Hlavné správyNajčítanejšieSponzorované

Greenwashing

Greenwashing je marketingová stratégia, ktorá sa snaží vytvoriť ilúziu, že produkty, ciele a zásady spoločnosti alebo organizácie sú šetrné k životnému prostrediu. V praxi sa však jedná o zavádzanie spotrebiteľov, pretože deklarovaná ekologická zodpovednosť nie je reálne podložená.

Napríklad, firma sa môže prezentovať ako „zelená“, aj keď produkuje produkty, ktoré sú škodlivé pre životné prostredie.

Spotrebitelia si zaslúžia mať pravdivé a transparentné informácie o ekologických vlastnostiach produktov a firiem. (Viac na www.un.org)

Discover

Greenwashing a úloha audítorov

Greenwashing pravdepodobne poškodí povesť podniku, keď sa odhalí klamlivá činnosť. Pod pojmom „ zelené umývanie “ sa bežne rozumie, keď sa spoločnosť zapojí do praktík s cieľom uviesť do omylu alebo využiť túžbu po produktoch alebo službách šetrných k životnému prostrediu. Deje sa to tak, že sa vytvorí falošný dojem, že jeho činy, ciele alebo produkty sú ekologickejšie, než v skutočnosti sú. Skúmame, ako môžu audítori a finančné rady merať osvedčené postupy v oblasti, na ktorú sa regulačné orgány čoraz viac zameriavajú.

Greenwashing môže zavádzať investorov a spotrebiteľov, ktorí sa môžu zriecť úspor na podobných produktoch a službách tým, že platia prémiu za to, čo považujú za „zelenší“ produkt. V konečnom dôsledku táto prax predstavuje vážne riziko pre podnikanie. Je to obzvlášť znepokojujúce, pretože nedávna celosvetová kontrola náhodne vybraných webových stránok Úradu pre hospodársku súťaž a trhy zistila, že 40 % ekologických tvrdení podaných online by mohlo byť zavádzajúcich. (Aoiffe Moranová, Joanne O’Rourke, viac na lexology.com)

EÚ vyšetruje „greenwashing“ v 20 leteckých spoločnostiach

Regulačné orgány EÚ začali vyšetrovanie 20 leteckých spoločností kvôli ich používaniu potenciálne „zavádzajúcich praktík greenwashingu“, informuje Financial Times. Európska komisia napísala leteckým spoločnostiam a vnútroštátnym orgánom na ochranu spotrebiteľa, „že identifikuje niekoľko typov potenciálne zavádzajúcich ekologických tvrdení“, pokračuje. Hoci príslušné letecké spoločnosti neboli menované, zainteresované národné regulačné orgány sú belgické, holandské, nórske a španielske, dodáva FT. Kľúčovým záujmom regulátorov je, že letecké spoločnosti tvrdili, že emisie uhlíka z lietania možno kompenzovať buď investíciami do environmentálnych projektov alebo používaním udržateľnejších leteckých palív, ktoré pri spaľovaní stále emitujú uhlík, ale sú menej znečisťujúce ako v súčasnosti používaný petrolej. , vysvetľuje. (Viac informácií nájdete vo vysvetľovači kompenzácie uhlíka od Carbon Brief .) Okrem toho blok vyzval spoločnosti, aby do 30 dní zosúladili svoje postupy so spotrebiteľským právom EÚ, uvádza Al Jazeera . Článok cituje eurokomisárku pre hodnoty a transparentnosť Veru Jourovú, ktorá povedala, že „ak chceme zodpovedných spotrebiteľov, musíme im poskytovať presné informácie“ a dodala, že spotrebitelia si „zaslúžia presné a vedecké odpovede, nie vágne alebo nepravdivé tvrdenia“. (Philip Georgiadis a Kenza Bryan, Financial Times, ft.com)

Skončí sa zavádzanie „zelenými“ tvrdeniami?

Dňa 6.3.2024 bola v Úradnom vestníku Európskej únie zverejnená nová Smernica, ktorá posilňuje postavenie spotrebiteľov v rámci zelenej transformácie prostredníctvom lepšej ochrany pred nekalými praktikami a prostredníctvom lepšieho informovania.

