Európske observatórium pre odolnosť a adaptáciu na sucho (EDORA)

Suchá majú zásadný vplyv na takmer všetky regióny a mnohé kritické sektory v EÚ a zmena klímy zhorší tieto riziká sucha, čo podnieti niekoľko členských štátov EÚ k implementácii alebo ďalšiemu rozvoju plánov a opatrení na zvládanie sucha a na prispôsobenie sa suchu.

Na podporu tohto cieľa Európska databáza vplyvov sucha (EDID) stanovuje prevádzkové konvencie a postupy na zber a kategorizáciu údajov o vplyve sucha. Európsky atlas rizika sucha po prvýkrát ponúka podrobný a regionálne rozčlenený pohľad na riziko sucha v rôznych, ale vzájomne prepojených systémoch pomocou reťazcov vplyvu a kvantitatívnych analýz rizík pre rôzne ovplyvnené systémy.

Zostáva potreba vybudovať komunitu praxe v oblasti vplyvu a rizík sucha. Sieť observatórií sucha v EÚ poskytuje technickú a vedeckú podporu ďalšiemu zberu a analýze údajov o vplyve sucha a vytvára prispôsobené sektorové a regionálne rozčlenené hodnotenia rizika sucha. Tieto iniciatívy predstavujú naliehavo potrebný prvý krok v prechode od hodnotenia rizík sucha, ktoré je väčšinou založené na nebezpečenstve, k hodnoteniu viac založenému na vplyve, keďže EÚ vypracúva plány a implementuje opatrenia, aby sa stala odolnejšou a prispôsobila sa riziku, ktoré predstavujú suchá. a nedostatok vody v súčasnej klíme aj v budúcnosti. (Viac na publications.jrc.ec.europa.eu)