Hlavné správyNajčítanejšieSponzorované

COP28 COP29

COP je pravidelným medzinárodným fórom, kde sa stretávajú zmluvné strany OSN aby diskutovali o opatreniach na riešenie zmien klimatickej krízy. Každá konferencia COP je číslovaná podľa poradia, napríklad COP26 sa konala v roku 2021. COP28 sa bude konať v Spojených arabských emirátoch na Expo City v Dubaji od 30. novembra do 12. decembra 2023. V tejto kategórii vám budeme prinášať aktuálne informácie práve z COP28.

Discover

Azerbajdžanské predsedníctvo bude zohrávať dôležitú úlohu pri spájaní strán o znižovaní emisií

Európska únia a Azerbajdžan budú pokračovať v posilňovaní spolupráce v oblasti energetickej politiky s hlavným zameraním na rozvoj obnoviteľných zdrojov energie a zlepšenie energetickej účinnosti pred 29. zasadnutím Konferencie zmluvných strán Rámcového dohovoru OSN o zmene klímy (COP29), a Azerbajdžanské predsedníctvo bude kľúčom k spojeniu úsilia o ďalšie znižovanie emisií, povedal Tim McPhie , hovorca pre oblasť klímy a energetiky v Európskej komisii .

COP29 bude podľa neho prvou etapou hodnotenia plnenia záväzkov, ktoré strany prijali na minuloročnom zasadnutí – COP28 v Dubaji, strojnásobiť kapacitu obnoviteľných zdrojov energie a zdvojnásobiť energetickú efektívnosť. (Viac na report.az)

Azerbajdžan predstavil logo pre klimatický summit COP29

Azerbajdžan oficiálne predstavil logo pre nadchádzajúce 29. zasadnutie Konferencie zmluvných strán Rámcového dohovoru Organizácie Spojených národov o zmene klímy (COP29) počas pondelkovej tlačovej konferencie v Baku. Logo bohaté na kultúrnu a ekologickú symboliku obsahuje buta – tradičný azerbajdžanský dizajn – spolu s motívmi predstavujúcimi listy a kvapôčky vody.

Narmin Jarchalová, predsedníčka prevádzkovej spoločnosti COP29 a prevádzková riaditeľka, vysvetlila hlbokú symboliku dizajnu loga. (Viac na caspiannews.com)

Osvojenie si obchodných praktík, ktoré skutočne zlepšujú svet

Na konferencii COP28 koncom minulého roka sa regenerácia objavila v centre záujmu obchodných lídrov. Cieľom regeneratívnych podnikov je zlepšiť ekosystémy a komunity, a nie jednoducho minimalizovať ich poškodenie. Niet divu, že je to horúca téma – veda na nás kričí, že cesta, na ktorej sa nachádzame, nie je dosť dobrá na to, aby zabránila ďalším katastrofickým účinkom zmeny klímy. Podľa Štokholmského centra odolnosti sme už prekročili šesť z deviatich planetárnych hraníc , „ procesov, ktoré sú rozhodujúce pre udržanie stability a odolnosti [sústava] Zeme ako celku“. (podľa Char Love, Caitlin McElroyová, Roberta Roesler, Eva Fraserová, viac na hbr.org)

Na COP29 v Azerbajdžane musí byť 1,5ºC kotvou.

Kostarická diplomatka a bývalá šéfka OSN pre klímu Christiana Figueresová pre New Statesman píše, že budúci klimatický  summit OSN COP29 musí udržať ambíciu Parížskej dohody udržať teploty na úrovni 1,5 °C. Píše: „Keďže Azerbajdžan sa tento rok ujíma kormidla pri uskutočňovaní opatrení v oblasti klímy, jeho prezident Ilham Alijev musí vedieť, že hlavnou hnacou silou tohto nárastu teploty je historické a pokračujúce spaľovanie fosílnych palív. Emisie dosiahli v roku 2023 rekordnú úroveň. rok si svet nemôže dovoliť ďalší vrchol. Baku má toho veľa, čo musí pochopiť. V priebehu nasledujúcich siedmich mesiacov musí čeliť niekoľkým náročným problémom. Ako zhromaždí krajiny, aby urýchlili globálny prechod na energiu z obnoviteľných zdrojov? Čo urobí, aby pomohol odblokovať tok verejných a súkromných financií, ktoré sú naliehavo potrebné pre zraniteľné krajiny? Aký je postoj k adaptačným opatreniam, ktoré je potrebné zaviesť na zmiernenie najhorších dopadov? Usporiadanie COP je obrovská príležitosť. Svet bude sledovať, ako Baku pohybovať sa.“ (Christiana Figueres, carbonbrief,  viac na newstatesman.com)