Táto Smernica bola prijatá v rámci boja proti greenwashingu – pojem zastrešujúci zavádzajúce environmentálne tvrdenia. Cieľom Smernice je zaviesť do spotrebiteľského práva osobitné pravidlá na riešenie obchodných praktík, ktoré zavádzajú spotrebiteľov a bránia im prijímať rozhodnutia predstavujúce udržateľnú spotrebu.

Takýmito praktikami sú napríklad praktiky spojené s predčasným zastarávaním tovaru, klamlivými tvrdeniami týkajúcimi sa životného prostredia, so zavádzajúcimi informáciami o sociálnych charakteristikách výrobkov alebo podnikov obchodníkov alebo s netransparentnými a nedôveryhodnými značkami udržateľnosti. (Katarína Brath Liebscherová, viac na odpady-portal.sk)

Smernica o Greenwashingu nadobudla účinnosť: začína sa transpozičné obdobie pre členské štáty

Dňa 30. marca 2023 bol zverejnený návrh smernice, ktorou sa mení a dopĺňa smernica o nekalých obchodných praktikách a smernica o právach spotrebiteľov s cieľom posilniť postavenie spotrebiteľov pri ekologickom prechode prostredníctvom lepšej ochrany pred nekalými obchodnými praktikami a lepšej informovanosti („smernica o ekologickom praní“). Smernicu [1] formálne podpísali 28. februára 2024 predsedovia Európskeho parlamentu a Rady a 6. marca 2024 bola uverejnená v Úradnom vestníku Európskeho parlamentu. Cieľom smernice je poskytnúť spotrebiteľom dodatočné informácie o vplyve konkrétnych výrobkov na životné prostredie a chrániť ich pred klamlivými obchodnými praktikami týkajúcimi sa aspektov udržateľnosti uvedených výrobkov. Odpočítavanie sa teraz začalo: od nadobudnutia účinnosti smernice 26. marca 2024 musia členské štáty EÚ transponovať opatrenia obsiahnuté v smernici do svojich vnútroštátnych právnych predpisov do 24 mesiacov (tj do 27. marca 2026) a uplatňovať ustanovenia ako od 27. septembra 2026. (Francesca Biebuyck, viac na lexology.com)

Greenwashingu vo finančnom sektore

Nariadenia implementované na tento účel – od nariadenia EÚ o zverejňovaní informácií o trvalo udržateľnom financovaní (SFDR) z roku 2021, ktoré upravuje zverejňovanie informácií prostredníctvom článkov 6, 8 a 9 finančných produktov, až po pripravované pravidlo proti zeleniu (FCA) úradu UK Financial Conduct Authority a požiadavky na zverejňovanie informácií a označovanie o udržateľnosti Režim — prichádza so zodpovednosťou manažérov fondov.

Nižšie sa ponoríme do predpisov a spôsobov, ako sa správcovia fondov môžu orientovať v zložitom, multijurisdikčnom regulačnom rámci, ktorý formuje investovanie ESG v Európe. (Oliver Rochman, Carl A. Valenstein, Chris Warren-Smith, viac na lexology.com)

Nová smernica EÚ posilňuje zákony na ochranu spotrebiteľa v oblasti greenwashingu a cirkulácie

Dňa 26. marca 2024 nadobudla účinnosť Smernica (EÚ) 2024/825 o posilnení postavenia spotrebiteľov pre ekologický prechod (Empowering Consumers Directive alebo ECD). Smernica musí byť transponovaná do vnútroštátnych právnych predpisov do 27. marca 2026 a uplatňovaná od 27. septembra 2026. Cieľom ECD je chrániť spotrebiteľov pred zavádzaním komunikáciami týkajúcimi sa environmentálnych, sociálnych alebo kruhových aspektov produktu vrátane tovaru a služby.

