Hlavné správyNajčítanejšieSponzorované

Uhlíková neutralita

Problematika uhlíkovej neutrality sa týka jednotlivcov, organizácií a dokonca aj krajín, a má kľúčový význam pre ochranu klímy a budúcnosť našej planéty. Uhlíková neutralita je dôležitá pre boj proti zmene klímy a znamená, že produkcia emisií je kompenzovaná opatreniami na ich zníženie alebo odstránenie. Táto kategória článkov poskytuje informácie o tom, ako dosiahnuť uhlíkovú neutralitu, čo znamená energetická efektívnosť a aké sú obnoviteľné zdroje energie.

Discover

Len pätina veľkých miest na celom svete si stanovila čisté nulové ciele

Dopyt miest po energii, zdrojoch a pôde bude v nadchádzajúcich desaťročiach celosvetovo rásť, keďže mestská populácia sa naďalej rýchlo rozrastá, a predsa len zlomok svetových miest má vypracované ciele a stratégie na prechod k čistým nulovým emisiám.

To je rázne varovanie uvedené v hlavnej novej správe, ktorú vypracovala Medzinárodná agentúra pre energiu (IEA) pre G7, ktorá tvrdí, že zníženie emisií v mestách je „nevyhnutné“, aby svet splnil svoje ciele v oblasti energetiky a klímy. Dodáva, že digitálne riešenia, ktoré dokážu riadiť vzorce spotreby energie a optimalizovať mestskú infraštruktúru, môžu zohrávať významnú úlohu pri znižovaní emisií z miest. (Michael Holder, viac na businessgreen.com)

10+ bodový plán na dosiahnutie čistých nulových emisií skleníkových plynov do roku 2050

Green City Times vytvorilo príručku o politikách a strategických opatreniach na zmiernenie zmeny klímy, ktoré sa musia implementovať, aby sa celosvetovo dosiahli čisté nulové emisie skleníkových plynov (GHG). Aby bolo možné efektívne konať v oblasti klímy, všetky národy, štáty a krajiny na celom svete musia dosiahnuť klimatické ciele, ktoré stanovil Medzivládny panel pre zmenu klímy (IPCC).

Ciele na zníženie emisií skleníkových plynov boli prvýkrát načrtnuté v Parížskej klimatickej dohode. Ciele znižovania emisií skleníkových plynov sa odvtedy stali ambicióznejšími, takže teraz zahŕňajú ciele nulovej čistoty a uhlíkovej neutrality. (Viac na greencitytimes.com)

Čo znamenajú „uhlíkovo neutrálne“ a „uhlíková stopa“?

Uhlíkovo neutrálna aktivita je taká, ktorá má nulovú uhlíkovú stopu.

Uhlíková „stopa“ je spôsob, ako opísať, aké množstvo skleníkových plynov sa pridalo do atmosféry v dôsledku nejakej činnosti, merané ako ekvivalentné množstvo oxidu uhličitého (CO 2 e). Napríklad uhlíková stopa niekoho, kto jazdí do práce autom na benzín, bude väčšia ako u niekoho, kto používa autobus na prejdenie rovnakej vzdialenosti, pretože vodič auta je zodpovedný za viac emisií CO 2 e ako ten, kto autobusom dochádza.

Uhlíkovo neutrálna aktivita je taká, ktorá má nulovú uhlíkovú stopu. Niektoré činnosti, ktoré produkujú veľa skleníkových plynov, sú niekedy spojené s inými činnosťami, ktoré znižujú úroveň skleníkových plynov v atmosfére, ako je napríklad premena pôdy na pestovanie stromov. Toto je známe ako kompenzácia uhlíka a je to jeden zo spôsobov, ako možno činnosti alebo produkty prezentovať ako „uhlíkovo neutrálne“.

