Hlavné správyNajčítanejšieSponzorované

Uhlíková stopa

Kategória článkov o uhlíkovej stope sa zaoberá komplexným konceptom uhlíkovej stopy, ktorá meria množstvo skleníkových plynov emitovaných pri výrobe, spotrebe a životnom štýle jednotlivcov a organizácií.

Uhlíková stopa je dôležitým indikátorom environmentálnych dopadov, pretože nám pomáha identifikovať riziká spojené s nadmernou emisiou CO2. Táto kategória článkov prehĺbi vaše pochopenie uhlíkovej stopy, ukáže, ako s ňou súvisia klimatické zmeny a energetická efektívnosť, a ponúkne cenné informácie o tom, ako ju môžete znižovať. (Viac na wikipedia.org)

Discover

Veľké dáta odhaľujú skutočný klimatický vplyv celosvetovej leteckej dopravy

Výskumníci vôbec po prvýkrát využili silu veľkých dát na výpočet emisií skleníkových plynov z leteckej dopravy v jednotlivých krajinách pre 197 krajín, na ktoré sa vzťahuje medzinárodná zmluva o zmene klímy. Keď krajiny podpísali Rámcový dohovor Organizácie Spojených národov o zmene klímy z roku 1992, krajiny s vysokými príjmami museli nahlásiť svoje emisie súvisiace s leteckou dopravou . Ale 151 krajín so strednými a nižšími príjmami, vrátane Číny a Indie, nemuselo nahlasovať tieto emisie, hoci tak mohli urobiť dobrovoľne. (Nancy Bazilchuk, Nórska univerzita vedy a techniky, viac na phys.org)

Digitálne znečistenie: Prečo by vás to malo zaujímať

Premýšľali ste niekedy pri posúvaní výsledkov vyhľadávania Google nadol, prečo máte pocit, že platíte cenu, aj keď je to zadarmo? No asi preto, že nie. Skutočná cena vašich vyhľadávaní na Googli je „Digitálne znečistenie“.

Vedeli ste, že každé vyhľadávanie Google vyprodukuje približne 7 g CO2? Ide o malé množstvo. Prečo je to potom znepokojujúce? Pretože Google denne spracuje 3,5 miliardy vyhľadávacích dopytov. Vynásobte sedem tromi miliardami a už to nie je málo, však?

Pozrime sa na tieto rýchle fakty: i) uhlíková stopa e-mailu je približne 0,3 g – 50 g; ii) v priemere sa odošle 294 miliárd e-mailov denne; iii) od roku 1995 do roku 2015 vzrástla priemerná váha webových stránok o 115; iv) 30-minútová show vedie k emisii 1,6 kg CO2 ekv.; v) online streaming vedie k emisiám 30 miliónov ton CO2 ekv. veľkosťou podobná krajine ako Španielsko; vi) internet spotrebuje 7 až 10 % celosvetovej elektriny; vii) jeden rok práce na počítači sa rovná energii spotrebovanej 80 nízkoenergetickými žiarovkami; (Viac na tbsnews.net)

 

 

Ako môžete šetriť životné prostredie po jednom jedle

Uhlíková stopa potravín alebo potravinová stopa sú emisie skleníkových plynov, ktoré vznikajú pri pestovaní, pestovaní, spracovaní, preprave, skladovaní, varení a likvidácii potravín, ktoré jeme.

V posledných rokoch nabrala diskusia o udržateľnosti a životnom prostredí celosvetovo významnú dynamiku. Od znižovania plastového odpadu až po využívanie obnoviteľných zdrojov energie si jednotlivci a komunity na celom svete čoraz viac uvedomujú svoj vplyv na planétu. Jedným z kľúčových aspektov, ktorý sa často prehliada, je environmentálna stopa nášho výberu potravín. (Viac na linkedin.com)

Ako môže prechod na PDF znížiť vašu uhlíkovú stopu

Naše každodenné činy majú skrytý, no významný vplyv na životné prostredie. Každý dokument, ktorý vytlačíme, alebo video, ktoré streamujeme, spotrebúva energiu a vytvára emisie známe ako uhlíková stopa. Prijatie efektívnejšieho a ekologickejšieho pracovného postupu môže výrazne prispieť ku globálnej udržateľnosti. Efektívne riadenie spotreby papiera môže napríklad minimalizovať naše uhlíkové zaťaženie. Jednou z účinných metód, ako to dosiahnuť, je začlenenie súborov PDF do našej digitálnej rutiny. (Nathana Spearsa, viac na thecanary.co)

Metodika výpočtu uhlíkovej stopy lesnej administratívnej operácie pomocou procesu LCA.