Šéf NATO hovorí, že klimatické zmeny podkopávajú globálnu bezpečnosť

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg v nedeľu zdôraznil potrebu bojovať proti globálnemu otepľovaniu a nazval klimatickú zmenu „krízovým multiplikátorom“ s dôsledkami pre globálnu bezpečnosť.

Povedal to na tlačovej konferencii v Baku spolu s azerbajdžanským prezidentom Ilhamom Alijevom, ktorého energeticky bohatá krajina má v novembri usporiadať konferenciu OSN o zmene klímy COP29.

Stoltenberg pochválil Azerbajdžan za jeho „dôležitú úlohu pri dodávaní (zemného) plynu kľúčovým spojencom NATO,“ povedal Stoltenberg, že „výzvou je, že svet potrebuje energiu, ale zároveň musíme bojovať proti globálnemu otepľovaniu“. (Agence France-Presse, Viac na philstar.com)

Azerbajdžan ako hostiteľ COP29 má obrovský cieľ na rok 2050

Školenie na tému „Trvalo udržateľný rozvoj a zmena klímy z pohľadu médií“ v rámci série školení pre novinárov, ktorí sa budú aktívne podieľať na informovaní o COP29, sa uskutočnilo 13. marca 2024, ktoré spoločne zorganizovala Agentúra pre rozvoj médií Azerbajdžanská republika (MEDIA) a Inštitút rozvoja a diplomacie Univerzity ADA. Cieľom školenia bolo vybaviť anglicky hovoriacich novinárov potrebnými zručnosťami, aby mohli efektívne pokryť 29. zasadnutie Konferencie zmluvných strán Rámcového dohovoru OSN o zmene klímy (COP29). (Ulviyya Shahin, viac na www.azernews.az)

Na COP29 musia byť postavené mosty medzi rozbiehajúcim sa severom a juhom, aby sa udržala teplota 1,5 °C

Muchtar Babajev, dezignovaný prezident Azerbajdžanu pre nadchádzajúci klimatický samit COP29 a minister pre ekológiu a prírodné zdroje, v Guardiane píše, že „obnovenie dôvery medzi rozvinutými a rozvojovými krajinami je nevyhnutné, ak sa majú dosiahnuť naše ciele“. Píše: „Musíme definitívne prerušiť zastavenie dohôd COP, aby bolo možné pokračovať z jednej do druhej. Začalo to minulý mesiac spustením ‚trojky predsedníctiev COP‘, čím sa zabezpečilo, že Azerbajdžan bude mostom v roku rozhodovanie a implementácia od vedenia 28. samitu v Spojených arabských emirátoch až po 30. v Brazílii v budúcom roku. Tento priebežný mechanizmus zabezpečí, že samotné samity prejdú od príprav veľkých oznámení na platformu pre kontinuitu prostredníctvom monitorovania a implementácie. že sa vytvára most medzi industrializovaným a rozvojovým svetom.“ Babajev hovorí, že dôveru medzi rozvinutými a rozvojovými krajinami možno obnoviť „stanovením nového cieľa financovania klímy, ktorý sa potom opätovne potvrdí prostredníctvom nasledujúcich dvoch COP a neskôr prostredníctvom mechanizmu trojky“. Dodáva, že cieľ „musí odrážať rozsah a naliehavosť klimatickej výzvy a čo je rovnako dôležité, rýchlo uvoľniť tieto prostriedky pre národy, ktoré ich najviac potrebujú“.  Deník Guardian informoval o varovaní od Babajeva, že „vlády, ktoré prevezmú moc po tohtoročných voľbách na celom svete, budú mať rovnaké klimatické záväzky ako ich predchodcovia“. (CarbonbriefMukhtar Babajev, The Guardian)

