Hlavné správyNajčítanejšieSponzorované

Uhlíková kalkulačka

V kategórii Uhlíková kalkulačka vám ponúkame informácie o nástrojoch na výpočet uhlíkovej stopy. Okrem toho tu nájdete aj konkrétne príklady a tipy na meranie vašej uhlíkovej stopy a získate všetko potrebné na ceste k udržateľnejšiemu životnému štýlu a zníženiu vašich emisií CO2.

Discover

UEFA uvádza na trh prevratnú kalkulačku uhlíkovej stopy, aby podporila udržateľnosť v európskom futbale

Uvedomujúc si naliehavú potrebu znížiť uhlíkovú stopu európskeho futbalu, UEFA začlenila obhajobu klímy do svojej stratégie futbalovej udržateľnosti 2030, Sila prostredníctvom jednoty . Spustením kalkulačky uhlíkovej stopy dnes na Emirates Stadium v ​​Londýne sa UEFA snaží posilniť členské asociácie, kluby a ligy, aby sa stali aktívnymi hnacími silami zmien.

Kalkulačka uhlíkovej stopy UEFA, založená na protokole o skleníkových plynoch a s metodikou overenou treťou stranou, je výsledkom dvojročného spoločného úsilia, do ktorého sa zapojili dve desiatky futbalových organizácií a externých poradcov. Umožňuje futbalovým organizáciám komplexne posúdiť a pochopiť svoje uhlíkové emisie so zameraním na futbalovo špecifické oblasti, ako je mobilita, nakupovaný tovar a služby, zariadenia a logistika. (Kalkulačka uhlíkovej stopy UEFA je k dispozícii pre všetkých zainteresovaných vo futbale a je dostupná tu www.uefa.com/carboncalculator .)

Environmental group uvádza na trh kalkulačku uhlíkovej stopy pre dospievajúcich

Luxemburská rada pre trvalo udržateľný rozvoj v utorok spustila kalkulačku uhlíkovej stopy pre deti a tínedžerov, ktorá im má pomôcť lepšie pochopiť ich osobné návyky a to, ako ovplyvňujú životné prostredie.

Webová aplikácia Däin CO2 Rechner má za cieľ „osloviť mladých v ich jazyku“, povedal Jacques Pir pre Luxembourg Times . „Nie je to o ukazovaní prstom na nich“, ale namiesto toho im dať niečo, s čím môžu konať.

„Študenti sú si vedomí [klimatickej krízy], ale v školských osnovách sa tento predmet nepovažuje za iné predmety – ako je matematika alebo prírodné vedy. Nie je čas venovať sa takýmto témam,“ povedal Pir a dodal, že zámerom nebolo „zaťažiť“ študentov úplne, ale ukázať, ako môžu začať prispievať k snahám o zmiernenie. (Tracy Heindrichsová, viac na www.luxtimes.lu)

 

Klimatická kalkulačka Integra

Každý z nás, svojím životom zanecháva klimatickú stopu. Viete aká je veľká u priemerného Slováka, Etiópčana či Európana? Zahrajte sa a zistite to. Na spomalenie globálne otepľovanie potrebujeme čo najskôr znížiť emisie CO2 a neutralizovať ich. Na to sú nevyhnutné nielen systémové zmeny, ale aj zmeny vlastných postojov a návykov. Pripravili sme nástroj, s ktorým jednoducho zistíte svojou klimatickú stopu. Následne môžete prehodnotiť vlastný životný štýl, jeho dopady na klímu a zamýšľať sa nad možnosťami, ako splatiť vlastný dlh voči našej Zemi. „Môžeme na tieto krízy reagovať ústupom k izolacionizmu, protekcionizmu  a vykorisťovaniu, alebo v nich môžeme vidieť skutočnú šancu na zmenu,“ reagoval pápež František na potrebu ochrany životného prostredia. Spoznajte vlastnú produkciu CO2. Pomôže vám v tom klimatická kalkulačka. Zistite, koľko emisií CO2 vyprodukujete a vydajte sa na cestu k ohľaduplnému a udržateľnému životnému štýlu.