Integrácia digitálnych technológií do lesného hospodárstva je kľúčová pre Zelenú dohodu Európskej únie, Stratégiu lesného hospodárstva do roku 2030 a národnú stratégiu lesného hospodárstva, ktorých cieľom je zlepšiť správu a efektívnosť. Administratívne aspekty trvalo udržateľného obhospodarovania lesov sú však často prehliadané, napriek potenciálu digitálnych nástrojov… (Francesco Barbarese, Zacharoula S. Andreopoulou, Walter Mattioli, viac na researchgate.net)

Čo znamenajú „uhlíkovo neutrálne“ a „uhlíková stopa“?

Uhlíkovo neutrálna aktivita je taká, ktorá má nulovú uhlíkovú stopu.

Uhlíková „stopa“ je spôsob, ako opísať, aké množstvo skleníkových plynov sa pridalo do atmosféry v dôsledku nejakej činnosti, merané ako ekvivalentné množstvo oxidu uhličitého (CO 2 e). Napríklad uhlíková stopa niekoho, kto jazdí do práce autom na benzín, bude väčšia ako u niekoho, kto používa autobus na prejdenie rovnakej vzdialenosti, pretože vodič auta je zodpovedný za viac emisií CO 2 e ako ten, kto autobusom dochádza.

Uhlíkovo neutrálna aktivita je taká, ktorá má nulovú uhlíkovú stopu. Niektoré činnosti, ktoré produkujú veľa skleníkových plynov, sú niekedy spojené s inými činnosťami, ktoré znižujú úroveň skleníkových plynov v atmosfére, ako je napríklad premena pôdy na pestovanie stromov. Toto je známe ako kompenzácia uhlíka a je to jeden zo spôsobov, ako možno činnosti alebo produkty prezentovať ako „uhlíkovo neutrálne“.

V niektorých prípadoch uhlíková stopa činnosti zahŕňa všetky emisie vyprodukované počas jej životného cyklu. Toto je známe ako analýza životného cyklu.  (Co2AI)

Rýchla móda je náročná na klímu, ale oblečenie môže mať druhý a tretí život.

To staré oblečenie vám môže pripadať ako odpad. Ale niektorí z popredných miestnych predajcov oblečenia z druhej ruky ich stále chcú, dokonca aj s pokazenými zipsami alebo dierami. Podľa niektorých opatrení je odevný priemysel zodpovedný za viac skleníkových plynov ako letecká a lodná doprava dohromady. Rýchla móda to zhoršuje a ľudia častejšie nakupujú a vyhadzujú oblečenie. Rozkladajúce sa odevy produkujú metán, oveľa silnejší skleníkový plyn ako oxid uhličitý. (KAVITA KUMAR , viac na m.startribune.com)

Znížte svoju uhlíkovú stopu pomocou týchto 5 receptov šetrných k životnému prostrediu

Deň Zeme je možno za rohom, ale je dôležité, aby ste sa o potravinách, ktoré sú šetrné voči klíme, rozhodovali počas celého roka. Poľnohospodárstvo prispieva približne 25 percentami k celosvetovým emisiám uhlíka , takže na rozhodnutiach, ktoré robíme v súvislosti s jedlom na našich tanieroch – a jedlom, ktoré skončí v odpade – záleží. Okolo víri množstvo rád o tom, ako tieto rozhodnutia zlepšiť, no niekedy to môže byť zdrvujúce. Sme tu, aby sme vám pomohli premeniť tieto informácie na činy – aspoň v kuchyni. (Luisa Rodriguez, viac na washingtonpost.com)

35 spôsobov, ako znížiť svoju uhlíkovú stopu

V týchto dňoch možno premýšľate o tom, ako znížiť svoju uhlíkovú stopu. Nemožno prehliadnuť správy o vplyvoch spaľovania fosílnych palív na životné prostredie. Aj keď je problém veľký, malé zmeny, ktoré robíte každý deň, môžu prispieť k čistejšej a zelenšej budúcnosti.

Predtým, ako budeme hovoriť o spôsoboch, ako znížiť svoju uhlíkovú stopu, musíme sa najprv opýtať: „Čo je uhlíková stopa? Uhlíková stopa je súhrnom všetkých vedľajších produktov, ktoré pochádzajú z používania fosílnych palív na výrobu a prepravu tovaru, budovanie štruktúr pre domácnosti a podniky, poskytovanie jedla a cestovanie.

