Tipy pre váš domov

European Commission logo Robením malých krokov doma môžete ušetriť energiu a peniaze a pomôcť chrániť klímu znížením emisií. Domácnosti produkujú zhruba štvrtinu všetkých priamych CO2 emisií, ktoré dnes vznikajú v EÚ.

V kuchyni

  • Nakupujte energeticky účinné spotrebiče. Mnohé výrobky každodennej spotreby v EÚ, ako sú chladničky, umývačky riadu a rúry na pečenie, majú energetický štítok EÚ ktoré vám pomôžu pri výbere energeticky účinného modelu. Hodnotenie sa pohybuje od A+++ (najúčinnejšia) po G (najmenej účinná). Napríklad umývačka riadu triedy A+++ spotrebuje len polovicu energie, ktorú spotrebuje umývačka riadu triedy D.
  • Skontrolujte, či je rúra správne utesnená. Ak musíte rúru vymeniť, vyberte si model s hodnotením A – počas svojej životnosti by ste mohli ušetriť približne 200 EUR v porovnaní s rúrou s hodnotením D.
  • Vyhnite sa ručnému umývaniu riadu, ak máte umývačku riadu. Moderné umývačky riadu spotrebúvajú menej vody a energie – a väčšina z nich má ekologický režim – ale používajte ho iba vtedy, keď je plná!
  • Varte len toľko vody, koľko potrebujete. Ak ste nechali horúcu vodu v kanvici iba niekoľko minút, nemusíte ju znovu variť.