Mimovládne organizácie z 30 krajín vydávajú vyhlásenie o podpore Azerbajdžanu na COP29

Afrihealth Optonet Association (AHOA), ktorá zahŕňa 2 300 mimovládnych organizácií zo 106 krajín, ktoré sa špecializujú na otázky zdravia, životného prostredia a zmeny klímy, vydala vyhlásenie o podpore Azerbajdžanu ohľadom COP29.

Vyhlásenie podpísal vedúci AHOA Uzodinma Adirieje. K výzve sa pripojilo aj 107 mimovládnych organizácií z 30 krajín, ktoré sú členmi a partnermi AHOA.

Vo svojom vyhlásení AHOA víta skutočnú oddanosť a vedúce postavenie Azerbajdžanu v globálnych opatreniach v oblasti zmeny klímy a vyzýva svet, aby využil historickú príležitosť, ktorú vytvorila COP29 na boj proti zmene klímy.

Správa informuje cezAZERTAC že vyhlásenie znie: „Keď sa blížime k 29. konferencii strán UNFCCC (COP29), ktorá sa bude konať v Azerbajdžane, vedenie a členovia/partneri Afrihealth Optonet Association (AHOA) vyjadrujú našu úprimnú podporu predsedníctvu COP29 a Azerbajdžanu, hostiteľovi krajiny, pretože preberajú kľúčovú úlohu smerovať globálne spoločenstvo k udržateľnej a odolnej budúcnosti. Zatiaľ čo AHOA je hlboko znepokojená naliehavými environmentálnymi výzvami, ktorým čelí naša planéta, sme inšpirovaní vyjadreným odhodlaním a vedením, ktoré preukázalo predsedníctvo COP29 a Azerbajdžan pri napredovaní opatrení v oblasti klímy na medzinárodnej scéne. Naliehavosť riešenia zmeny klímy nemožno preceňovať.  Nachádzame sa v kritickom bode, kde sú potrebné odvážne a rozhodné kroky na zmiernenie dopadov zmeny klímy, ochranu zraniteľných spoločenstiev/populácií a zachovanie našich vzácnych ekosystémov pre budúce generácie. V tejto súvislosti AHOA s potešením berie na vedomie odhodlanie predsedníctva COP29 a hostiteľskej krajiny podporovať dialóg, spoluprácu a inovácie, ktoré sú mimoriadne dôležité.  (Viac na report.az)

 

Prezident COP28 vyzýva krajiny, aby stanovili plány na prechod na fosílne palivá

Spojené arabské emiráty, hostiteľ minuloročného klimatického summitu COP28, vyzvali v utorok vlády, aby prijali opatrenia na prechod od fosílnych palív. Intenzívne rokovania v decembri minulého roka videli, že krajiny súhlasili s odklonom od fosílnych palív v dokumente Konsenzu Spojených arabských emirátov COP28 s cieľom obmedziť najhoršie dopady zmeny klímy. Teraz musia národy vypracovať plány, ako sa tam dostanú.
„Teraz musíme premeniť bezprecedentnú dohodu na bezprecedentnú akciu a výsledky,“ povedal v utorok prezident COP28 Sultan Al Jaber. (Gloria Dickie, viac reuters.com)

COP28: Komédia o chybách v správe klímy

Nepoznám veľa ľudí, ktorí berú výročnú Konferenciu zmluvných strán, Konferenciu OSN o zmene klímy, dohovory vážne. Ku koncu každého roka netrpezlivo sledujem televíziu, aby som videl prezidenta COP, ako prednáša svoje záverečné poznámky, v ktorých načrtáva všetky klimatické ciele, na vytvorenie ktorých bolo potrebné množstvo nablýskaných oblekov a súkromných lietadiel.  A určite som každý rok sklamaný z absolútneho nedostatku produktivity vo výsledku.