Konkrétnejšie, ECD mení a dopĺňa ustanovenia smernice o nekalých obchodných praktikách (UCPD) a smernice o právach spotrebiteľov (CRD) s cieľom zaviesť povinnosti poskytovať jasné a relevantné informácie týkajúce sa environmentálnych alebo sociálnych tvrdení a aspektov obehovosti produktov. ECD bude fungovať spolu so smernicou o ekologických tvrdeniach (GCD), ktorá vytvorí špecializovaný režim na riadenie environmentálnych tvrdení, a momentálne je v počiatočných fázach. (Katherine Connolly, Dominic Coppens, Nicolas JS Lockhart, viac na lexology.com)

EU schválila Smernicu o „Greenwashingu“ pre spotrebiteľov

V marci 2022 Komisia navrhla aktualizáciu spotrebiteľského práva Únie s cieľom zabezpečiť ochranu spotrebiteľa a umožniť spotrebiteľom aktívne prispievať k ekologickému prechodu. Tento návrh je súčasťou jednej z iniciatív Novej spotrebiteľskej agendy 2020 a akčného plánu Komisie do roku 2020 pre obehové hospodárstvo,  okrem toho, že zabezpečuje kontinuitu Európskej zelenej dohody. Rada 20. februára schválila návrh Európskeho parlamentu, čím definitívne schválila Smernicu o ekologickom praní špinavých peňazí.  Predsedovia Európskeho parlamentu a Rady Smernicu podpísali, v Úradnom vestníku Európskej únie bola zverejnená 6. marca a účinnosť nadobudne 20 dní po jej zverejnení, teda 26. marca 2024. Členské štáty Budú mať 24 mesiacov od zverejnenia na ich transpozíciu a ich príslušné ustanovenia nadobudnú účinnosť 30 mesiacov po uvedenom zverejnení. (Augusta Právnici, Viac na lexology.com)

GREENWASHING: AKO VÁS PRIEMYSELNÉ ODVETVIA KLAMÚ

Ak pravidelne konzumujete reklamy na produkty alebo novinky od nakupujúcich, s najväčšou pravdepodobnosťou ste sa stretli so slovom „udržateľnosť“. V dôsledku toho, v závislosti od vášho príjmu správ, ste sa tiež mohli stretnúť so slovom „greenwashing“ a videli ste, že z neho sú obviňované značky, ktoré poznáte a máte radi. Ak si nie ste istí, čo tieto výrazy znamenajú alebo ako sú relevantné pre spotrebiteľov – tu je sprievodca!

Čo je to greenwashing? 

Greenwashing nastáva, keď sú produkty alebo postupy falošne propagované ako ekologické alebo „zelené“. Spoločnosti môžu investovať peniaze do toho, aby vyzerali ekologicky bez toho, aby v skutočnosti urobili svoje produkty udržateľnejšími. Keď sa to stane, spotrebitelia si môžu myslieť, že robia environmentálne uvedomelé rozhodnutie, hoci sú v skutočnosti klamaní. (Viac na www.earthday.org)

Greenwashing: ako môžu firmy z EÚ potvrdiť svoje ekologické nároky

Takzvaná smernica o ekologických tvrdeniach dopĺňa už schválený zákaz EÚ týkajúci sa greenwashingu . Definuje, aký druh informácií musia spoločnosti poskytnúť, aby v budúcnosti odôvodnili svoje environmentálne marketingové  tvrdenia. Vytvára tiež rámec a lehoty na kontrolu dôkazov a schvaľovanie nárokov a špecifikuje, čo sa stane so spoločnosťami, ktoré porušia zákon.

Verifikačný systém a sankcie

Poslanci sa zhodli s Komisiou, že spoločnosti by mali pred ich použitím predložiť akékoľvek budúce environmentálne marketingové tvrdenia na schválenie. Nároky by podľa prijatého textu posúdili akreditovaní overovatelia do 30 dní. Spoločnosti, ktoré porušia pravidlá, môžu byť vylúčené z obstarávania, môžu prísť o svoje príjmy a hrozí im pokuta vo výške minimálne 4 % z ich ročného obratu. (Viac na europarl.europa.eu)