Plyny produkované týmito činnosťami, menovite oxid uhličitý, metán, oxid dusný a , sa nazývajú skleníkové plyny, pretože zachytávajú teplo v atmosfére, čím zvyšujú priemernú teplotu Zeme.

Znížiť svoju uhlíkovú stopu znamená zmeniť spôsob, akým pristupujete k činnostiam, ktoré produkujú skleníkové plyny, a ako sa na nich podieľate. Táto príručka vám ukáže, ako na to. (Viac na constellation.com)

Európsky parlament schválil zákon na zníženie uhlíkovej stopy nákladných áut

Európsky parlament v stredu odhlasoval prijatie zákona na zníženie emisií oxidu uhličitého z nákladných vozidiel, ktorý bude vyžadovať, aby väčšina nových ťažkých úžitkových vozidiel predávaných v EÚ od roku 2040 bola bez emisií.

Zákon presadí 90 % zníženie emisií CO2 z nových ťažkých úžitkových vozidiel do roku 2040 – čo znamená, že výrobcovia budú musieť predávať veľký podiel nákladných vozidiel úplne bez emisií CO2, aby kompenzovali zostávajúci predaj nových vozidiel s emisiami CO2.

„Poskytujeme prehľadnosť pre jeden z hlavných výrobných odvetví v Európe a silnú motiváciu investovať do elektrifikácie a vodíka,“ povedal zákonodarca Zelenej Európskej únie Bas Eickhout, hlavný vyjednávač parlamentu o tejto politike. (Kate Abnett, viac na insurancejournal.com)

Zmiešaná strava ponúka zdravotné výhody a nižšiu uhlíkovú stopu

Každý si vyberáme jedlo každý deň. Vedeli ste však, že tieto voľby môžu ovplyvniť nielen vaše zdravie, ale aj zdravie planéty? Nedávna štúdia z Tokijskej univerzity prinútila výskumníkov uvažovať o jedle, ktoré jeme, trochu inak. Odborníci sa nezaoberajú len základnými skupinami potravín – študujú uhlíkový vplyv jedál a zmiešanej stravy ako celku.

Prečo sa zamerať na jednotlivé jedlá?

Aký máme vzťah k jedlu, je kultúrny. Dostupné ingrediencie, spôsob prípravy jedla a kultúrny význam jedál sa drasticky líšia od miesta k miestu.

Tradičné talianske cestoviny na báze paradajok sa spoliehajú na rôzne zdroje a majú rôzne dopady na životné prostredie v porovnaní s japonskými cestovinami na báze morských plodov. (Sanjana Gajbhiye, viac na www.earth.com)

40 najlepších ekologických produktov na zníženie uhlíkovej stopy v roku 2024

Pokúšať sa znížiť svoju uhlíkovú stopu sa môže zdať ako dosť veľká úloha, však? Kamkoľvek sa pozriete, všade sa hovorí o znečistení plastov, ktoré upcháva naše oceány a smrtiace plyny ohrievajú planétu. Je to dosť na to, aby sa niekto poškrabal na hlave a premýšľal: „Kde mám vôbec začať?“ No, tu je malý fakt na rozmýšľanie : Američania každý deň vyhodia okolo 500 miliónov pohárov na pitie.

Áno, čítate to správne,  každý deň!

Tento blogový príspevok je vaším priateľským sprievodcom k rozhodnutiam, ktoré sú šetrnejšie k našej planéte. Ukážeme vám niekoľko špičkových produktov, ktorých cieľom je znížiť množstvo odpadu a viac recyklovať

Od popíjania vody z vašej chladnej opakovane použiteľnej R fľaše až po kompostovanie kuchynských zvyškov bez problémov, máme dobroty, ktoré vám pomôžu urobiť niečo pre matku Zem bez toho, aby ste sa zapotili.  (Viac na editorialge.com)

Uhlíková stopa Veľkonočných sviatkov

Aká je uhlíková stopa veľkonočného vajíčka v kg co2e? Presná uhlíková stopa veľkonočných vajec sa môže líšiť podľa rôznych faktorov, ale štúdie ukazujú, že priemerná uhlíková stopa jedného veľkonočného vajca je približne 0,6 kg CO2 ekvivalentu. Táto hodnota zahŕňa výrobné procesy, spracovanie, balenie, dopravu a všetky ostatné aspekty výroby a distribúcie vajec. Je dôležité brať do úvahy všetky tieto faktory, keď sa zvažuje uhlíková stopa potravín.