Na týchto stretnutiach, ktoré organizujú členské štáty Rámcového dohovoru Organizácie Spojených národov o zmene klímy, sa pravdepodobne zúčastní viac ako 70 000 delegátov, obchodných lídrov, vedcov v oblasti klímy, domorodého obyvateľstva, novinárov, odborníkov a zainteresovaných strán, ktorí sa stretnú, aby legálne riešili najväčšiu krízu našej krajiny. čas . Žiaľ, stali sa predmetom posmechu alebo v lepšom prípade ľahostajnosti a je ľahké pochopiť prečo. (Kaashvi Ahuja).

Prípravy Európskej únie na COP29 a COP30: Dvojité zameranie na zmenu klímy a sociálne zabezpečenie

28. konferencia zmluvných strán (COP28) pripravila pôdu pre zintenzívnenie opatrení v oblasti klímy v Európe, pričom Európska únia (EÚ) strategicky stanovila svoj prístup pre nadchádzajúce COP29 a COP30. Záväzok EÚ stať sa klimaticky neutrálnou do roku 2050 je hybnou silou jej ambicióznej agendy v oblasti zmeny klímy, ktorá je v súlade s globálnymi cieľmi načrtnutými v Parížskej dohode. Vo vízii EÚ je však viac než len environmentálne hľadiská. Súbežné zameranie sa na nariadenia o koordinácii sociálneho zabezpečenia odráža širší záväzok EÚ zlepšiť spoluprácu a blahobyt medzi jej členskými štátmi.

COP28: Katalyzátor zmeny

Na konferencii COP28, ktorá sa konala v Dubaji, sa svetoví lídri dohodli na iniciovaní postupného vyraďovania fosílnych palív v rámci Konsenzu Spojených arabských emirátov. Táto historická dohoda zahŕňala aj strojnásobenie kapacity obnoviteľnej energie a zníženie metánu a iných plynov, ktoré nie sú CO2. Na konferencii sa stretla bezprecedentná účasť súkromného sektora, čo signalizovalo kolektívnu, globálnu odpoveď na klimatickú krízu. (Justice Nwafor)

Adaptácia – Z Paríža do Dubaja a ďalej

Keďže dôsledky zmeny klímy už pociťujeme na celom svete, opatrenia na zmiernenie zmeny klímy , hoci sú dôležité, nemusia stačiť. Viac ako kedykoľvek predtým je potrebné venovať rovnakú pozornosť adaptácii na zmenu klímy – chrániť a zabezpečiť dlhodobú odolnosť komunít a ekosystémov, ktoré sú citlivé na vplyvy zmenenej klímy. Hoci je táto úprava ústredným prvkom Parížskej dohody z roku 2015, na nasledujúcich COP sa adaptácii nevenovala veľká pozornosť. Potom, s dvojročným pracovným programom predstaveným na COP26 s cieľom stimulovať dynamiku okolo globálneho cieľa adaptácie ((GGA) článok 7 Parížskej dohody), sa všetky oči upierali na COP28. Ale netrpezlivo očakávaný rámec GGA prijatý na COP28 je niečo ako zmiešané vrece. Zatiaľ čo konečný text signalizuje globálny konsenzus o adaptačných záväzkoch, absencia konkrétnych časovo ohraničených cieľov a finančných ukazovateľov vyvoláva praktické otázky o implementácii rámca. Pointa je, že existuje nejaký spôsob, ako dosiahnuť pokrok, najmä pokiaľ ide o financovanie na prispôsobenie, jeden z hlavných problémov rámcových diskusií GGA. Prinajmenšom sa obnovil medzinárodný impulz a s analýzou naznačujúcou rastúce trhové príležitosti na financovanie adaptácie to môže byť dokonca súkromný sektor, kto poháňa tento impulz vpred (pozri tiež náš článok o zmiešanom financovaní ). (Joanne Holbrook, Silke Goldberg, Jannis Bille, lexology.com)

Klimatické reparácie sa stávajú realitou. Takto by mohli vyzerať.