Bezplatná uhlíková kalkulačka pre malých remeselných pivovarníkov

Voľne dostupná kalkulačka, ktorú vytvoril tím pod vedením univerzity v Leedse – ktorú si možno stiahnuť ako dokument programu Excel z webovej stránky figshare – umožní pivovarom zistiť, do akej miery sú ich prevádzky udržateľné. Existujú veľké rozdiely v emisiách uhlíka produkovaných remeselnými pivovarníkmi, pričom kľúčovú úlohu zohráva obal. Pivo distribuované v 20-litrových oceľových sudoch má uhlíkovú stopu sedemkrát menšiu ako uhlíková stopa distribuovaná v 330 ml sklenených fľašiach – 205 oproti 1 483 gramom ekvivalentu CO2 na liter piva. Vzhľadom na to, že nezávislí pivovarníci vykazujú známky návratu po uzamknutí, výskumníci chcú pomôcť týmto malým a stredným podnikom vyvinúť najlepšie postupy, pokiaľ ide o udržateľnosť a znižovanie emisií uhlíka. Výskumný dokument sprevádzajúci uhlíkovú kalkulačku – Vývoj kalkulátora uhlíkovej stopy s otvoreným zdrojom pre hodnotový reťazec Craft Brewing v Spojenom kráľovstve – bol publikovaný v časopise Journal of Cleaner Production. (Darrena)

Vypočítajte si svoju uhlíkovú stopu

Uhlíková stopa je pojem, ktorý sa používa na vyčíslenie vplyvu aktivity, človeka alebo výrobku na zmenu klímy. Laicky povedané je to ukazovateľ, ktorý nám hovorí, ako veľmi vplývame my, či výrobky, ktoré kupujeme na zmeny našej planéty. Ide teda o ukazovateľ zaťaženia životného prostredia. Väčšinou je vyjadrený v ekvivalente CO2. V podstate každý z nás má nejakú uhlíkovú stopu. Vzniká, keď šoféruješ auto, keď si kupuješ nový sveter, keď ješ svoj obľúbený hamburger. Za nakúpenými tovarmi sa skrýva viac ako len cenovka. Ak ste zvedaví, akú uhlíkovú stopu svojou činnosťou zanechávate, môžete si veľmi jednoducho vašu uhlíkovú stopu vypočítať.

Kalkulačku uhlíkovej stopy nájdete na portáli Inštitútu environmentálnej politiky (IEP) alebo na nasledujúcej stránke.

Kalkulačka globálnej produktovej uhlíkovej stopy produktu

Kalkulačka uhlíkovej stopy produktu slúži na meranie vplyvu vašich produktov alebo služieb na životné prostredie, pričom zohľadňuje všetky fázy životného cyklu produktu. Ide o metodický rámec, ktorý vám umožňuje vyhodnotiť, ako váš produktový dizajn a činnosti ovplyvňujú životné prostredie. Hoci softvér na hodnotenie životného cyklu má svoje korene v akademickej obci, v súčasnosti sa používa predovšetkým v sektore spotrebného tovaru na meranie uhlíkovej stopy, čo je jeden z hlavných problémov environmentálnej udržateľnosti. So softvérom LCA môžete vo veľmi krátkom čase vytvoriť kompletnú analýzu environmentálnej stopy vašich produktov. Softvér LCA vám poskytuje údaje, ktoré môžu uľahčiť vaše obchodné rozhodnutia pri vývoji udržateľnejších produktov alebo služieb. Najnovšia výskumná správa LPI (LP Information), „Prognóza odvetvia kalkulácie uhlíkovej stopy produktu“ sa zaoberá predchádzajúcimi predajmi a reviduje celkový svetový predaj kalkulačky uhlíkovej stopy produktov v roku 2022 a poskytuje komplexnú analýzu plánovanej kalkulačky uhlíkovej stopy produktu podľa regiónu a sektora trhu. predaj od roku 2023 do roku 2029. S predajom produktu Kalkulačka uhlíkovej stopy rozčleneným  podľa regiónu, sektora trhu a podsektora poskytuje táto správa podrobnú analýzu v miliónoch USD celosvetového priemyslu Kalkulačky uhlíkovej stopy produktu.

Travelport prináša kalkulačku CO2

Koľko oxidu uhličitého vypustí môj let na dlhé vzdialenosti? Má prechod na iný typ lietadla vplyv na množstvo uvoľneného CO2? Môže alternatívna zastávka výrazne znížiť emisie? Na takéto otázky možno v Travelporte odpovedať novým spôsobom. Nová funkcia v rezervačnej platforme Travelport+ automaticky vypočítava individuálnu uhlíkovú stopu cestujúcich v leteckej doprave, vďaka čomu je cestovanie šetrné k životnému prostrediu jednoduchšie a transparentnejšie. Umožňuje to takzvaný „Travel Impact Model“ (TIM), ktorý využíva verejne dostupné údaje na individuálny výpočet emisií CO2 v závislosti napríklad od trasy letu, typu lietadla, konfigurácie sedadiel, zaťaženia a iných faktorov. Model vyvinula spoločnosť Google a nezisková iniciatíva Travalyst, ktorá zahŕňa Booking, Skyscanner, Tripadvisor a Visa.