V niektorých prípadoch uhlíková stopa činnosti zahŕňa všetky emisie vyprodukované počas jej životného cyklu. Toto je známe ako analýza životného cyklu.  (Co2AI)

Energeticky efektívne budovy – prinášajúce energiu a úspory nákladov pre občanov EÚ

Nedávno prijatá revízia  smernice o energetickej hospodárnosti budov  podporuje širšiu snahu EÚ dosiahnuť uhlíkovo neutrálne hospodárstvo a zároveň zlepšiť kvalitu života ľudí, znížiť účty domácností a podnikov za energiu, posilniť stavebný ekosystém a prispieť k energetickej nezávislosti Európy. v súlade s plánom REPowerEU . Smernica sa osobitne zameriava na budovy a domácnosti s najhoršou výkonnosťou, ktoré sú vystavené energetickej chudobe a ohrozené cenami energie. (Viac na energy.ec.europa.eu)

Trh s uhlíkom

Keďže svet zápasí s bojom proti klimatickým zmenám, vedci sa zhodujú, že ochrana toho, čo zostalo z rozsiahlych dažďových pralesov na Zemi, je kľúčovou prioritou. Keď sa stratia lesy, z atmosféry sa môže absorbovať menej uhlíka. A keď sa spália stromy, aby sa pôda vyčistila pre poľnohospodárstvo, uvoľňovanie obrovského množstva CO2 ďalej urýchľuje globálne otepľovanie.

Význam lesov pri „kompenzácii“ emisií skleníkových plynov je už dlho uznávaný. Mnoho vlastníkov lesných pozemkov, vrátane rastúceho počtu národných vlád, ponúka uhlíkové kredity ako náhradu za ochranu lesov a predchádzanie emisiám. (News Desk., viac na thenews.com)

Uhlíkovo neutrálne vs. čistá nula – pochopenie rozdielu

Keďže konverzácia o klimatických zmenách je čoraz hlasnejšia, museli sme sa zoznámiť s jazykom používaným na opis toho, čo to všetko znamená. Vďaka módnym slovám ako net zero a uhlíkovo neutrálne, ktoré sa dostali do nášho slovníka, sme stále informovanejší – a lepšie vybavený – na pochopenie krokov potrebných na ochranu životného prostredia.

Vzťahujú sa však tieto dva pojmy – uhlíkovo neutrálny a čistá nula – na to isté? Bolo by vám odpustené, keby ste si to mýlili, pretože sa zdá, že ich zameniteľne používajú politici, podniky, vedci a odborníci, ktorí vedú diskusiu o klíme. (Viac na nationalgrid.com)

Výskum osvetľuje proces premeny CO2 na udržateľné palivo

Výskumníci úspešne premenili CO 2  na metanol žiarením slnečného svetla na jednotlivé atómy medi nanesené na svetlom aktivovanom materiáli, čo je objav, ktorý dláždi cestu k vytvoreniu nových zelených palív.

Medzinárodný tím výskumníkov z University of Nottingham’s School of Chemistry, University of Birmingham, University of Queensland a University of Ulm navrhol materiál vyrobený z medi ukotvenej na nanokryštalickom uhlíkovom nitride. Atómy medi sú vnorené do nanokryštalickej štruktúry, ktorá umožňuje elektrónom prechádzať z nitridu uhlíka na CO 2 , čo je nevyhnutný krok pri výrobe metanolu z CO 2  pod vplyvom slnečného žiarenia. Výskum bol publikovaný v  časopise Sustainable Energy & Fuels  Journal of the  Royal Society of Chemistry. (UNIVERSITY OF NOTTINGHAM, viac na eurekalert.org)

5 faktov o cieli EÚ, ktorým je klimatická neutralita

Každý deň sme svedkami rastúceho vplyvu klimatických zmien. Boj proti nej je nevyhnutný pre budúcnosť Európy a sveta. V roku 2019 vedúci predstavitelia EÚ schválili cieľ dosiahnuť klimaticky neutrálnu EÚ do roku 2050. Stalo sa tak v nadväznosti na záväzky, ktoré EÚ a jej členské štáty prijali pri podpise Parížskej dohody v roku 2015.

