Daň z klimatických škôd (CDT)

Daň z klimatických škôd (CDT) je poplatok za ťažbu každej tony  uhlia, barelu  ropy alebo kubického   metra plynu,  vypočítaný konzistentnou sadzbou na základe množstva CO2e  obsiahnutého  vo fosílnom palive.

Tak navrhuje daňová správa

  • Zdanením veľkých spoločností vyrábajúcich fosílne palivá so sídlom v niektorých z najbohatších krajín sveta by sa mohli získať miliardy dolárov na riešenie klimatických zmien.
  • Ďalej by podporil projekty obnoviteľnej energie v krajinách s nízkymi príjmami na celom svete. 

Okrem toho Parížska dohoda ukladá bohatším krajinám väčšiu zodpovednosť za riešenie klimatických zmien v dôsledku rekordne vysokých emisií uhlíka. Bohaté krajiny prijali záväzky na samitoch COP, ale potom prijali len obmedzené opatrenia. 

Správy z médií uvádzajú, že nezískali dostatok finančných prostriedkov alebo nezačali nové projekty na pomoc krajinám s nízkymi príjmami v boji proti klimatickým zmenám. Zavedenie dane pre producentov ropy a plynu v bohatých krajinách, ako sú USA, Spojené kráľovstvo, Japonsko, Španielsko a Kanada, by mohlo financovať rozvojové krajiny a pritiahnuť do fondu viac investícií . (Zdroj carboncredits.com)