Kalkulačka uhlíkovej stopy pre reklamné kampane

Organizácia Outdoor Advertising Union (UPE) predstavuje svoj nástroj „adOOHcc“ schopný merať emisie CO2 „tlačových a digitálnych“ kampaní vonkajšej reklamy. Čo keby sme vypočítali uhlíkovú stopu každej reklamnej kampane? Okrem vizuálneho znečistenia môžu byť reklamné plagáty zdrojom emisií uhlíka generovaných zbytočnou tlačou, nadmernou digitálnou spotrebou alebo metódami filmovania. Uvedomujúc si tento problém, Únia vonkajšej reklamy vytvorila adOOHcc (reklamnú kalkulačku uhlíka Out Of Home), vyvinutý s firmou Axionable. Táto kalkulačka sa používa na meranie emisií CO2 z tlačených a digitálnych vonkajších reklamných kampaní. adOOHcc má byť integrovaný do budúcich „klimatických zmlúv“ zavedených v Zákone o klíme a odolnosti . Tie majú zhmotniť záväzky reklamných profesionálov v prospech znižovania emisií CO2. Pre zodpovednejšiu reklamu musia aktéri v sektore v rámci týchto zmlúv najmä produkovať a navrhovať redakčný alebo reklamný obsah s ohľadom na ich ekologickú a spoločenskú stopu.

Odhadnite uhlíkovú stopu svojej webovej stránky

Túto webovú kalkulačku uhlíka vytvorila spoločnosť Wholegrain Digital, aby pomohla inšpirovať a vzdelávať ľudí, aby vytvorili internet s nulovými emisiami uhlíka. Je prevádzkovaný pomocou obnoviteľnej energie. Internet spotrebuje veľa elektriny.  416,2 TWh za rok, aby som bol presný. Aby ste mali trochu perspektívy, je to viac ako celé Spojené kráľovstvo. Od dátových centier cez prenosové siete až po miliardy pripojených zariadení, ktoré držíme v rukách, to všetko spotrebúva elektrinu a následne produkuje emisie uhlíka rovnaké alebo väčšie ako celosvetový letecký priemysel. Fuj!

Vyvinuli sme prvú metodiku na výpočet emisií uhlíka pripisovaných webovej stránke a táto bezplatná kalkulačka uhlíka na webovej stránke je tu, aby pomohla zvýšiť povedomie a inšpirovať k udržateľnejšiemu internetu. Ak potrebujete pomoc s podrobnejšou analýzou alebo potrebujete pomoc pri znižovaní emisií z vášho webového projektu, náš tím s radosťou prediskutuje vaše požiadavky. (Viac na websitecarbon.com)

Ako náš steak-hranolka-šalát výrazne prispieva ku globálnemu otepľovaniu

Potraviny v súčasnosti tvoria 30 % emisií skleníkových plynov. Je to rovnako ako doprava. Pre predstavu, jedením steaku, hranolčeka a šalátu sa do ovzdušia uvoľní toľko CO2 ako 60 km jazdy v stredne veľkom benzínovom aute. Ale na tanieri nie všetky potraviny majú rovnakú uhlíkovú stopu. Leví podiel má hovädzie mäso.

Belgické alebo španielske paradajky?

Poďme preosiať ingrediencie nášho národného jedla vďaka softvéru uhlíkovej stopy, ktorý vyvinula spoločnosť Youmeal (start-up UCL, ktorý predáva tieto informácie profesionálom v potravinárskom sektore). (Francoisa Louisavia)

Uhlíková kalkulačka na riadenie potenciálne eliminovaných emisií rozsahu 3

Dynamic Lifecycle Innovations, Inc. spustila uhlíkovú kalkulačku, ktorá zjednodušuje a dodáva istotu pri úlohe odhadu potenciálnych emisií Scope 3.