Čo znamená klimatická neutralita a ako EÚ dosiahne tento cieľ pri podpore blahobytu svojich občanov? Tu je päť faktov, ktoré potrebujete vedieť o ambíciách EÚ v oblasti klímy.  (Viac na consilium.europa.eu)

Klimatický cieľ do roku 2040

Vo februári 2024 Európska komisia predložila svoje hodnotenie klimatického cieľa EÚ do roku 2040.  Komisia odporučila znížiť čisté emisie skleníkových plynov EÚ o 90 % do roku 2040 v porovnaní s rokom 1990. Cieľ v oblasti klímy do roku 2040 opätovne potvrdí odhodlanie EÚ bojovať proti zmene klímy a bude formovať našu cestu po roku 2030, aby sa zabezpečilo, že EÚ dosiahne klimatickú neutralitu do roku 2050. Cieľ klimatickej neutrality je jadrom európskej  zelenej dohody a je právne záväzným cieľom stanoveným v  európskom klimatickom práve.

Cieľ EÚ v  oblasti klímy do roku 2030 je zníženie čistých emisií skleníkových plynov aspoň o 55 % v porovnaní s rokom 1990. Klimatický cieľ do roku 2040 je naším ďalším medzikrokom na ceste ku klimatickej neutralite. (Viac na climate.ec.europa.eu)

23 miest, ktorým bola udelená značka misie EÚ za ich úsilie o klimatickú neutralitu

Značka misie EÚ bola dnes udelená 23 mestám, ktoré sú súčasťou misie EÚ zameranej na klimaticky neutrálne a inteligentné mestá, ktorá je jednou z misií EÚ v rámci programu Horizont Európa. Značka uznáva plány miest dosiahnuť klimatickú neutralitu už do roku 2030 a jej cieľom je uľahčiť prístup k verejnému a súkromnému financovaniu na dosiahnutie tohto cieľa. Prvých desať miest získalo značku v októbri 2023.

Značku misie EÚ udelila Iliana Ivanova, komisárka pre inováciu, výskum, kultúru, vzdelávanie a mládež, počas slávnostného ceremoniálu s primátormi a zástupcami miest na Dňoch výskumu a inovácií EÚ, ktoré je najväčším fórom v Európe na diskusiu o budúcnosti vedy a inovácií a na spoločné vytváranie riešení s občanmi a zainteresovanými stranami.

Značku získalo 23 miest: Ioannina, Kalamata, Kozani, Thessaloniki (Grécko), Heidelberg (Nemecko), Leuven (Belgicko), Espoo, Lahti, Lappeenranta, Tampere, Turku (Fínsko), Barcelona, Sevilla (Španielsko), Pecs (Maďarsko), Malmö (Švédsko), Guimaraes, Lisabon (Portugalsko), Florencia, Parma (Taliansko), Marseille, Lyon (Francúzsko), Limassol (Cyprus) a Izmir (Türkiye). (Viac na ec.europa.eu)

Energetická efektívnosť budov: Poslanci prijímajú plány na dekarbonizáciu sektora

V utorok poslanci Európskeho parlamentu prijali plány, na ktorých sa už dohodli s Radou, na pomoc pri znižovaní spotreby energie a emisií skleníkových plynov zo sektora budov. Cieľom navrhovanej revízie smernice o energetickej hospodárnosti budov je postupne znižovať emisie skleníkových plynov (GHG) a spotrebu energie v stavebnom sektore EÚ a dosiahnuť jeho klimatickú neutrálnosť do roku 2050. Cieľom je tiež zrenovovať a zlepšiť budovy s horšími výsledkami. zdieľanie informácií o energetickej hospodárnosti. (Viac na www.europarl.europa.eu)

Aké výzvy možno bude potrebné prekonať, kým sa staneme klimaticky neutrálnymi?