Poznáte greenwashing? Skúsenosti spotrebiteľov v EÚ a USA

Je rok 2024 a spoločnosti neuveriteľne pokračujú v zavádzaní spotrebiteľov falošnými ekologickými tvrdeniami v tienistom pokuse zvýšiť svoje zisky. Greenwashing je všade. Dokonca aj spoločnosti, ktoré predávajú tie najvšednejšie veci – slamky, poháre, fľaše na vodu – sú vybavené tými najlepšími marketingovými technikami, ktoré mätú,  manipulujú a privádzajú spotrebiteľov k absolútnemu šialenstvu. Verte tomu alebo nie, v USA skutočne ľudia kempujú mimo obchodov, aby získali opakovane použiteľný pohár 

Spotrebitelia sa pri nákupoch často spoliehajú na informácie, ktoré sa spoločnosti rozhodnú prezentovať. A sú zavalení množstvom zelenej reklamy v produktoch. Novembrová štúdia BEUC – spolu s ICRT – v 16 európskych krajinách, ako aj v USA, Kanade a Oceánii sa zamerala na vnímanie ekologických tvrdení spotrebiteľmi. Ukázalo sa, že na oboch stranách Atlantiku spotrebitelia pri rozhodovaní o nákupe hľadajú informácie o životnom prostredí. Mnohí však pochopiteľne netušia, ako to funguje. Viac ako 65 % Európanov a približne 40 % Američanov uvádza, že vedia veľmi málo o požiadavkách, ktoré musia spoločnosti dodržiavať, aby mohli používať ekologické tvrdenia.

Väčšina z nás si neuvedomuje, že banán, ktorý sme si kúpili v supermarkete označený ako „uhlíkovo neutrálny“, sa pri takomto tvrdení spolieha na uhlíkové kompenzácie a stále emituje CO 2 . Takéto zavádzajúce tvrdenia povzbudzujú spotrebiteľov, aby pokračovali v neudržateľných nákupoch, ktoré spomaľujú boj proti klimatickej kríze. (Sandra Lima)

Poslanci EU prijali nový zákon zakazujúci greenwashing a zavádzajúce informácie o produktoch

Smernica, ktorá bola dnes prijatá 593 hlasmi za, 21 proti a 14 sa zdržalo hlasovania, sa snaží chrániť spotrebiteľov pred zavádzajúcimi marketingovými praktikami a pomôcť im lepšie sa rozhodovať pri nákupe. Na dosiahnutie tohto cieľa sa na zoznam zakázaných obchodných praktík EÚ pridá množstvo problematických marketingových návykov súvisiacich s greenwashingom a predčasným zastarávaním tovaru.

Presnejšia a spoľahlivejšia reklama

Najdôležitejšie je, že cieľom nových pravidiel je urobiť označovanie produktov jasnejším a dôveryhodnejším tým, že zakážu používanie všeobecných environmentálnych tvrdení ako „ekologické“, „prírodné“, „biologicky odbúrateľné“, „klimaticky neutrálne“ alebo „eko“ bez dôkazu. Používanie značiek udržateľnosti bude teraz tiež regulované vzhľadom na zmätok spôsobený ich rozšírením a nepoužitím porovnávacích údajov. V budúcnosti budú v EÚ povolené iba značky udržateľnosti založené na oficiálnych certifikačných schémach alebo zavedené verejnými orgánmi. Okrem toho smernica zakáže tvrdenia, že výrobok má neutrálny, znížený alebo pozitívny vplyv na životné prostredie z dôvodu systémov kompenzácie emisií.

Greenwashing: Ďalšia „veľká vec“?

Dentonsova správa „Greenwashing: Ďalšia „veľká vec“? , skúma zákony súvisiace s dobrovoľným zverejňovaním firemných ESG, ako aj nariadenia o greenwashingu v 19 jurisdikciách po celom svete. Správa odráža legislatívne prostredie zo septembra 2023. Keďže dopyt po ekologických udržateľných a sociálne zodpovedných produktoch a službách rastie, spoločnosti na celom svete čoraz viac propagujú svoje poverenia ESG prostredníctvom rôznych foriem verejnej komunikácie – od tlačových správ až po obaly. Tvrdenie, že je „zelené“ alebo udržateľné (aj vo vzťahu k riadeniu alebo sociálnym aspektom, ako je rozmanitosť a inklúzia a rodový pokrok) sa stalo faktorom konkurencieschopnosti medzi globálnymi podnikmi. To predstavuje celý rad právnych rizík a rizík súvisiacich s reputáciou, vrátane obvinení z „greenwashingu“ a „ESG wash“ a rizík zodpovednosti vyplývajúcich zo zavádzania, porušenia zmluvy, straty podnikania a možno aj podvodu a trestných sankcií. Občianska spoločnosť a regulačné orgány sa stali agresívnejšími v snahe brať spoločnosti na zodpovednosť za greenwashing. Správa skúma, ako sa existujúce zákony vzťahujú na dobrovoľnú komunikáciu nadnárodných korporácií s ohľadom na environmentálne, sociálne a riadiace (ESG) aspekty ich vnútorných operácií, produktov, služieb, dodávateľských reťazcov a širších hodnotových reťazcov. (Global, lexology.com)