Aká je uhlíková stopa veľkonočného obedu v kg co2e? Uhlíková stopa veľkonočného obedu môže byť veľmi rôznorodá v závislosti od toho, aké jedlá sa podávajú a aké suroviny sa používajú. Priemerná uhlíková stopa jedného veľkonočného obedu sa odhaduje na približne 5-6 kg CO2 ekvivalentu na osobu. Táto hodnota zahŕňa výrobu, spracovanie, distribúciu a prípravu všetkých jedál, ako aj energiu spotrebovanú počas prípravy jedál. Pri výbere surovín a jedál s nižšou uhlíkovou stopou a minimalizovaním plýtvania potravinami môžete prispieť k zníženiu celkovej uhlíkovej stopy vašej veľkonočnej hostiny.

Na tieto otázky nám odpovedala naša Co2AI. Vyskúšajte ju aj vy a položte jej akúkoľvek otázku z problematiky klimatických zmien,  uhlíkovej stope,  uhlíkovej neutrality. …

Energeticky úsporné tipy na varenie veľkonočného obeda

Naša výpočty odhalili vplyv, ktorý by naše veľkonočné oslavy mohli mať na životné prostredie; akými inými spôsobmi môžeme kompenzovať našu uhlíkovú stopu (a účty za energiu), aby sme boli túto Veľkú noc energeticky efektívnejší?

Co2AI zostavil tieto tipy pre domácnosti, ktoré chcú znížiť množstvo energie, ktorú spotrebujú, najmä keď počas veľkonočného víkendu pripravujú v kuchyni hody.

  • Ak na Veľkonočnú nedeľu pečiete jahňacie mäso, uistite sa, že tesnenie na dvierkach rúry udrží všetko teplo. Nielenže sa vaša pečienka upečie rovnomernejšie, ale ušetríte aj energiu.

  • Počas varenia majte dvierka rúry zatvorené, pretože pri pohľade na vašu lahodnú pečienku môže teplota klesnúť až o 25 stupňov a bude si vyžadovať viac energie, aby ste sa k nej vrátili.

  • Pre dokonalé chrumkavé pečené zemiaky ich pred pečením v rúre uvarte v hrnci. Nielenže skrátite čas varenia a ušetríte energiu, ale budete mať k jedlu aj chrumkavejšiu prílohu.

  • Ak pripravujete veľké kusy mäsa, oplatí sa nakrájať ho na menšie kúsky, aby sa uvarilo rovnomernejšie a rýchlejšie.

  • Na zeleninu použite dvojitý parný hrniec, aby ste mohli vrstviť zeleninu na seba a stále používať jeden krúžok na varnej doske. Tým sa zníži množstvo vody, ktorú musíte ohrievať, a krúžky, ktoré je potrebné použiť.

  • Ak môžete použiť mikrovlnnú rúru, urobte to. Mrazenú zeleninu tak pripravíte naozaj rýchlo a jednoducho a je to zďaleka energeticky najefektívnejší spotrebič v kuchyni, ktorý stojí len 21  centov za hodinu používania.

Akokoľvek veľa energie v kuchyni spotrebujete, je dôležité, aby ste za ňu neplatili príliš veľa.

Akú uhlíkovú stopu má veľkonočné vajce?

V priemere sa vypočítalo, že veľkonočné vajíčka Nestle vyprodukujú najvyššie množstvo CO2e na vajce s 1,38 kg, nasledované Cadbury s 1,18 kg CO2e na čokoládové vajíčko. Značka s najnižším CO2e bola Buttermilk, ktorá vyrába rastlinné čokoládové vajíčka s iba 0,56 kg CO2e na vajce. (Viac na uswitch.com)

25+ spôsobov, ako znížiť svoju uhlíkovú stopu

Kompenzácia vašich nevyhnutných emisií CO2 je praktický a okamžitý spôsob, ako prevziať zodpovednosť za svoj osobný príspevok k zmene klímy. S COTAP riešite aj globálnu ekonomickú nerovnosť.  Kompenzácia tiež odhaľuje potrebu čistejších zdrojov energie a príležitosti na zníženie vašej uhlíkovej stopy.