Tento nástroj obsahuje výpočty pre 29 kategórií elektronického odpadu, ktoré zahŕňajú celé jednotky aj súčasti. Kalkulačka automaticky sleduje skutočný materiál pri jeho prijatí a spracovaní, pričom sa denne obnovuje, aby sa zabezpečili najaktuálnejšie výpočty dostupné prostredníctvom zákazníckeho portálu. Čistým výstupom je vykazovanie potenciálne eliminovaných emisií v rozsahu 3 v reálnom čase, ktoré si zákazníci môžu pozrieť ako grafické znázornenie potenciálne eliminovaných emisií podľa časového obdobia, typu komodity, typu spracovania a výstupov surovín. Kalkulačka uhlíka je založená na metodike recyklácie elektronického odpadu Organizácie Spojených národov (CDM) a protokole o skleníkových plynoch (GHG) a je overená spoločnosťou Morningstar  Sustainalytics, aby sa zabezpečilo ešte väčšie zabezpečenie presných a vysokokvalitných výstupov údajov pre podávanie správ ESG. (Marina Mayerová)

Digitálna dekarbonizácia

  • Do roku 2025 sa odhaduje, že globálne údaje prekročia 180 zettabajtov
  • Množstvo digitálnych dát sa každé dva roky zdvojnásobí
  • Typický podnik založený na údajoch, ktorý zamestnáva 100 zamestnancov na plný úväzok, vygeneruje vďaka novým údajom ročne približne 2 203 ton emisií CO2, čo zodpovedá nákladom 28 267 USD na kompenzáciu uhlíka v prírode.
  • Zahrnutie údajov o stope CO2 je kľúčovým faktorom, ktorý chýba v globálnych politikách dekarbonizácie
  • Dátové centrá sú zodpovedné za 2,5 % až 3,7 % všetkého oxidu uhličitého spôsobeného ľudskou činnosťou. Viac ako letecký priemysel (2,1 %)

Spúšťa sa aplikácia uhlíkovej stopy s environmentálnymi skóre pre milióny produktov

Výpočet uhlíka: Získanie presnej miery emisií uhlíka z jazdy (Archív)

Zmeniť návyky je ťažké, keď nemôžete vidieť a pochopiť vplyv svojich činov. V tomto pokračovaní našej série Carbon Calculating sa dozviete, ako odhadnúť svoju uhlíkovú stopu súvisiacu s jazdou, vrátane toho, ako započítať uhlík, ktorý sa uvoľňuje počas výroby vášho vozidla so spaľovacím motorom (ICE), či už ide o osobné alebo ľahké nákladné vozidlo. jazdí na benzín alebo naftu. So spoľahlivým odhadom môžete začať sledovať svoje úspory, keď budete jazdiť menej, prejdete na elektromobil a zvýšite si počet najazdených kilometrov efektívnou jazdou. (Mitch Ratcliffe)

“ kliknutím na názov článku, budete presmerovaný na celý článok“

CarbonQuota spúšťa novú uhlíkovú kalkulačku

Spoločnosť uviedla, že prostredníctvom strojového učenia a úplnej integrácie s rôznymi poskytovateľmi softvéru tretích strán vytvára tento nástroj automatický výpočet uhlíkovej stopy produktov tlače a balenia, ktorá je potom oznámená zákazníkovi prostredníctvom cenových ponúk alebo tlačových správ. Spoluzakladateľ spoločnosti CarbonQuota Dominic Harris povedal: „Spoločnosť CarbonQuota Essentials zmenila odvetvie uhlíkovej stopy v dôsledku nedostatočného implementačného obdobia a vďaka schopnosti vytvárať stopy, ktoré sú konzistentné a prekračujú medzinárodné štandardy, prakticky okamžite. „Okrem toho, že tento produkt zabezpečuje budúce zabezpečenie environmentálnych správ tlačového a baliaceho sektora, zabezpečuje súlad so všetkými súčasnými a budúcimi predpismi Spojeného kráľovstva, EÚ a medzinárodných predpisov.“ Manažér partnerského kanála CarbonQuota Freddie Ward pre Printweek povedal : „Kalkulačka CarbonQuota Essentials je navrhnutá tak, aby sa používala čo najjednoduchšie. Keďže sme integrovaní medzi poskytovateľov softvéru, využívame vysokokvalitné údaje, ktoré sa už nachádzajú v rámci týchto platforiem a ktoré zadal používateľ. „To znamená, že na získanie vysokokvalitných uhlíkových stôp od koncového používateľa nie sú potrebné žiadne ďalšie kroky. „Používateľské príručky dodávané s modulom navyše znamenajú, že všetci koncoví používatelia sú vybavení tak, aby plne porozumeli svojim hodnotám uhlíkovej stopy a mohli o uhlíku hovoriť s istotou. „Výhodou produktu je poskytnúť zákazníkom presné uhlíkové stopy, umožniť im robiť ekologické rozhodnutia o tom, aké produkty použiť, a poskytnúť im pridanú hodnotu USP pre ich podnikanie.“ (Richard Stuart-Turner)

Potravinová kalkulačka klimatických zmien: Aká je uhlíková stopa vašej stravy?

