Digitálne znečistenie: Prečo by vás to malo zaujímať

Premýšľali ste niekedy pri posúvaní výsledkov vyhľadávania Google nadol, prečo máte pocit, že platíte cenu, aj keď je to zadarmo? No asi preto, že nie. Skutočná cena vašich vyhľadávaní na Googli je „Digitálne znečistenie“.

Vedeli ste, že každé vyhľadávanie Google vyprodukuje približne 7 g CO2? Ide o malé množstvo. Prečo je to potom znepokojujúce? Pretože Google denne spracuje 3,5 miliardy vyhľadávacích dopytov. Vynásobte sedem tromi miliardami a už to nie je málo, však?

Pozrime sa na tieto rýchle fakty: i) uhlíková stopa e-mailu je približne 0,3 g – 50 g; ii) v priemere sa odošle 294 miliárd e-mailov denne; iii) od roku 1995 do roku 2015 vzrástla priemerná váha webových stránok o 115; iv) 30-minútová show vedie k emisii 1,6 kg CO2 ekv.; v) online streaming vedie k emisiám 30 miliónov ton CO2 ekv. veľkosťou podobná krajine ako Španielsko; vi) internet spotrebuje 7 až 10 % celosvetovej elektriny; vii) jeden rok práce na počítači sa rovná energii spotrebovanej 80 nízkoenergetickými žiarovkami; (Viac na tbsnews.net)