 2030; Podiel SAF na konečnej spotrebe energie v letectve sa musí zvýšiť z takmer nuly v súčasnosti na približne 11 % do roku 2030; a ročné odstraňovanie CO 2 prostredníctvom DACS musí v roku 2030 dosiahnuť takmer 70 Mt CO 2 z takmer nuly v súčasnosti. (Viac na Iea.org)

Predkladanie návrhov na dekarbonizáciu priemyslu pre subjekty zapojené do schémy ETS

Ministerstvo životného prostredia Slovenskej republiky v rámci pripravovanej výzvy č.2 na dekarbonizáciu  priemyslu z prostriedkov Plánu obnovy a odolnosti Slovenskej republiky vyzýva priemyselné subjekty zapojené do schémy obchodovania s emisnými kvótami skleníkových plynov, aby predkladali návrhy projektov na dekarbonizáciu svojich prevádzok na e-mailovú adresu dekarbonizacia@enviro.gov.sk.

Globálny trh s uhlíkovými úvermi dosiahne do roku 2050 hodnotu 84,4 miliardy

Boj proti klimatickým zmenám naďalej naberá na sile, od 1. apríla 2023 celosvetovo funguje 73 mechanizmov stanovovania cien uhlíka. Tieto systémy spoločne pokrývajú významných 23,04 % globálnych emisií skleníkových plynov. Vážená priemerná cena za kompenzáciu metrickej tony oxidu uhličitého sa pohybuje medzi 4 až 5 dolármi, čo je číslo, ktoré kolíše s dynamikou trhu. EU ETS sa však môže pochváliť najstrmšou cenou uhlíka v roku 2023, ktorá dosahuje pôsobivých 5,6 USD za metrickú tonu. (AstuteAnalytica India Pvt. Ltd., viac na finance.yahoo.com)

Trh s uhlíkom

Keďže svet zápasí s bojom proti klimatickým zmenám, vedci sa zhodujú, že ochrana toho, čo zostalo z rozsiahlych dažďových pralesov na Zemi, je kľúčovou prioritou. Keď sa stratia lesy, z atmosféry sa môže absorbovať menej uhlíka. A keď sa spália stromy, aby sa pôda vyčistila pre poľnohospodárstvo, uvoľňovanie obrovského množstva CO2 ďalej urýchľuje globálne otepľovanie.

Význam lesov pri „kompenzácii“ emisií skleníkových plynov je už dlho uznávaný. Mnoho vlastníkov lesných pozemkov, vrátane rastúceho počtu národných vlád, ponúka uhlíkové kredity ako náhradu za ochranu lesov a predchádzanie emisiám. (News Desk., viac na thenews.com)

Pestovanie uhlíka a ukladanie uhlíka vo výrobkoch

Sektor pôdy zohráva kľúčovú úlohu pri dosahovaní cieľa EÚ v oblasti klimatickej neutrality do roku 2050 zachytávaním CO 2 a jeho ukladaním do pôdy a biomasy. Pôdny sektor je však tiež mimoriadne zraniteľný voči vplyvom zmeny klímy a môže byť zdrojom emisií, najmä ak je pôda degradovaná. To je dôvod, prečo EÚ podporuje inovatívne prístupy, ako napríklad uhlíkové poľnohospodárstvo, s cieľom podporiť udržateľné a odolné postupy v sektoroch poľnohospodárstva a lesníctva. (Viac na climate.ec.europa.eu)

Certifikácia trvalého odstraňovania uhlíka, pestovania uhlíka a ukladania uhlíka vo výrobkoch

Cieľom certifikačného rámca EÚ na odstraňovanie uhlíka je zintenzívniť činnosti týkajúce sa odstraňovania uhlíka a bojovať proti greenwashingu tým, že umožní podnikom preukázať svoju činnosť v tejto oblasti.

O odstraňovaní uhlíka a pestovaní uhlíka

Čo je odstraňovanie uhlíka a poľnohospodárstvo?

Odstraňovanie uhlíka a farmárčenie s uhlíkom sú inovatívne prístupy, ktoré zachytávajú CO 2 z atmosféry alebo priamo zo zdrojov emisií a ukladajú ho do dlhodobých rezervoárov, ako sú geologické útvary, lesy, pôda alebo produkty.