Hoci je predstava klimaticky neutrálnej spoločnosti skutočne ambiciózna, stále existuje niekoľko prekážok, ktoré bude potrebné prekonať. Tu je niekoľko relevantných príkladov:

  • Náklady na implementáciu klimaticky neutrálnych politík.
  • Oceniť nové technológie, ako sú napájacie zdroje DMFC , ako alternatívy k tradičným metódam.
  • Politické kamene úrazu a legislatívne ťahanice spojené s klimatickou neutralitou.
  • Vzdelávanie priemerného spotrebiteľa o výhodách klimatickej neutrálnosti.

Rovnako existujú určité časti sveta, ktoré môžu váhať s prijatím klimaticky neutrálneho zmýšľania len kvôli samotnej logistike. To je dôvod, prečo rozvinuté krajiny musia byť ochotné poskytnúť pomoc, keď je to potrebné.  Napriek tomu niektoré vlády budú s väčšou pravdepodobnosťou poskytovať klimaticky neutrálne služby ako iné.

Tu je váš život v roku 2040 – ak bude klimatický plán EÚ fungovať

Píše sa rok 2040 a zelená revolúcia v Európskej únii je na 90 percent dokončená.  Klimatická neutralita je na dosah, keďže bloku sa podarilo znížiť svoje spoločné emisie skleníkových plynov na desatinu úrovne z roku 1990, čo je v súlade s cieľom navrhnutým pred 16 rokmi. 

Výsledkom je transformovaný kontinent – ​​bez ohľadu na to, ako veľmi sa poprední politici EÚ, unavení z regulácií a bojazliví pred voľbami, snažili v roku 2024 bagatelizovať dôsledky. Dostať sa sem nebolo ľahké: vládne koalície sa rozbili, firmy zavreli a farmári ešte viac obliehali Brusel než raz. (ZIA WEISE
a GIOVANNA COI, viac na www.politico.eu)

Rada a parlament uzavreli dohodu s cieľom podporiť ekologický priemysel EÚ

Rada a Európsky parlament dnes dospeli k predbežnej dohode o nariadení, ktorým sa zriaďuje rámec opatrení na posilnenie európskeho ekosystému výroby produktov s nulovou čistou technológiou, známejšieho ako „zákon s nulovou sieťou priemyslu“ (NZIA). Cieľom nariadenia je podporiť priemyselné nasadenie technológií s nulovou sieťou, ktoré sú potrebné na dosiahnutie cieľov EÚ v oblasti klímy, s využitím sily jednotného trhu na posilnenie vedúceho postavenia Európy v oblasti priemyselných ekologických technológií.

Podľa dnešnej dohody bude existovať jednotný zoznam technológií s nulovou čistou siete s kritériami na výber strategických projektov v tých technológiách, ktoré lepšie prispejú k dekarbonizácii. (Viac na www.consilium.europa.eu)

Zvýšenie produkcie technológie Net-Zero v Európe

„Zákon o priemyselnom odvetví s nulovou sieťou“ stanovuje cieľ, aby Európa do roku 2030 vyprodukovala 40 % svojich ročných potrieb na nasadenie v technológiách s nulovou sieťou na základe národných energetických a klimatických  plánov (NECP) a aby zachytila ​​15 % globálnej trhovej hodnoty. pre tieto technológie.

Počas rokovaní poslanci EP zabezpečili prístup založený na jednotnom zozname technológií, ktoré sa majú podporovať, okrem iného vrátane všetkých obnoviteľných technológií, jadrovej energie, priemyselnej dekarbonizácie, rozvodných sietí, technológií skladovania energie a biotechnológií. Zákon zjednoduší povoľovací proces a stanoví maximálne lehoty schvaľovania projektov v závislosti od ich rozsahu a výstupu.