ESG v sektore poisťovníctva – návrh stanoviska orgánu EIOPA k boju proti greenwashingu

EIOPA zaznamenala zvýšenú chuť európskych spotrebiteľov poistenia a sporiteľov na dôchodok kupovať si udržateľné poistné alebo dôchodkové produkty. To malo za následok zvýšenú ponuku takýchto produktov zo strany poskytovateľov poistenia a dôchodkov, ale aj zodpovedajúci nárast zavádzajúcich tvrdení o udržateľnosti, označovaných ako „greenwashing“.  Podľa EIOPA sú tvrdenia o udržateľnosti tvrdenia súvisiace s profilom udržateľnosti subjektu alebo produktu, ktoré zobrazujú, že produkty alebo subjekty prospievajú faktorom udržateľnosti alebo že produkty alebo subjekty zohľadňujú aspekty udržateľnosti. Tieto tvrdenia môžu byť zavádzajúce rôznymi spôsobmi, napríklad: selektívne zverejnenie, prázdne tvrdenia, vynechanie alebo nedostatočné zverejnenie, nejasnosť alebo nejasnosť, nekonzistentnosť, nedostatok zmysluplných porovnaní alebo prahových hodnôt, nepodložené, zavádzajúce obrázky alebo zvuky, irelevantnosť, zastarané informácie, zavádzajúca terminológia týkajúca sa udržateľnosti alebo nepravdy. (Pierre-Michaël de Waersegger, Emmanuelle Mousel)

Boj proti greenwashingu. Vytváranie zelenej Európy

Keďže si všetci čoraz viac uvedomujeme potrebu chrániť naše životné prostredie a bojovať proti klimatickým zmenám, niet divu, že mnohé spoločnosti, organizácie a vlády hovoria o svojich ekologických certifikátoch a propagujú ich. Pristihli ste sa však niekedy pri tom, že ste si položili otázku, či to, čo sa tvrdí, je pravdivé alebo nie? Sú niektoré z týchto tvrdení len cvičeniami greenwashingu a aké sú dôsledky takejto situácie na tých, ktorí skutočne vynakladajú veľké úsilie na prácu, výrobu a ponúkanie produktov a služieb, ktoré rešpektujú  životné prostredie?Greenwashingové cvičenia sa stali bežným javom a hrozí, že narušia samotné základy environmentálnej dôvery a integrity. V štúdii Európska komisia v roku 2020 zistila, že 40 % skúmaných environmentálnych tvrdení v Európskej únii bolo nepodložených, zatiaľ čo 53 % bolo nejednoznačných, klamlivých alebo nepodložených. Je to povolené kvôli medzere v existujúcich zákonoch, bez akýchkoľvek nariadení o ekologických nárokoch. (Cyrus Engerer)

Politické dokumenty COP28: Európske mestá požadujú cieľ zníženia emisií do roku 2040 aspoň o 90 %

Ako pokračuje 28. konferencia OSN o zmene klímy (COP28), starostovia európskych miest vyzvali EÚ, aby splnila svoje klimatické ambície a zaviazala sa k minimálnemu 90 % čistému zníženiu emisií skleníkových plynov do roku 2040. „Napriek narastajúcemu odporu voči klimatickým opatreniam je kľúčové, aby si Európa udržala svoje globálne vedúce postavenie prijatím nového ambiciózneho cieľa znížiť emisie skleníkových plynov aspoň o 90 % do roku 2040,“ hovorí André Sobczak,  generálny   tajomník Eurocities. „Toto zabezpečí, že dokážeme vybudovať spravodlivú, zelenú a prosperujúcu budúcnosť pre ľudí v Európe a na celom svete.“ Na dosiahnutie tejto kľúčovej a naliehavej úlohy sa v novom  pozičnom dokumente , ktorý dnes zverejnila spoločnosť Eurocities, uvádza, že:

  • Európska komisia musí posilniť priamu spoluprácu a podporu miest.
  • Mestá musia dostať cielené financie a financovanie EÚ vrátane programu Európskej investičnej banky pre mestá, zvýšených zdrojov pre mestá v budúcom rozpočte EÚ a mechanizmov EÚ na prepojenie miest so súkromným financovaním.
  • EÚ a členské štáty musia spolupracovať s mestami na implementácii kľúčového balíka Fit for 55 , aktualizácii legislatívy a politiky EÚ na podporu miest pri zavádzaní udržateľnej dopravy, energeticky účinných budov, udržateľných potravinových systémov a rozšíreného zavádzania obnoviteľných zdrojov energie.
  • Veľký podiel emisií v mestách zostáva nekontrolovaný, napríklad výroba a spotreba potravín a spotrebný tovar a služby. EÚ musí stanoviť ciele na zníženie týchto emisií a poskytnúť spôsob ich výpočtu spolu so školením pre mestá, ako ich merať. (Andrewa Kennedyho)

Bojujte proti korporátnemu greenwashingu pomocou lepšej vedy

Niekoľko dní po 28. konferencii Organizácie Spojených národov o zmene klímy (COP28) v Dubaji sa 50 ropných a plynárenských spoločností všeobecne zaviazalo dekarbonizovať  svoje prevádzky do polovice storočia. Toto je určitý začiatok, ale nič také ako postupné odstraňovanie skutočných emisií zo spaľovania ropy a plynu. A aj keď sa spoločnosti zaviažu znížiť svoje prevádzkové emisie, je ťažké povedať, čo to znamená v praxi. Zriedkavo sú transparentní, pokiaľ ide o dôvody, pre ktoré si vyberajú konkrétnu metodiku na výpočet zníženia emisií, alebo o použité základné údaje. Štúdia z roku 2021 analyzovala verejne dostupné informácie o emisiách od 52 ropných a plynárenských spoločností, z ktorých mnohé predložili veľké nároky na zníženie emisií.  Simon Dietz z London School of Economics and Political Science a jeho kolegovia odhadli budúcu intenzitu emisií týchto spoločností – mieru emisií skleníkových plynov na jednotku aktivity – a porovnali ich trajektórie so scenármi, ktoré spĺňajú ciele parížskej klimatickej  dohody z roku 2015. Zistili, že spoločnosti si nestanovujú ciele, ktoré sú dostatočne ambiciózne, ani neznižujú emisie dostatočne rýchlo na to, aby splnili parížsky cieľ obmedziť globálne otepľovanie výrazne pod 2 °C v porovnaní s predindustriálnymi úrovňami. (nature.com, redakcia)

Hlásenie o klíme môže bojovať proti greenwashingu, ale môžu nasledovať ďalšie problémy súvisiace s údajmi

V posledných rokoch je greenwashing rastúci záujem, ktorý sa odráža v predstavenstvách aj v regulačných kruhoch. S rastúcim povedomím o globálnej klimatickej kríze aj spotrebitelia čoraz viac očakávajú, že sa spoločnosti prispôsobia udržateľnejšiemu prevádzkovému modelu. Zároveň podniky naskakujú na udržateľné produkty a služby spolu s rizikom, že viacerí sa budú snažiť vyšperkovať svoje zelené snahy získať väčší kus koláča. Keďže sa Singapur zaviazal dosiahnuť nulové čisté emisie do roku 2050, všetky zainteresované strany budú zohrávať kľúčovú úlohu v tomto ekologickom prechode.  Napriek potrebe zabezpečiť súlad s neustále rastúcim labyrintom nariadení o udržateľnosti sa však podniky môžu neúmyselne dostať do pasce greenwashingu – úmyselného alebo neúmyselného –, keď zastúpenie ich iniciatív v oblasti udržateľnosti nie je jasné.