Úloha odstraňovania uhlíka a uhlíkového poľnohospodárstva v Európskej zelenej dohode

Dosiahnutie klimatickej neutrality v Európe do roku 2050 bude vyžadovať podstatné zníženie skleníkových plynov, ako aj odstraňovanie uhlíka, aby sa kompenzovali nevyhnutné emisie z hospodárskych odvetví, ktoré sa dajú len ťažko znížiť. Udržateľné  uhlíkové cykly. Oznámenie uverejnené v decembri 2021 predstavilo akčný plán na zvýšenie odstraňovania uhlíka na našom kontinente. Opatrenia načrtnuté v oznámení boli doplnené ďalšími iniciatívami EÚ, ako je využívanie pôdy, zmena využívania pôdy a lesníctvo nariadenie, oznámenie o klimatických cieľoch do roku 2040 Stratégiou riadenia priemyselného uhlíka Viac na climate.ec.europa.eu)

„Nevieme, kam idú peniaze“: „uhlíkoví kovboji“ zarábajú milióny z úverových schém

Vo funkcii pre Guardian reportér o biodiverzite a životnom prostredí Patrick Greenfield a Nyasha Chingono, nezávislá reportérka zo Zimbabwe, informujú o „uhlíkových kovbojoch“ – skupinách, ktoré „vyberajú a zapisujú veľké plochy pôdy v rozvojovom svete“ pre prírodu – trhoch s uhlíkom. Článok sa zameriava na sériu schém kompenzácie uhlíka v okresoch obklopujúcich jazero Kariba v Zimbabwe. Väčšina ľudí „nemá len potuchy, že ich dediny boli v centre mnohomiliónového uhlíkového boomu“, v článku sa píše: „Tieto komunity spadajú do rozsiahleho, lukratívneho projektu ochrany Kariba, ktorý zahŕňa oblasť takmer o veľkosti Portorika. patrí medzi najväčšie v portfóliu systémov kompenzácie lesov schválených spoločnosťou Verra, najväčším svetovým certifikovaným subjektom. Od roku 2011 len tento projekt vygeneroval príjmy vo výške viac ako 100 miliónov EUR (85 miliónov GBP) z predaja uhlíkových kreditov zodpovedajúcich národným emisiám Kene v roku 2022 západným spoločnostiam. .“ (carbonbrief.org, Viac na theguardian.com)

EÚ vylepšuje certifikačný rámec prvého druhu na odstránenie uhlíka

Dňa 20. februára 2024 Európska únia (EÚ) oznámila dočasnú politickú dohodu o vytvorení celoeurópskeho rámca pre dobrovoľnú certifikáciu projektov odstraňovania oxidu uhličitého (CDR). Toto oznámenie, ktoré predstavuje významný krok vpred vo vládnej regulácii sektora CDR, má potenciál pomôcť legitimizovať a posilniť toto odvetvie. Môže to tiež naznačovať zvýšenú reguláciu CDR v iných regiónoch vrátane Spojených štátov.

Rámec
Regulačný rámec, ktorý bol prvýkrát navrhnutý v roku 2022 , rozdeľuje činnosti CDR do štyroch kategórií:

  1. Trvalé odstraňovanie uhlíka : činnosti, ktoré ukladajú atmosférický alebo biogénny uhlík na niekoľko storočí, ako je výroba bioenergie so zachytávaním a ukladaním uhlíka (CCS), ako aj priame zachytávanie a skladovanie vzduchu (DAC).
  2. Dočasné ukladanie uhlíka vo výrobkoch s dlhou životnosťou : činnosti, ktoré viažu atmosférický a biogénny uhlík vo výrobkoch alebo materiáloch, ako sú stavebné výrobky na báze dreva alebo biouhlie.
  3. Dočasné ukladanie uhlíka z poľnohospodárstva uhlíka : činnosti ako obnova lesov a pôdy a manažment mokradí.
  4. Zníženie emisií v pôde pri pestovaní uhlíka : postupy obhospodarovania pôdy, ktoré znižujú emisie uhlíka a oxidu dusného, ​​ako napríklad postupy bez orby a znížené používanie hnojív.