Odkaz klimatického summitu COP28 v Dubaji, závisí od úspechu nového medzinárodného fondu, ktorý bol s veľkou pompou vyhlásený hneď v prvý deň konferencie. V stávke môže byť len ťažko vyššie: Takzvaný fond strát a škôd sa považuje za nevyhnutný zdroj na prežitie krajín, ktoré sú najviac postihnuté 1,2 stupňami Celzia globálneho otepľovania, ku ktorému už došlo. Dohoda o stratách a škodách predstavuje iný druh klimatického fondu: Peniaze nie sú určené na to, aby pomohli klimaticky citlivým krajinám zmierniť ich emisie alebo plánovať adaptačné projekty, ako sú morské múry alebo vodné nádrže. Namiesto toho im má pomôcť zaplatiť za škody, ktoré už boli spôsobené konkrétnym incidentom súvisiacim s klímou, ako je búrka, povodeň, vlna horúčav alebo iná extrémna poveternostná udalosť.  Fond je primárne určený na použitie relatívne chudobnými rozvojovými krajinami globálneho juhu z dvoch súvisiacich dôvodov. Prvým je, že toto sú tie druhy krajín, ktoré už zaznamenali najvážnejšie straty a škody spojené so zmenou klímy: rekordné záplavy v Bangladéši,  historické sucho v Africkom rohu, život ohrozujúce zvýšenie hladiny morí v Marshall ostrovy a ohniská infekčných chorôb v južnej Ázii. Druhým je, že v dôsledku ich neskorej alebo stále prebiehajúcej industrializácie urobili tieto národy oveľa, oveľa menej, aby spôsobili zmenu klímy, ktorá im už teraz škodí, ako ich náprotivky v bohatých a skorých industrializovaných regiónoch, ako sú Európska únia a Spojené štáty americké. (Grist personál)

Ako nás COP28 naučila lekcie jednoty, potreby konať

Rok 2023 sa zapíše do histórie rekordnými teplotami a šokujúcimi záplavami, suchami a búrkami, ktoré spustošili mnohé regióny sveta. Z pozitívneho hľadiska sa však zdá, že svet sa konečne prebúdza do stavu klimatickej núdze, pričom viac ako 90 krajín, ktoré predstavujú 92 percent globálneho HDP, sa teraz zaviazalo k čistým nulovým cieľom. V tejto súvislosti SAE hostili COP28 a poskytli prvú globálnu bilanciu pokroku v dosahovaní cieľov v oblasti klímy od prijatia Parížskej dohody v roku 2015. S viac ako 80 000 delegátmi z vlád, inštitúcií, spoločností a iných kľúčových zainteresovaných strán sa toto stretnutie označuje ako najinkluzívnejší COP vôbec. Hitachi Energy sa zaoberala aktivitami myšlienkového vedenia na viacerých platformách, pričom zdôrazňovala prostriedky a katalyzátory potrebné na urýchlenie energetického prechodu, zdôrazňovala kritickú úlohu energetických sietí a nasadzovania technológií v rýchlosti a rozsahu, ako aj význam inovatívnych politík, predpisov a obchodných modelov. zabezpečiť odolné dodávateľské reťazce. (Claudio Facchin , Khaleej Times)

COP28 ukazuje pravdepodobný dôraz na oživenie ESG

Dvere sa na COP28 zatvorili po takmer dvoch týždňoch rokovaní v Dubaji v Spojených arabských emirátoch. Tohtoročná konferencia bola prvou „globálnou inventúrou“ – prehľadom doterajších globálnych opatrení v oblasti klímy a „zvyšovaním“ ambícií potrebných pred koncom desaťročia na splnenie mandátu COP21 („Parížska dohoda“) pre teplotné ciele. Pri inventarizácii sa zistilo, že globálne emisie skleníkových plynov je potrebné do roku 2030 znížiť o 43 % v porovnaní s úrovňami v roku 2019, aby sa globálne zvýšenie teploty udržalo v rozmedzí 1,5o C limit. Dohoda dosiahnutá na konferencii COP28 (rozhodnutie) má za cieľ spustiť silnejšie akčné plány v oblasti klímy v ďalšom kole štátom určených príspevkov (NDC) zmluvných strán, splatných do roku 2025. Rozhodnutie bude mať v súlade s ďalšími oznámeniami a výsledkami na COP28 dôsledky pre priemysel a súkromný sektor, najmä pokiaľ ide o environmentálne sociálne záležitosti a riadenie (ESG) – pozri naše kľúčové poznatky nižšie. (Julie Vaughanová, Jennifer A. Smokelin, Todd O. Maiden)