Ako sa vyhnúť podvádzaniu Greenwashingom

Videli ste označenia: ekologický, udržateľný,  recyklovateľný , recyklovaný, kompostovateľný, biologicky rozložiteľný , prírodný, bez plastov a ďalšie. A keďže vám záleží na planéte, pravdepodobne si kupujete produkty založené na týchto tvrdeniach a myslite si, že robíte Zem solídne.

Ale ide o to: často sú to len slová – veľmi starostlivo zvolené marketingové slová, ktorých cieľom je vyvolať dobrý a cnostný pocit pri kúpe daného produktu.  Niekedy sú legitímne. Ale často sú to blbosti. Keď je to to druhé, hovorí sa tomu greenwashing a je to skutočný problém.  Prečo? (Kristin Hostetter, outsideonline)

Greenwashing bude mať jasné pravidlá a k slovu sa dostanú aj mastné pokuty

Je to také trendové používať pri charakteristike svojho produktu slovíčka, ako ekologický, udržateľný, zelený, uhlíkovo neutrálny a iné prívlastky zdôrazňujúce environmentálny prístup k technológiám a okolitému svetu. Nesprávne a niekedy aj lživé nadužívanie tejto terminológie však viedlo Európsky parlament k schváleniu novej Smernice o ekologických tvrdeniach (GCD), ktorej cieľom je chrániť spotrebiteľov pred takzvaným greenwashingom.  Zámerom iniciatívy je presne definovať pravidlá používania „zelenej“ terminológie a za jej nedodržanie stanoviť sankcie. (Robert Juriš, finreport)

Greenwashing

Súčasné prostredie rizika greenwashingu

  • Rastúci záujem spotrebiteľov o udržateľnosť
  • Zvyšujúci sa tlak regulačných orgánov na podniky, aby boli transparentnejšie o svojich environmentálnych výkonoch
  • Rozvoj nových technológií, ktoré uľahčujú spotrebiteľovi overovať tvrdenia podnikov o udržateľnosti
  • Rastúci počet prípadov greenwashingu

Päť opatrení na zmiernenie rizika greenwashingu

  1. Buďte transparentní o svojich environmentálnych výkonoch. Zdieľanie podrobných informácií o vašom environmentálnom dopade je nevyhnutné na budovanie dôvery spotrebiteľmi.
  2. Používajte presné a faktické tvrdenia. Vyhnite sa používaniu zelených slov a vyhlásení, ktoré sú zavádzajúci.
  3. Dôkladne overte svoje tvrdenia. Uistite sa, že vaše tvrdenia o udržateľnosti sú podložené dôkazmi.
  4. Buďte otvorení kritike. Prijmite spätnú väzbu od spotrebiteľov a regulačných orgánov a použite ju na zlepšenie svojej udržateľnosti.
  5. Buďte odhodlaní k udržateľnosti. Udržateľnosť by mala byť súčasťou vašej celkovej obchodnej stratégie.

Implementáciou týchto opatrení môžete pomôcť zabezpečiť, aby vaša stratégia trvalej udržateľnosti bola odolná voči greenwashingu.

Tu je niekoľko ďalších tipov, ktoré vám môžu pomôcť vyhnúť sa greenwashingu:

  • Použite nezávislú certifikáciu. Nezávislá certifikácia môže pomôcť zabezpečiť, že vaše produkty a služby spĺňajú určité environmentálne štandardy.
  • Zdieľajte svoje úspechy. Zdieľanie úspechov vo vašej udržateľnosti môže pomôcť zvýšiť povedomie o vašej práci a inšpirovať ostatných, aby podnikli kroky.
  • Buďte súčasťou komunity. Participácia v udržateľných komunitách a iniciatívach vám môže pomôcť učiť sa od iných a zdieľať svoje vedomosti a skúsenosti.

Dodržiavaním týchto tipov môžete pomôcť zabezpečiť, aby vaša stratégia trvalej udržateľnosti bola úspešná a odolná voči greenwashingu.