(KEVIN Y. CHEN, Viac  na foleyhoag.com)

Problémy s dobrovoľnými trhmi s uhlíkom

Ako môžu správcovia aktív a investori identifikovať legitímne uhlíkové aktíva. Dobrovoľný trh s uhlíkovými úvermi sa nedávno dostal pod paľbu kvôli predaju „nevyžiadaných“ uhlíkových kompenzácií, ktoré v skutočnosti neposkytujú dodatočné zníženie emisií, majú prehnané tvrdenia alebo nafukujú základné výpočty. Analýza od The Guardian so sídlom v Spojenom kráľovstve zistila, že 78 % projektov na kompenzáciu emisií bolo „pravdepodobne nevyžiadaných“, pričom zvyšok bol „potenciálne nev yžiadaný“ alebo s neurčenou účinnosťou. Uhlíkové kompenzácie ponúkajú kredity na boj proti emisiám uhlíka tonu za tonu a po použití sa natrvalo vyradia. Sú jedným zo spôsobov, ako sa spoločnosť stať uhlíkovo neutrálnou. Investičné spoločnosti tiež použili uhlíkové kredity na kompenzáciu uhlíkovej stopy svojho investičného portfólia. (Jonathan Got, viac na investmentexecutive.com)

Čo je to dobrovoľný trh s uhlíkom?

Aká je veľkosť dobrovoľného trhu s uhlíkom? V snahe obmedziť zmenu klímy si veľké spoločnosti ako Microsoft, Google a Starbucks stanovujú ambiciózne ciele na dosiahnutie uhlíkovej neutrality a dobrovoľný trh s uhlíkom (VCM) im v tom pomáha.

VCM dáva spoločnostiam, neziskovým organizáciám, vládam a jednotlivcom možnosť nakupovať a predávať uhlíkové offsetové kredity. Uhlíková kompenzácia je nástroj, ktorý predstavuje zníženie emisií oxidu uhličitého alebo skleníkových plynov o jednu metrickú tonu.

Aby sme to uviedli do perspektívy, na zachytenie jednej tony emisií CO2 by ste museli pestovať približne 50 stromov za jeden rok ¹.

Spoločnosti, ktoré nie sú schopné dosiahnuť svoje ciele v oblasti emisií skleníkových plynov (GHG), si môžu kúpiť uhlíkové kompenzačné kredity investovaním do environmentálnych projektov, ktoré môžu zabrániť, znížiť alebo odstrániť uhlíkové emisie.

Napríklad letecká spoločnosť, ktorá chce uplatniť uhlíkovú neutralitu, môže vypočítať, koľko emisií uhlíka sa nedokáže zbaviť. Potom si môžu kúpiť ekvivalentné množstvo uhlíkových kompenzačných kreditov investovaním do projektu regeneratívneho poľnohospodárstva v Brazílii pomocou VCM. Letecká spoločnosť si tak môže nárokovať uhlíkovú neutralitu.

Od roku 2022 sa skutočný dobrovoľný trh s uhlíkom odhaduje na približne 2 miliardy dolárov. (Jennifer L. Carboncredits.com )

Prvé zariadenie na výrobu etanolu vydáva kredity za odstraňovanie uhlíka

Spoločnosť Red Trail Energy (RTE) v spolupráci s Puro.earth oznámila vydanie kreditov na odstránenie oxidu uhličitého (CO2) v registri Puro. Ide o významný míľnik, keďže prvé zariadenie na výrobu etanolu generuje certifikáty na odstránenie CO2 (CORC) na dobrovoľnom trhu s uhlíkom (VCM) .

Táto iniciatíva tiež predstavuje najväčší doteraz zaregistrovaný projekt trvalého odstraňovania uhlíka. Red Trail Energy sprístupní svoje CORC prostredníctvom svojej marketingovej pobočky RPMG. (Jennifer L, carboncredits.com)

Dokonalý sprievodca dobrovoľným trhom s uhlíkom

Podniky sú čoraz viac pod tlakom spoločnosti, aby riešili klimatické zmeny, presadzovali sociálnu zodpovednosť podnikov a zaviazali sa dosiahnuť nulové čisté emisie. Jedným zo spôsobov, ako to môžu urobiť, je nákup uhlíkových kreditov z projektov, ktoré znižujú alebo odstraňujú klimatické emisie .

V oblasti uhlíkových trhov sa s uhlíkovými kreditmi obchoduje predovšetkým v rámci dobrovoľného trhu s uhlíkom (ďalej len VCM) . V tomto článku sa bližšie pozrieme na tento segment trhu a našu diskusiu rozdelíme do šiestich sekcií:

  • rozdiely medzi VCM a CCM
  • hlavných účastníkov trhu v rámci VCM
  • cien a dynamiky ponuky/dopytu
  • hlavné trhové investície podľa typu projektu
  • nedostatky VCM
  • Priebežné vylepšenia VCM

(Viac na illuminem.com)