Dohoda stanovuje vytvorenie iniciatív „Net-Zero Acceleration Valleys“, čím sa urýchli proces udeľovania povolení delegovaním častí zberu dôkazov o hodnotení životného prostredia na členské štáty. (Viac na europarl.europa.eu)

Ako štandardy Net Zero zvyšujú udržateľnosť a efektivitu

V dnešnom rýchlo sa rozvíjajúcom obchodnom prostredí spoločnosti čelia skľučujúcej výzve – súčasne sledujú udržateľnosť a efektivitu a zároveň sa snažia splniť ciele Net Zero. Je to zložitá skladačka a mnohé organizácie sa snažia ju poskladať.

Tento boj nie je bez následkov. Neschopnosť riešiť výzvy v oblasti udržateľnosti a efektívnosti môže viesť k premeškaným príležitostiam, zvýšeným nákladom a rastúcemu prepojeniu medzi spoločnosťami a ich environmentálne uvedomelými zainteresovanými stranami. Stávky nikdy neboli vyššie.

Net Zero Standards ponúkajú jasnú cestu vpred. Tieto štandardy poskytujú usmernenie a slúžia ako kompas pre podniky, ktoré sa pohybujú v prostredí udržateľnosti a efektívnosti.  (Viac na 51tocarbonzero.com )

Komisia víta dočasnú dohodu o dôkladnejšom a nákladovo efektívnejšom hospodárení s komunálnymi odpadovými vodami

Komisia víta dočasnú politickú dohodu dosiahnutú dnes medzi Európskym parlamentom a Radou o návrhu Komisie na revíziu smernice o čistení komunálnych odpadových vôd . Táto revidovaná smernica  podstatne posilní ochranu ľudského zdravia a životného prostredia pred škodlivým vypúšťaním komunálnych odpadových vôd . Povedie to aj k čistejším riekam, jazerám, podzemnej vode a moriam v celej Európe.  

Vďaka novým opatreniam sa z mestských odpadových vôd odstráni viac živín a na mikropolutanty sa budú uplatňovať nové normy. Smernica sa teraz bude vzťahovať na širší počet oblastí, keďže sa bude vzťahovať aj na menšie aglomerácie od 1 000 obyvateľov .   

Podľa zásady „znečisťovateľ platí“ nový zákon zabezpečí, že náklady na túto ochranu čiastočne pokryje zodpovedný priemysel, a nie poplatky za vodu alebo verejný rozpočet. Okrem toho povedie sektor odpadových vôd k energetickej a klimatickej neutralite .

Smernica o energetickej hospodárnosti budov: O krok bližšie k cieľovej čiare

Prepracovaná smernica o energetickej hospodárnosti budov sa posúva o krok bližšie k cieľovej čiare dosiahnutím dočasnej dohody.  Súčasťou zmien sú ciele obnovy bytových a nebytových budov a postupné vyraďovanie z vykurovania fosílnymi palivami. Od bánk sa očakáva, že budú zohrávať kľúčovú úlohu pri financovaní prechodu.

Európska únia vytvorila strategický program na boj proti zmene klímy a transformáciu hospodárstva EÚ na klimaticky neutrálnu, zelenú a spravodlivú spoločnosť. Európsky klimatický zákon presadzovaný v roku 2021 znamenal hlavný záväzok k prechodu tým, že zníženie emisií skleníkových plynov (GHG) v EÚ do roku 2030 bolo zákonnou požiadavkou.

Na dosiahnutie tohto cieľa sa prostredníctvom balíka „Fit for 55“ zaviedol súbor návrhov na revíziu a aktualizáciu právnych predpisov EÚ. Legislatíva navrhla zmeny a doplnenia v 12 rôznych oblastiach politiky od využívania pôdy a lesného hospodárstva až po leteckú a námornú dopravu. Jedným z najviac podmienených  bodov je revízia smernice o energetickej hospodárnosti budov (EPBD), keďže obsahuje ekonomické, sociálne a finančné charakteristiky.