Musíme napraviť neférovosť: Desať vecí od Cop28

Videli ste titulky, že Cop28 v Dubaji vyústil do bezprecedentnej výzvy na „prechod od fosílnych palív“. Prečo boli teda oslavy z rozvojových krajín a občianskej spoločnosti také tlmené?

Krajiny v prvej línii klimatickej krízy sa obávajú, že sú stále ponechané na znášanie nákladov a potápajú sa pod vlnami. Táto globálna dohoda musí fungovať pre každého, inak nebude fungovať pre nikoho z nás.

Tu je desať možností.


1. Nie, tento výsledok nestačí na odvrátenie utečenej zmeny klímy 

Skôr než ako podrobný plán na záchranu planéty, dohoda je zle nakreslený náčrt na zadnej strane obálky.

Vyžaduje si to iba prechod od fosílnych palív namiesto rozhodnutia o úplnom vyradení. Od najväčších znečisťovateľov sveta sa nevyžaduje, aby konali rýchlejšie ako krajiny s nižšími príjmami, ktoré pre zmenu klímy urobili len málo. (Teresa Anderson)

UNFCCC: Dohoda COP28 signalizuje „začiatok konca“ éry fosílnych palív

COP28 sa uzavrela dohodou, ktorá signalizuje „začiatok konca“ éry fosílnych palív tým, že položila pôdu pre rýchly, spravodlivý a spravodlivý prechod podporený hlbokým znížením emisií a zvýšeným financovaním. Na demonštráciu globálnej solidarity sa vyjednávači z takmer 200 zmluvných strán stretli v Dubaji s rozhodnutím o prvom „globálnom inventarizácii“ na svete s cieľom urýchliť opatrenia v oblasti klímy do konca desaťročia – s hlavným cieľom udržať globálnu teplotnú hranicu 1,5°C na dosah.

„Aj keď sme neobrátili stránku o ére fosílnych palív v Dubaji, tento výsledok je začiatkom konca,“ povedal vo svojej záverečnej reči výkonný tajomník OSN pre klimatické zmeny Simon Stiell. „Teraz musia všetky vlády a podniky bezodkladne premeniť tieto sľuby na reálne ekonomické výsledky.“

Globálna inventarizácia sa považuje za ústredný výsledok konferencie COP28 – keďže obsahuje každý prvok, o ktorom sa rokovalo, a krajiny ho teraz môžu použiť na vypracovanie silnejších akčných plánov v oblasti klímy, ktoré by sa mali uskutočniť do roku 2025.

Táto bilancia uznáva vedu, ktorá naznačuje, že globálne emisie skleníkových plynov musia znížiť do roku 2030 o 43 % v porovnaní s úrovňami z roku 2019, aby sa globálne otepľovanie obmedzilo na 1,5 °C. Poznamenáva však, že strany nie sú v súlade s cieľmi Parížskej dohody. (Rachel Cooperová)

Rekapitulácia záverečných rokovaní COP28: Globálna dohoda o prechode od fosílnych palív

Čo potrebuješ vedieť.