Vyhýbanie sa mäsu a mliečnym výrobkom je podľa nedávnych vedeckých štúdií jedným z najväčších spôsobov, ako znížiť vplyv na životné prostredie.

Prechod na rastlinnú stravu môže pomôcť v boji proti klimatickým zmenám, podľa významnej správy Medzivládneho panelu OSN pre zmenu klímy (IPCC), v ktorej sa uvádza, že vysoká spotreba mäsa a mliečnych výrobkov na Západe podporuje globálne otepľovanie . Aký je však rozdiel medzi hovädzím a kuracím mäsom? Produkuje miska ryže viac skleníkových plynov otepľujúcich klímu ako tanier čipsov? Je víno ekologickejšie ako pivo? Ak chcete zistiť vplyv toho, čo jete a pijete, na klímu, vyberte si jednu z 34 položiek v našej kalkulačke a vyberte si, ako často ju konzumujete.

Kalkulačka uhlíkovej stopy

Každý z nás svojou aktivitou produkuje uhlíkovú stopu. Jej veľkosť závisí od toho čo robíš, ako žiješ a ako veľa cestuješ. Táto kalkulačka ju dokáže na základe tvojich odpovedí vypočítať. Tak poďme nato!

Čo je to uhlíková stopa? Uhlíková stopa je množstvo emisií takých plynov uvoľnených do atmosféry, ktoré majú dopad na podnebie Zeme, pričom tieto emisie sú spôsobené činnosťou človeka. Tieto plyny produkujeme pri väčšine našich aktivít, napríklad pri spotrebe fosílnych palív v doprave alebo spotrebe tepla vyrobeného z uhlia či elektriny.

Ako sa počíta uhlíková stopa? Prvým krokom k výpočtu uhlíkovej stopy je stanovenie využitia zdrojov pri výrobe a spotrebe jednotky produktu či služby. Následne sa k týmto zdrojom priradí zodpovedajúci emisný faktor, ktorý spája množstvo uvoľnenej znečisťujúcej látky s aktivitou spojenou s jej vypúšťaním (napr. 0,2 g metánu na kilogram spotrebovanej nafty). Výsledné emisie tak získame prenásobením emisného faktora mierou aktivity: 𝐸𝑚𝑖𝑠𝑖𝑒𝑥 = 𝐸𝐹𝑥 × 𝑄 × 𝐺𝑊𝑃𝑥, kde 𝐸𝑚𝑖𝑠𝑖𝑒𝑥 sú emisie znečisťujúcej látky x, 𝐸𝐹𝑥 je emisný faktor znečisťujúcej látky x, 𝑄 je miera aktivity, spotreby alebo produkcie a 𝐺𝑊𝑃𝑥 je potenciál globálneho otepľovania danej látky.

V akých jednotkách sa meria uhlíková stopa? Keďže medzi skleníkové plyny patrí viacero látok (oxid uhličitý, metán a iné), emisie týchto látok sa prevádzajú do ekvivalentov emisií oxidu uhličitého (CO2e) prenásobením s potenciálom pre globálne otepľovanie (Global Warming Potential – GWP). Emisie skleníkových plynov, ktoré škodia v rôznych pomeroch, tak môžeme pomocou CO2e vzájomne porovnávať.

Kalkulačka uhlíkovej stopy pre jednotlivcov a domácnosti

Carbon Footprint logo Táto kalkulačka emisií oxidu uhličitého sa poskytuje bezplatne. Ukážte, že vám záleží na životnom prostredí a komunitách na celom svete prostredníctvom kompenzácie emisií uhlíka. Môžete podporiť projekty kompenzácie uhlíka, ktoré riešia zmenu klímy a zároveň podporujú chudobné komunity na celom svete. Po dokončení výpočtu stačí kliknúť na tlačidlo „Offset“. Zaberie to len niekoľko jednoduchých kliknutí a stojí to len niekoľko libier/dolárov/eur za tonu CO2. Získate tiež osobný certifikát potvrdzujúci vaše kompenzácie – je to ideálny darček!