Znížte svoju uhlíkovú stopu pri jazde

Alternatívy k šoférovaniu

Ak je to možné, choďte pešo alebo na bicykli, aby ste sa úplne vyhli emisiám uhlíka. Spolujazda a verejná doprava drasticky znižujú emisie CO2 tým, že ich rozložia medzi mnohých jazdcov.

Jazdite v nízko uhlíkovom vozidle

Vysoký počet najazdených kilometrov nemusí vždy znamenať nízke emisie CO2. Všetky vozidlá majú  odhadované hodnotenie míľ na galón . Emisie elektrických vozidiel (EV) sa môžu značne líšiť v závislosti od toho, kedy a kde ich nabíjate , ale aj na tých najšpinavších elektrických sieťach dosahujú EV ekvivalenty MPG, ktoré sú výrazne lepšie ako vozidlá poháňané plynom. Stimuly, úspora plynu a výhodné plány úžitkových sadzieb EV často spolupracujú, aby bol prechod na autá, ako je Nissan Leaf, veľmi atraktívny. (Viac na cotap.org)

Carbon Offsets vs Carbon Capture Technology: Ktorá voľba je najlepšia?

Keďže dopady zmeny klímy sú čoraz závažnejšie, čoraz viac produktov a služieb sa predáva cestujúcim, aby pomohli kompenzovať vlastnú uhlíkovú stopu. Medzi najbežnejšie patria uhlíkové kompenzácie – ktoré umožňujú individuálnym cestujúcim investovať do environmentálnych projektov určených na zníženie znečistenia uhlíkovými emisiami.  Bežné príklady projektov , ktoré možno financovať prostredníctvom nákupov uhlíkových kompenzácií, zahŕňajú zalesňovanie a výstavbu obnoviteľných zdrojov energie.

Aj keď sa tieto nákupy môžu zdať užitočné, vedie sa tiež veľa diskusií o tom, či majú skutočne zmysluplný vplyv v boji za spomalenie a zvrátenie zmeny klímy. V najhoršom prípade boli projekty kompenzácie uhlíka označené za formu greenwashingu , ktorá skutočne nepomáha znižovať emisie CO2. Niektorí odborníci však tvrdia , že výhody nákupu kompenzácií môžu prevážiť nad výzvami, ktoré identifikovali kritici. (Mia Taylor, travelpulse.com)

Udržateľné diéty a jedlá s nízkym obsahom uhlíka

Všetci máme svoju úlohu pri znižovaní dopadu našich každodenných činností – vrátane toho, čo jeme – na životné prostredie. V našom   prísľube sociálneho vplyvu sme sa zaviazali zvýšiť využívanie možností udržateľnej stravy podporovaním trvalo udržateľného a zodpovedného získavania zdrojov a väčšieho množstva rastlinných možností pre našich klientov.

S podporou WWF sme vyvinuli definíciu „nízkouhlíkového“ jedla ako jedla, ktorého produkcia vytvára 0,9 kg CO 2 e alebo menej. Na základe tejto definície a na základe odborných znalostí a vášne našich šéfkuchárov navrhujeme  nové receptúry, aby sme zaistili, že 70 % hlavných jedál na našom jedálnom lístku môže byť do roku 2030 označených ako „nízkouhlíkové“. (Viac na uk.sodexo.com)

Prvá správa Komisie o skutočných emisiách CO2 osobných a dodávkových vozidiel s použitím údajov z palubných zariadení na monitorovanie spotreby paliva

Prvé údaje zo vzorky 600 000 áut naznačujú, že skutočná spotreba paliva a emisie CO 2 naftových a benzínových vozidiel na cestách sú približne o 20 % vyššie, ako uvádzajú oficiálne hodnoty z použitého štandardizovaného testu typového schválenia WLTP. na regulačné účely. Tento nesúlad je v súlade s tým, čo Komisia očakávala.

V prípade plug-in hybridných elektrických vozidiel boli skutočné emisie CO 2 v priemere 3,5-krát vyššie ako laboratórne hodnoty, čo potvrdzuje, že tieto vozidlá v súčasnosti nevyužívajú svoj potenciál, najmä preto, že sa nenabíjajú a nejazdia plne elektricky. často, ako sa predpokladá.

Keď sa súbor údajov v nasledujúcich rokoch rozšíri a jeho reprezentatívnosť vyvíjajúcej sa flotily sa bude zlepšovať, bude možné určiť, ako sa bude medzera vyvíjať a či by sa mali prijať ďalšie kroky, aby sa zabránilo jej zväčšovaniu. (Viac na climate.ec.europa.eu)