  • Po dvoch dňoch intenzívnych rokovaní svetoví lídri prijali návrh rozhodnutia, ktoré stanovuje medzinárodné klimatické priority v reakcii na zistenia prvého globálneho hodnotenia v rámci Parížskej dohody. Rozhodnutie sa vzťahuje na niekoľko tematických oblastí vrátane zmierňovania emisií skleníkových plynov, adaptácie a odolnosti voči klimatickým zmenám, financovania a prostriedkov implementácie a podpory klimatických projektov a financovania strát a škôd pre krajiny ohrozené zmenou klímy. Text návrhu rozhodnutia možno nájsť na webovej stránke UNFCCC tu .
  • Najviac skúmaným a najviac diskutovaným aspektom dohody bola cesta vpred vo využívaní fosílnych palív, emisií skleníkových plynov, z ktorých, ako sa uvádza v rozhodnutí, „jednoznačne spôsobili globálne otepľovanie o približne 1,1 °C“. Uznávajúc potrebu hlbokého, rýchleho a trvalého zníženia emisií skleníkových plynov v súlade s postupmi o 1,5 °C, rozhodnutie vyzýva zmluvné strany, aby prispeli k nasledujúcemu úsiliu súvisiacemu s energetickou transformáciou a využívaním fosílnych palív:
    • Globálne strojnásobenie kapacity obnoviteľnej energie a zdvojnásobenie celosvetovej priemernej ročnej miery zlepšovania energetickej účinnosti do roku 2030; (Carol Browner)

Návrh dohody o zmene klímy Cop28 nepožaduje ‚postupné zrušenie‘ fosílnych palív napriek tlaku z viac ako 100 krajín

V návrhu uznesenia, o ktorom sa má diskutovať v stredu na konferencii v Dubaji, sa uvádza, že krajiny „[prechod] od fosílnych palív v energetických systémoch spravodlivým, usporiadaným a nestranným spôsobom, čím urýchlia činnosť v tomto kritickom  Uznesenie by sa mohlo prijať alebo by sa mohli poslať vyjednávači, aby ho prepracovali. Prichádza po tom, čo pôvodný návrh neobsahoval žiadne rozhodujúce výzvy na akciu v oblasti globálneho otepľovania, čo medzi niektorými vyvolalo hnev. Viac ako 100 krajín vyzvalo na „postupné vyradenie fosílnych palív“; začleniť do konečného textu po zverejnení pôvodného návrhu. V návrhu textu sa uvádza, že krajiny prejdú takým spôsobom, aby dosiahli čistú nulu do roku 2050. Emisie uhlíka dosiahnu vrchol v roku 2025, hoci niektoré krajiny ako Čína budú schopné dosiahnuť svoj vrchol emisií neskôr. Vypracovanie diskusií trvalo v stredu do skorých ranných hodín. Niektoré obočie sa zdvihlo nad skutočnosťou, že návrh textu neobsahuje slovo „olej“; raz a obsahuje iba „fosílne palivá“ dvakrát. (Kit Heren)

COP28 – Úloha mládeže, vzdelávania a zručností pri dosahovaní cieľov v oblasti klímy

COP28 je v plnom prúde a v rámci tohtoročného tematického programu je kľúčovou oblasťou zamerania „mládež, vzdelávanie a zručnosti“ – a téma, ktorá je základom ôsmich samostatných podujatí. Takže zatiaľ čo konferencia COP27 venovala konkrétny deň udalostiam na túto tému, tento rok podujatia pre mládež zahŕňajú niekoľko dní konferencie a majú rôzne formy. Aké kľúčové problémy sa teda budú tieto udalosti týkať a ako sa snažia podnietiť zmenu pri zlepšovaní klimatických vplyvov? Tu sa pozrieme na hlavnú zostavu.

Študentský energetický summit

Snáď hlavnou udalosťou v agende mládeže, vzdelávania a zručností pre COP28 je Študentský energetický summit, ktorý sa propaguje ako „najväčšie svetové energetické podujatie pod vedením mladých ľudí“. Tento rozsiahly samit demonštruje, ako vážne berie COP28 názory budúcich generácií a poskytuje príležitosť pre viac ako 600 mladých ľudí stretnúť sa s kľúčovými jednotlivcami z energetického sektora a spolupracovať na rôznych nápadoch a iniciatívach s cieľom napredovať v otázkach a riešeniach energetiky. (Cassie Blackburnová, lexology.com)