10 najlepších tipov pre vyššiu energetickú efektívnosť vo firme a nižšie CO2

Zelené IT – to znamená využívanie informačných a komunikačných technológií tak, aby čo najviac šetrili zdroje. To nielen chráni životné prostredie a znižuje emisie, ale dáva to zmysel aj z obchodného hľadiska. Nasledujúce tipy vám pomôžu urobiť prvé kroky smerom k zelenému IT.

1. Vypnite IT zariadenia ako WLAN a fax

Skontrolujte si v každej jednotlivej kancelárii, ktoré IT zariadenia vlastne musíte nechať zapnuté po práci a cez víkendy. Vypnutím siete WLAN možno ušetriť veľa energie. Existujú zariadenia, ktoré už nie sú potrebné? Von s tým! Napríklad faxy je teraz možné prijímať a odosielať aj pomocou počítača.

2. Centralizujte zariadenia

Centralizujte kancelárske vybavenie v sieti tak, aby ho mohlo využívať viacero zamestnancov. Nie každý zamestnanec potrebuje vlastnú tlačiareň alebo skener.

3. Tenká štruktúra servera

Virtualizujte svoje servery vo firme. To znamená: Niekoľko jednotlivých serverov sa prenesie na jeden výkonný server. Tieto servery sú potom vypnuté, pretože ich funkcie virtuálne preberá vysokovýkonný server. To znižuje spotrebu energie servera o polovicu. V závislosti od veľkosti firmy možno využiť aj takzvané NAS (Network Attached Storage). To šetrí ešte viac energie.

4. Automatizujte procesy

Nechajte bežné IT procesy, ako napríklad zálohovanie, bežať automaticky. Tie sa potom môžu uskutočniť, keď má systém voľné kapacity. To znamená, že dostupné zdroje sa využívajú efektívne. V malých firmách je takmer vždy voľná kapacita. Tu by ste mali dbať na to, aby procesy počas dňa bežali na pozadí, aby sa IT dalo po práci čo najúplnejšie vypnúť.

5. Optimalizujte správu údajov

Skontrolujte správu údajov a súborov vo vašej spoločnosti – a v prípade potreby ju optimalizujte. Ak zamestnanci ukladajú rovnaké dokumenty na rôznych miestach, je potrebná dodatočná úložná kapacita. To zhoršuje výpočtový výkon a nakoniec spotrebuje viac energie. Tento bod je o to dôležitejší, čím je spoločnosť väčšia.

6. Používajte softvér s otvoreným zdrojovým kódom.

Na rozdiel od proprietárneho softvéru je softvér s otvoreným zdrojovým kódom nielen bezplatný, ale vďaka otvorenému zdrojovému kódu sa dá používať aj flexibilnejšie. Open source softvér sa považuje za efektívnejší, najmä pre serverové operačné systémy, webové servery a databázy. To znamená, že s rovnakým hardvérom sa dá dosiahnuť viac. To tiež umožňuje naďalej používať starší, menej výkonný hardvér alebo používať repasovaný hardvér. To šetrí zdroje a energiu. Avšak: Keďže zmena softvéru je veľmi zložitá, mala by sa najskôr vykonať presná analýza potrieb, aby sa koordinovali požiadavky používateľov, procesov v spoločnosti a IT systémov.

7. Dimenzujte hardvér podľa potreby

Nadrozmerné počítače sú častým dôvodom plytvania energiou v podnikoch. Ak plánujete nákup nového IT, mali by ste si preto najprv určiť, čo na ktorom pracovisku vlastne potrebujete. Mini PC dokonale postačujú na používanie programov balíka Office, e-mailov a internetu – vystačia si s 15 až 25 wattmi (stolný počítač: 50 až 100 wattov, prenosný počítač: 30 až 50 wattov). Tenkí klienti sú ešte úspornejší. Ide o počítačové pracovné stanice, ktoré sú vybavené len monitorom, klávesnicou, myšou a slúchadlami. K softvéru sa pristupuje cez vzdialenú plochu cez server. Výhody tenkých klientov: veľmi nízka spotreba energie, jednoduchšia správa a úspora hardvéru.

8. Kúpte si multifunkčné zariadenia 

Keď rôzne funkcie, ako je skenovanie a tlač, vykonáva jeden kancelársky stroj, šetrí sa energia. Spravidla je preto ekologickejšie kúpiť si multifunkčné zariadenie. V konečnom dôsledku je to efektívnejšie ako používanie jednotlivých zariadení.

9. Vyberte príslušnú tlačiareň. 

Laserová tlačiareň alebo atramentová tlačiareň? Laserové tlačiarne sa dnes používajú vo väčšine kancelárií. Atramentové tlačiarne urobili v posledných rokoch veľký technologický skok. Teraz majú výrazne lepšie údaje o spotrebe. V režime tlače atramentové tlačiarne vyžadujú v priemere 10 až 20 wattov elektrickej energie, zatiaľ čo laserové tlačiarne vyžadujú 300 až 400 wattov.

10. Používajte použité IT.

Počítače sa nemusia vždy kupovať nové. Aj použité počítače spĺňajú profesionálne požiadavky – ak sú podľa toho pripravené. Táto alternatíva je často lacnejšia a efektívnejšia, keďže počítače je možné presnejšie prispôsobiť príslušným požiadavkám. To znamená, že sa neplytvá zdrojmi a je menej elektronického odpadu. (AI, co2online)